Inte rea

Vet ni hur man lättast sparar en massa pengar på mellandagsrean? Gå på stan med två ungar som börjar gallskrika så fort man närmar sig en affär. Vet ni hur man lättast spenderar en massa pengar på mellandagsrean? Skickar hem de två gallskrikande ungarna med pappan (som ändå inte är så fascinerad av klädaffärer och rea, ingen större skada skedd).
 
 
Kom hem med lite nytt till Adam. Samuel får nöja sig med brorsans gamla kläder. Lite nytt får det väl bli till honom med. Han är en liten kräkapa så det går åt några fler ombyten till honom än vad det gjorde till Adam. Gick in en sväng på Indiska och lev så glad när jag såg att "min" kofta var på rea. En petrolgrön sak som jag gått och tittat på länge men tyckt att 500 kronor varit för mycket. Ännu bättre att den fanns i min storlek! Sen hittade jag den här underbara klänningen. Inte på rea men va fasen, är det egentligen någon som enbart handlar reaplagg på rean?!

Årets andra joggingrunda

Iförgår gav jag mig ut på årets första joggingrunda. 26e december. Bättre sent än aldrig. Idag var det dags för årets andra runda. Har båda gånger hittat en slinga på 2,5 kilometer vilket känns som en lagom start. Jag tar mig runt och jag är inte särskilt nära döden. Tar det lugnt och försiktigt. Jag har inte sprungit sedan sensommaren 2011. När allt kommer omkring så födde jag ju ändå barn för ett par månader sedan. Men jag känner mig återställd och är taggad till att komma igång med träning och viktnedgång igen. Har fyra kilo kvar tills jag är tillbaks där jag var när jag blev gravid med Samuel (men väger ändå mindre än när jag blev gravid med Adam). Dom kilona ska bort i första hand och sedan skall resten bort. Målet är någonstans mellan 15-20 kilo. En ganska lång resa. Men sedan sommaren 2010 har jag gått ner 13 kilo och då har jag fött två barn under den tiden så det ska nog gå. Det får ta sin tid.

Julkalender 2012 - Om fem fina saker som hänt

Bättre sent än aldrig, idag kör vi sista inlägget i "julkalendern"!
 
Fem fina saker som hänt under december. Först och främst måste jag säga att det är att Samuels mage har blivit bättre. Det är inte bra men bättre. När han var cirka fyra veckor skrek han från ungefär tio på förmiddagen tills han somnade för kvällen. Han sov knappt på dagarna och kom aldrig till ro. Men olika magdroppar, magmassage, anti-kolik-flaskor samt byte av ersättning har hjälpt honom en del. Dagarna är oftast bra nu, kvällarna lite si och så. Bytte märke på ersättning här om dagen så vi hoppas att det blir ännu bättre och slutligen helt bra!
 
Får även passa på att skryta lite om Adam. Han börjar äntligen visa tendenser på att lära sig att gå! Han har ju varit rätt seg med just den biten, är drygt 18 månader. Men nu går han lite med gå-vagnen, går längs med väggar och möbler och har som mest tagit fem, sex steg utan stöd. Snart så!
 
Ett annat fint minne från december var när vi åkte till Kalmar Läns Museum för att rasta Adam. De har ett fint lekrum inspirerat av piratutställningen de haft i år. Lekte där någon timme och gick sedan runt på stan. Det var dagarna innan jul och det var så mysig stämning på stan. Vi köpte med oss latte från Espressohouse och lallade bara runt.
 
Stora julstöket var även det roligt. Sambon och jag kokade knäck för första gången. Trelitersgrytan stod i kylen fylld med gröt och vi försökte oss på att koka i lilla kastrullen. Det var ett himla passande så att det inte skulle koka över och när den kokat 30 minuter hade den bara kommit upp i drygt 100 grader. Förstod ju att det skulle ta tre och en halv evighet att nå 125 grader så mitt i knäckkoket diskade vi stora kastrullen, hällde över knäcksmeten i den och två minuter senare nådde vi 125 grader. Var osäkra på om knäcken verkligen skulle bli bra på grund av kastrullbytet men den blev perfekt. Så vi ska nog koka knäck nästa år också!
 
Själva julafton var så mysig. Bara R, jag och barnen. Vi bestämde tidigt, redan innan Samuel föddes, att vi skulle vara själva i år. Och det kändes verkligen som helt rätt val. Bara vi. Vår lilla familj. Öppnade klapparna på förmiddagen så att Adam skulle kunna leka med dem under dagen. Gick sedan på långpromenad i det fina vädret så att barnen fick sova och sen hem och duka upp vårt lilla julbord. Det var en dag att minnas även om vi inte gjorde något särskilt. Men det är så jular ska vara tycker jag. Lugna och sköna.

God Jul

God Jul!

Julkalender 2012 - Om mitt bästa julminne

 
Mitt bästa julminne är inte från julhelgen utan från andra advent 2010. Eftersom min sambo arbetar till sjöss händer det att vi får fira jul när det inte är jul eftersom han är på jobb då. 2010 var ett sådant år. Vi åkte på en liten miniweekend till Öland. Första natten bodde vi på en lantgård. Det hade snöat massor och ägarna hade tänt kaminen i den länga vårt rum låg i. Vi var helt ensamma och satt uppe på kvällen och åt räkor, drack cider och pratade framför brasan. Vi väntade då Adam, var väl i tredje, fjärde månaden. Ett nytt kapitel av livet hade börjat och allt kändes spännande. Dagen efter sken solen från en klarblå himmel. Vi drog på oss vinterstass och åkte ut på cachingrunda i snön. Till slut hamnade vi uppe på Halltorps Gästgiveri. Vi hade bokat ett rum där och åt ett gott julbord. Vi bytte julklappar, hade köpt dubbel uppsättning. En för vår julafton och en för den riktiga. Jag fick SATC-boxen och höll mig sedan sysselsatt resten av vintern!

Julkalender 2012 - Något jag är beroende av

 
En vän introducerade mig för Ruzzle strax innan Samuel föddes. Hon sa att det var beroendeframkallande och jag förstod först inte vad hon menade. Jag var rätt kass och tyckte inte det var så kul att alltid förlora. Sen föddes Samuel och Ruzzle blev det optimala tidsfördrivet medan han låg och sov på min mage. Nu för tiden gillar han inte alls att sova på våra magar men jag är fast och det blir flera omgångar varje dag. Spelar ni Ruzzle? Sök efter royann i så fall!

Outdoor-bebis

Till slut lyckades vi knäcka koden hur vi skulle få Samuel att sova på dagen. I en veckas tid har vi ställt ut honom i extravagnen på balkongen om vi inte kan vara ute och promenera med andra vagnen. Ju kallare desto bättre hälsar Samuel! Han gallskriker sig igenom påklädningsproceduren, våra barn skulle nog vilja vara nudister då Adam tutar lika mycket han. Han gallskriker när man lägger ner honom i hårdliften och stoppar om honom. Sen somnar han bara man lyfter liften från golvet. Enda problemet är att Claes Ohlssons babyvakter för 99 kronor börjar krångla vid -4 grader...

Julkalender 2012 - Om någon jag älskar

Det finns många jag älskar men jag tänkte nu skriva lite mer om lillkillen i familjen, Samuel. Idag är han sju veckor. De här veckorna har gått fort och vi har egentligen inte gjort så mycket. Samuel har haft en del problem med magen och stundtals varit väldigt ledsen. Förra veckan skrek han verkligen hela dagarna, från tio på förmiddagen tills när han somnade för kvällen. Den här veckan har det varit bättre, men långt ifrån bra. Men vi hoppas att det bara blir bättre och bättre!
 
Bortsett från det magonda är Samuel är ganska glad filur. Han trivs i sin babysitter där han sitter och tittar sig omkring. Om han sitter där och är nöjd och glad och man tar upp honom för lite bebisgos så blir han förbannad och börjar skrika. Likadant om han börjar skrika i famnen så är det i regel bara att sätta ner honom i babysittern så tystnar han, om han inte skriker för att han har ont vill säga. Då är det inte mycket som hjälper.
 
Han har nu börjat le en hel del. Roligast hittills är när man säger pip pip pip. Igår vände han sig från mage till rygg för första gången. Han sitter helst med huvudet åt vänster och eftersom han sitter och småspyr allt som oftast så luktar han alltid illa på vänster sida men inte på höger.
 
Han är riktigt kass på att sova på dagen. Nu har vi i alla fall kommit underfund med att han kan sova i Emmaljungan på balkongen, påpälsad i overall och åkpåse. Annars somnar han bara i vagnen under promenad. Bortsett från de två första veckorna så är det en enda gång han somnat på mig! På nätterna sover han dock rätt bra. Vaknar var fjärde, femte timme för mat. Men vi brukar boosta honom med en flaska när vi går och lägger oss så det blir bara ett nattmål på det viset.
 
Han har inga direkta favoritprylar än. Han tar nappen ibland men oftast inte. Å andra sidan försöker vi inte överdrivet mycket. Har inte riktigt tid till att sitta ch stoppa in nappen varje gång han spottar ut den... Adam brukar ropa neeej när han ser att Samuel spottar ut nappen, Adam är väldigt förtjust i sin napp. Han försöker då stoppa in den igen. Ibland träffar han munnen, ibland näsan eller ögat. Samuel verkar inte bry sig särskilt mycket om Adams upptåg. Adams senaste sysselsättning är spela i sin enmans kastrullorkester och det låter förjvligt men Samuel, han bara sitter där i sin babysitter och kollar på sitt Libero-bi. Han kanske tycker att det låter fint? Det finns väl viss risk för att min tondövhet har gått i arv...
 
Ja, det var några rader om Samuel. Eller ganska många. Vi hoppas nu för att hans mage slutar bråka så att han kan få vara en glad och nöjd bebis. Bebisar ska inte behöva ha ont, de ska få vara nöjda, glada och lyckliga!

Rysk rolulette med barn

Sambon hade varit en sväng i stan och när han kom hem undrade han vad jag och grabbarna gjort. Samuel sov på balkongen så han hade jag inte så mycket mer att berätta om. Sen kom vi då till Adams och min sysselsättning.
- Vi har spelat rysk roulette!
Ja, det var väl kanske inte det svar han hade förväntat sig där jag stod och kokade ättikslag till sillen. Men sanningen är att det var nästan lite av rysk roulette, i alla fall för Adams del. I ena handen hade jag russin för att muta honom med och i den andra handen hade jag kryddpepparkorn medan jag for runt och letade efter morteln (som jag inte hittade, krossade kornen med D-vitaminflaskan istället). Av Adams reaktioner att dömma så har han inte fått kryddpeppar men jag kan inte garantera att det inte ligger något russin i sillen. Mandel i gröten eller russin i sillen, sak samma!

Julkalender 2012 - Vad jag önskar mig i julklapp

Vad jag önskar mig i julklapp är lätt. Ett Starbuck's här ute i området där vi bor och jag promenerar runt! Inne i stan finns både Waynes och Espresso House nu för tiden men dit tar det en timme att gå. Å andra sidan måste vi lalla runt med Samuel i vagnen hela dagarna för att han ska kunna komma till ro och sova bort lite av det magonda men det är långt till stan. Så ett Starbuck's här ute i hooden hade inte varit fel. Gärna med barnvagns-drive-in. Tack.

Julkalender 2012 - Om en vän som bor långt bort

Vissa av er kanske kommer ihåg Lunarstorm? Andra av er kanske aldrig har hört talas om det. Det var i alla fall ett community på nätet, innan Facebook. En dag satt jag och kollade runt på olika profiler och några rader på en sida fastnade jag för. Jag hatar att flyga och det enda jag egentligen kan skryta om är att jag korsat Nordatlanten åtta gånger med båt på en vinter. Jag hade precis korsat Nordatlanten fyra gånger på en vinter och skrev några rader i gästboken. Det var början på en lång vänskap.
 
Till en början hade vi bara kontakt på Lunarstorm. Sen blev det MSN och SMS. Sen träffades vi och ett tu tre så var vi kollegor! S har alltid varit som någon form av bollplank för mig. Han bodde då i Göteborg och jag i Kalmar. Det var skönt att kunna berätta om precis alla tokigheter jag ställde till med för någon som inte kände de andra personerna i historierna. Jag tror nog att han är en av dem som vet allra mest om mig, både bra och mindre bra saker.
 
Idag bor han ännu längre bort än Göteborg och vi har inte träffats sedan jag gick iland. Vilket börjar bli ett tag sedan. Jag önskar att han hade bott aningens närmare än Värmlands djupa skogar men men. När vi arbetade ihop så umgicks vi mycket ombord. Vi har aldrig arbetat "tillsammans" då vi tillhör olika avdelningar men han brukade komma upp på bryggan efter middagen och prata bort några timmar om han hade tid. Eller så tog vi en öl efter vakten. Vi kunde prata i timtal om såväl djupa som ytliga saker. Det är faktiskt en av de saker jag saknar mest med att vara till sjöss. Alla de intressanta diskussioner som jag haft med olika människor uppe på bryggan. Att sitta där och prata över en kopp kaffe medan solen går upp eller ner, valar leker runt fartyget eller sjön slår över containrarna är hur trevligt som helst!

Julkalender 2012 - Om en plats jag vill besöka

Nalunaq, Grönland 2007
Jag har en drömresa. Jag har drömt om den länge. Några av de tänkta destinationerna är Shetlandsöarna, Orkneyöarna, Skottland, Island, Svalbard, Grönland. Efter gymnasiet var jag nästan på väg. Jag var taggad till tusen men ville inte åka själv. Jag letade resesällskap men alla andra ville hellre till Asien och Australien. Eller en vecka charter till Medelhavet. Så jag lade ner projektet. Dock vill jag gärna komma iväg. Någon gång. Jag kan tänka mig att vi börjar med Skottland och kanske tar en tur upp till Shetland eller Orkney. Island får bli ett eget projekt. Men det dröjer nog några år till. Just de där lite större, häftigare resorna så tycker jag att det är bra om barnen är lite större så att de också får ut något av det. Nu medan de är såpass små duger Sverige bra eller kanske en vecka på all-inclusive på Kreta! Men sen, sen ska det äventyras! När vi slipper släpa på blöjor, ersättning, välling, barnvagnar och liknande.
 

Kakans Dag

 
Jag hörde på P4 Radio Kalmar imorse att det är Kakans Dag idag. Det är väl en dag värd att fira?!

Julkalender 2012 - Hur en favoritdag ser ut

 
En perfekt dag börjar med att solen lyser på tältet. Det är ett underbart sätt att vakna på. Lyssna på fåglar och andra ljud utanför innan man tillslut sticker ut huvudet och tittar hur tältplatsen ser ut i morgonljuset. Gå ut, kolla sig omkring, göra i ordning frukost. Räkost och polarkakor såklart, perfekta campingfrukosten! Och koka kaffe på Trangia-köket!
 
 
Överlag så tycker jag att alla dagar då man kan vara utomhus och hitta på roliga saker och äventyr kvalar in i kategorin en perfekt dag. Dock får det gärna vara uppehåll. Jag är ingen fullfjädrad friluftsmänniska och tycker att regn ställer till det. Visst, man kan klä sig men humöret blir ofta lidande...
 
I somras var vi på tälttur i Blekinge. Då var alla dagar verkligen sådär löjligt perfekta. Solen sken, vi hittade fina tältplatser vid vattnet, vi lagade mat på stormköket som både stor och liten uppskattade, vi åkte ut till Hanö, vi geocachade. Det var en fantastisk semester och jag hoppas att vi kommer göra om den nu till sommaren. Dock blir det till att investera i ett nytt tält. Tunneltältet vi har är bra på många sätt men det kommer bli trångt med två barn samt att det vore skönt med ett högre tält. Så nu inväntar vi Outnorths mellandagsrea!
 

Julkalender 2012 - Hur jag var som liten

När jag var liten var jag en drömmare, och det är jag nog fortfarande. Jag hade svårt att passa in. Jag var en pojkflicka som älskade allt som hade med hav, fiske och båtar att göra. Jag lekte gärna i bergen och hade många killkompisar. Men jag tyckte lika mycket om att leka med mina Barbie-dockor och läsa Frida tillsammans med de få tjejkompisar jag hade. Ju äldre jag blev desto svårare blev det att kombinera de båda umgängeskretsarna och någon gång på mellanstadiet förvandlades jag från en ganska populär tjej till en som blev väldigt mobbad. Jag vet fortfarande inte vad som hände. Det gick över en natt.
 
Istället var jag mycket själv, läste, lekte och framförallt drömde. Drömde om hur livet skulle bli när jag blev stor. Vad jag skulle göra. Hur jag skulle leva. Jag visste att det skulle bli bra i framtiden, bara jag kom bort från ön. Började prata om att flytta hemifrån på mellanstadiet och när gymnasiestarten kom kunde mamma och pappa inte hålla mig kvar längre. Och då vände allt.
 
I drömmarna så var jag gift med en blond man, hade två söner som hette Johannes och Jesper och vi arbetade som fiskare. Idag är jag sambo med en blond man, har två söner som heter Adam och Samuel (och Samuel heter Johannes i andranamn) och vi arbetar till sjöss. LIving the dream med andra ord!

Julkalender 2012 - Om en favoritbok

Vi, de drunknade av Carsten Jensen.
 

Det var väldigt länge sedan jag läste den här boken så jag får erkänna att jag inte kommer kunna skriva någon vettig recenssion av den. Har glömt många detaljer men minns att den var väldigt läsvärd. Handlar om en dansk sjöfartsstad och man får följa människorna i den och deras öden under flera generationer. Huvudpersonen seglar runt på världshaven för att leta efter sin försvunne far. Vi får vara med på segelskutornas tid, ångbåtarnas, under de två världskrigen. En fantastisk bok som bör läsas!

Julkalender 2012 - Om ett foto någon annan tagit på mig

Charterresenär
 
Den här bilden är tagen 2009 när vi var på väg till Kefalonia, Grekland. Skulle flyga tidigt på morgonen från Kastrup så vi bestämde oss för att ta sista tåget ner till Köpenhamn och övernatta på flygplatsen, att bo på hotell kändes onödigt. Så vi tog vårt pick och pack, åkte och slog oss sedan ner utanför 7Eleven som hade öppet största delen av natten. Köpte ett sexpack Carlsberg och poppade musik från telefonerna.
 
Ett svenskt par i 50årsåldern kom och slog sig ner bredvid oss. De hade samma plan, övernatta på flygplatsen i väntan på tidigt charterflyg. De bjöd på Jägermeister och vi på öl och strax innan 7Eleven stängde fyllde vi på nattens förnödenheter med mera öl och Kim's Kanonkuler. Timmarna gick och vi hade riktigt trevligt. Morgonen kom och vi vinglade bort mot gaten.
 
Att jag valde just det här fotot beror på att vi igår började prata om den kvällen. Jag vet att bilden inte är särskilt bra på något sätt men det handlade ju inte om att lägga ut en bra bild, eller hur?! ;)

Julkalender 2012 - Om en favoritsak

En favoritsak. Vad har jag för favoritsaker egentligen? Det är skillnad på saker man måste ha och saker som är favoriter. Mobilen är ju en sådan pryl som är svår att klara sig utan, datorn likaså. Men de är inga favoriter. Hårfönen är även den ett måste för någon med tunt, platt skandinaviskt hår. Min frisör sa en gång vet du att du verkligen har jätterakt hår? Eh ja, jag är brutalt medveten om det.

 
Men en favoritsak var det ju. Och jag skulle vilja påstå att den här fåtöljen kvalar in i den kategorin. Köpte den i somras när vi pimpade till vardagsrummet. Den kommer från IKEA och jag älskar den. Sitter dock alldeles för lite i den. Oftast hamnar man i soffan med bebis på magen. Men när dagarna, och kvällarna, återigen börjar bli lite lugnare skall jag sitta i fåtöljen mer med en bra bok eller datorn i knät!
 

Julkalender 2012 - Om någon jag saknar

Det här ämnet var lätt. En person jag saknar väldigt mycket är min mamma. Min mamma bor på andra sidan landet. Det är ganska exakt 45 mil mellan oss. Jag flyttade hemifrån som 16åring och har aldrig haft någon egentlig hemlängtan. Visst har jag saknat min familj men aldrig sådär hjärtskärande mycket. Sen vi fick Adam, och speciellt sedan Samuel föddes, saknar jag mina föräldrar och speciellt mamma väldigt mycket.
 
Det hade betytt mycket att ha dem nära. Att kunna kila över på en kopp kaffe. Att ha någon att prata med. Att kunna få lite hjälp med barnvakt ibland. Här i Kalmar är vi rätt ensamma när det kommer till just den biten. Möjligheterna till barnvakt är inte särskilt stora. Jag har bra kontakt med mina föräldrar och pratar i telefon med mamma flera gånger i veckan. Jag får all den hjälp och stöd jag behöver men allt sker via telefon. Ibland hade det varit skönt att kunna lämna barnen hos henne för att åka och storhandla utan dem. Det vore skönt att kunna äta middag där en kväll i veckan, en middag utan krav och måsten. Bara komma dit och sätta sig vid ett dukat bord. Det hade varit praktiskt att kunna kila över till henne för att låna en stor kastrull eller något annat som jag sällan använder. Det kanske låter som om det är hjälp jag saknar mer än henne men det är inte riktigt sant. Det är henne jag vill ha. Och hennes hjälp. Och hennes famn. Att få en varm kram av mamma är underbart. Jag minns när jag var liten och satt i hennes famn, lutad med huvudet mot bröstet och lyssnade på hennes hjärta. Det skulle jag fortfarande vilja göra.

Gosegrisar

 
Mina små gosegrisar. Den ene är gosigare än den andre. Båda två har extremt närhetsbehov. Samuels är konstant och Adams går i perioder. Tror att jag skrivit förr om hans perioder, då han vaknar 30-60 minuter efter att han somnat för kvällen och det är stört omöjligt att få honom att somna om i hans rum. Det enda som fungerar är att lägga honom i vår säng, då somnar han på ett par minuter. Förr har vi alltid haft honom kvar där men nu brukar vi bära in honom till sitt rum när vi går och lägger oss. Har en spjälsäng bredvid sängen, utan en sida, så det är inga problem att ha båda barn i sängen (eller det lilla bihanget till sängen) men Adam vaknar alltid när Samuel ska äta och vill då vara vaken en stund...
 
När Adam var nyfödd sov han bara på oss, dag som natt. Det gick inte att lägga ner honom. Jag var nybliven mamma och hade aldrig sett en bebis innan och var helt oförberedd på just den biten. Efter ett par veckor började jag tycka att det var lite påfrestande att inte ens kunna gå på toa så jag började googla lite. Blev snabbt varse om att det inte bara var min bebis som var sådan vilket kändes skönt. Självklart hamnade jag på Familjeliv, en av de absolut värsta sidorna som finns på nätet enligt mig. En annan nybliven mamma hade skrivit ett inlägg om precis det jag kände. Hon fick så mycket skit. Andra tjejer frågade varför hon hade skaffat barn om hon inte ville ha barnet nära. Det handlade ju inte om det.
 
Nu i efterhand ser jag ju att den tiden var så kort. Tiden då man var bunden vid soffan. Så jag förstår inte varför jag är så stressad över att jag nu är precis lika bunden vid Samuel som jag var vid Adam. Han är snart sex veckor. Om bara några veckor, eller kanske någon månad, är den här tiden förbi. Stressen beror antagligen på att den här gången har jag saker som måste göras. Adam måste ha mat, Adam måste ha ny blöja, Adam måste ha uppmärksamhet. Det är det som är skillnaden. Att vi har Adam. Egentligen är det inga problem i dagsläget. Inget barn försummas. Vi är ju två vuxna hemma och båda barn får all den uppmärksamhet de behöver. Men stress och dåligt samvete finns där. När jag är med Samuel har jag dåligt samvete för att jag inte är med Adam. När jag är med Adam har jag dåligt samvete för att jag inte är med Samuel. Jag känner att jag inte räcker till och funderar en del på hur det kommer bli sen. Hur det kommer bli när det bara är jag och grabbarna.
 
Jag är ingen tänk-om människa normalt. Jag tänker sällan på vad som kan hända och ske, speciellt om tankarna går i negativa banor. Det är i regel ingen idé att spekulera eftersom det ändå aldrig blir som man tänkt sig. Men ändå gör jag det den här gången. Tänk om. Tänk om det inte kommer gå att lägga Samuel i babysittern/gymmet/en filt, när ska jag då kunna laga mat till Adam? Tänk om Samuel inte har fått till sin dagsömn och jag måste bära honom konstant, när ska jag då kunna leka, mata och byta på Adam? Tänk om Adams tänder fortfarande gör nätterna så jobbiga, hur ska jag då orka? Jag antar att det bästa jag kan göra just nu är att släppa tänk-om-tankarna och pussa lite på min lilla bebis som sover i trikåsjalen.

Julkalender 2012 - Om mina framtidsdrömmar

Framtidsdrömmar. Vill ni höra om de realistiska eller de som är just drömmar? Verkligheten ser väl ut så här: Mammaledig något eller några år till. Plugga vidare och skaffa något tryggt kontorsjobb med fasta tider och lön som strömmar in på kontot alternativt få ett tryggt kontorsjobb med fasta tider och lön som strömmar in på kontot utan mera utbildning. Köpa hus. Ha tid över för friluftsliv, resor och små äventyr med familjen. Leva ett ganska lugnt, stillsamt och vanligt liv. Och så var det då drömmarna.
 
En sheltie vi lånade en sommar
Jag skulle vilja bli fyrvaktare på Irland eller i Skottland. Vi bor i fyrvaktarbostaden. Jag jobbar i fyren och sambon har ett mikrobryggeri alternativt så kokar han whiskey. Om det blir det sistnämnda skall whiskeyn heta MacKallmah efter Kalmar. Barnen springer runt på de gröna kullarna i sina hemstickade tröjor (bortse från det faktum att jag inte vet vilken ände man har åt vilket håll på ett par stickor). I verkligheten är jag inte särskilt förtjust i hundar men självklart har vi en liten shetland sheep dog. Den springer också runt på de gröna kullarna. Om sambons whiskeykokande går bra kommer vi köpa ett slott (jag misstänker att man inte blir särksilt rik på att blinka med en lampa i en fyr...)
 
Det är så långt drömmen sträcker sig nu. Vad vi ska göra med slottet vet jag inte. Jag har skrivit om den här drömmen tidigare, såg nu att det är inte så mycket som ändrats... Dröm nummer två, om Grekland och åsnan i trädgården finns bättre beskriven i det länkade inlägget...

Sova på dagen

Jag börjar acceptera läget. Våra barn sover helt enkelt inte på dagen. Adam sov väldigt lite som bebis. Många kommenterade det och fick flera uppmuntrande rop i stil med att visst kommer sova längre än 20-30 minuter så fort han blir lite mer aktiv, mer rörlig, att han blir trött. Och visst började han sova längre. När han var 16 månader. Nu sover han oftast en vila på 45 minuter.
 
Sen har vi då det senaste tillskottet i familjen, Samuel. Till skillnad från Adam och hans små tupplurar så sover inte Samuel alls. Och man kan ju ganska lätt räkna ut att han inte alltid är så lätt att handskas med när han varit vaken sex, sju timmar. Vi försöker med olika saker. Vyssja i vagnen inne, bära i sjal och sele, gunga i babysittern, bilbarnstolen. I sjal/sele somnar han men sen får man ju bära honom tills han sovit klart vilket ofta handlar om fyra, fem timmar när han varit vaken så länge. Det går inte att lägga ner honom. I vagnen inne sover han bara om man ständigt vyssjar på vagnen och det är lite svårt att i vardagen få in fyra timmars vyssjande. Det som fungerar bäst är om han får somna i vagnen ute under promenaden, då kan han oftast sova vidare i insatsen när vi kommit hem. Men det är inte alltid man kan gå ut på promenad just när det är dags för honom att sova. Som igår och idag då snön verkligen vräker ner! Funderar på om han känner skillnad på vagn och vagn? När vi promenerar använder vi Doneky'n medan vi i lägenheten har vår gamla Emmaljunga. Bor ju på tredje våningen utan hiss (och spiraltrappor!) så tanken på att ta upp och ner syskonvagnen flera gånger per dag är inte så lockande. Å andra sidan, fungerar det så är det ju värt det?!
 
Jag vet att jag går händelserna i förväg men jag funderar på hur det ska bli när sambon åker på jobb. Just nu skulle det vara svårt att ta hand om två barn eftersom jag ständigt måste bära det ena för att han ska sova. Att Adam inte går än och vill bli buren mycket underlättar ju inte. Men vi löser det då. Förhoppningsvis så har Samuel fått till dagssömnen lite bättre då. Eller?!

Julkalender 2012 - Vad jag har i min väska

Skip Hop Duo Double Deluxe
 
Sedan Samuel föddes har jag inte använt någon handväska. Den enda väska som används är den gigantiska skötväskan på bilden ovanför. En väska för tvilling/syskonvagnar och den passar bra på Donkey'n. Vad som finns i den är väl egentligen ganska givet: blöjor, våtservetter, extra ombyten, nappflaskor, termos, kräktrasor. Ja, allt som kan tänkas att behövas för två blöjbarn.
 
Vad har jag då med mig till mig själv? Mobil, nycklar, plånbok och tuggummi. Jag går ingenstans utan mina Extra Eucalyptus. Har tuggat tuggummi så länge jag kan minnas och tycker att det är en ganska oskyldig last. Någon form av lypsyl eller lipbutter har jag gärna med mig också. Och en penna såklart! Har pennor i så gott som alla jackfickor, handväskor och skötväskor. En geocachare är alltid redo!

Julkalender 2012 - Om en favoritlåt

Jag vet inte om jag har någon favoritlåt. Jag har funderat och funderat men kommer inte på någon specifik. Lyssnar på väldigt blandad musik. Jag kan absolut ingenting. Jag kan tycka att en låt är bra och struntar sen i vem som gjort den, vilket år albumet kom, vem som var sångare i bandet och så vidare. Flera kollegor har skrattat åt mina spellistor i iPoden, lämnade den alltid kvar på bryggan eftersom det var så irriterande att komma upp klockan fyra på morgonen och inse att man inte har någon musik. Speciellt på Nordatlanten. Det är lite ont om radiostationer där.
 
En artist som jag alltid tyckt väldigt mycket om är Lars Winnerbäck. Upptäckte honom för snart tio år sedan och lyssnar fortfarande mycket på hans album i perioder. När jag nu sitter och tänker på favoritlåtar så kan jag bara komma på låtar som jag lyssnade på när jag arbetade till sjöss. Kanske för att jag lyssnade på musik på ett annat sätt då. Nu står radion bara på i bakgrunden. Mix Megapol blandas med Rockklassiker och då och då lite P4.
 
En låt som alltid fick mig pigg och på bra humör var Timo Räisänen med Sweet Marie. När livet kändes jobbigt var det skönt att luta huvudet mot den svala ventilen (fönstret) och gråta till Hero of War med Rise Against. Magnus Johanssons Magnus Pappa Är En Flygkapten är en låt som påminner om en väldigt rolig jul mitt ute i ingenstans. En annan låt jag gillar skarpt är Journey's Don't Stop Believing. Ja, som ni ser är det rätt blandat. Och någon direkt favorit har jag inte.

Julkalender 2012 - Om ett favoritplagg

 
Det här är ett av de bästa köp jag någonsin gjort. Det är en Crinan Jacket W från Fjällräven och jag älskar den! Den är sydd i G1000-väv och med Grönlandsvax står den emot en hel del väta. Den är perfekt som vardagsjacka under höst och vår. Jag har den när jag går på stan, i skogen, på lekplatsen. Ja, jag använder den mest hela tiden. Och enligt många så är det nästintill omöjligt att slita ut plagg i G1000. Jag skulle tro att jag så småningom köper en Greenland vinterparkas också. Kanske nästa vinter (då graviditetskilon plus andra kilon förhoppningsvis är borta!). Kan man börja på nästa års önskelista redan nu?!

Julkalender 2012 - Ett favoritfotografi

 
Det var svårt att välja ett fotografi att skriva om. Flera av mina absoluta favoriter är på barnen och som ni vet så vill jag inte visa upp dem här i bloggen. Andra favoriter är lite äldre och ligger på en annan hårddisk som finns någonstans i lägenheten. Men bilden här ovan gillar jag också.
 
Den är tagen i maj 2012 vid Hammerhus, Bornholm. Jag gillar färgen på himlen och hur min jacka bryter av mot de andra färgerna. Antagligen gillar jag bilden extra mycket för att det i verkligheten var så fint där. För att hela vår Bornholmssemester var så bra. Vi var där i fyra dagar och vi planerar att återvända nu till sommaren också.
 
Strax efter att fotot togs hoppade jag ner för kanten. Det ser högt ut och det var rätt högt men det var en liten platå en dryg meter nedanför kanten så det var inte fullt så dramatiskt som det låter. Varför slänger sig då gravida kvinnor nerför bergssluttningar på Bornholm kan man undra? Det är rätt enkelt. Geocaching såklart!
 

Julkalender 2012 - Om bloggar jag läser

Som de flesta andra följer jag ett flertal bloggar och det finns inte en chans att jag kan rada upp alla här. Vissa besöker jag varje dag, andra någon gång i veckan och så finns det dem som jag helt plötsligt kommer på att det var länge sedan jag läste. Gemensamt för de allra flesta bloggarna jag följer är att det är "vardagsbloggar". Vanliga människor som skriver om sitt liv, stora som små händelser. Överlag är det det jag fastnar för, att människor delar med sig. Jag läser hellre ett inlägg med mycket text (helst välskriven, tappar lätt intresset om det är mycket stavfel och särskrivningar) än ett inlägg med en bild och ett par meningar. Med andra ord har jag inte fastnat för Instagram. Kanske upptäcker jag tjusningen med det lagom tills det kommer något nyare, häftigare och bättre?!

Julkalender 2012 - Vem jag var för ett år sedan

 
För ett år sedan lyssnade jag på Ebba Grön och Imperiet, drack Mariestads och städade, röjde och flyttpackade. Vi var spända och förväntansfulla inför flytten även om det kändes vemodigt att lämna vår mysiga lilla tvåa. Vi hade bara bott där två år och jag älskade alla 56 kvadratmeter. Men vi insåg att tvåan var för liten. Vi hade börjat prata om en bebis till och det var bara en tidsfråga innan Adam skulle börja fara omkring mellan rummen. Så sammanfattningsvis, vem jag var för ett år sedan? Ungefär samma person som idag men väldigt spänd och nyfiken på vad framtiden hade att erbjuda!

Julkalender 2012 - Om en person jag beundrar

 
En organisation som ligger mig nära om hjärtat är Sjöräddningssällskapet, SSRS. Deras arbete bygger på donationer och gåvor från dig och mig och majoriteten av besättningsmedlemmarna arbetar ideellt. Själv har jag aldrig varit aktiv som besättningsmedlem men det är något jag önskar att bli i framtiden. Men just dessa människor måste jag säga att jag beundrar! De räddar liv. De räddar egendom och miljö. Helt frivilligt oavsett väder och tidpunkt på dygnet eller året. De förtjänar att lyftas fram lite extra.

En månad som tvåbarnsmamma

Här om dagen fyllde Samuel en månad. Och imorgon fyller Adam ett och ett halvt år. Tiden går bevisligen rätt snabbt. Vi pratade på det idag, sambon och jag. Att det redan är ett och ett halvt år sedan Adam föddes. Tiden har gått fort men livet innan vi fick barn känns så avlägset. Vad gjorde vi då liksom?
 
Livet i vår lilla bebisbubbla rullar på. Vissa dagar är lite tuffare men de flesta är bra. Man kan väl säga som så att de bra dagarna är bra men de jobbiga dagarna är riktigt jobbiga. De första två veckorna var hur lugna som helst. Samuel sov mest hela tiden och vi var väldigt fascinerade av det. Adam var fyra dagar gammal när han började sova en halvtimme åt gången. Det var först när han var 16 månader som han regelbundet började sova cirka 45 minuter i ett svep varje dag. Men efter två veckor började Samuels mage krångla och han skrek ofta, mycket och länge varje dag.
 
Magen på honom är bättre och han börjar bli nöjdare. Han gallskriker inte men gnäller en del på eftermiddagen när han börjar bli trött. Det är bara att inse, våra barn tycker inte om att sova på dagen. Men han sover på natten, vaknar var tredje till fjärde timme för mat och somnar om direkt. Han kräver dock mycket nrähet och sover för det mesta på någon av oss och de stunder han sover på dagen sover han bäst i trikåsjalen. Att bara tänka tanken på att försöka lägga honom i sängen gör att han vaknar direkt.
 
Ibland smyger det dåliga samvetet sig på. Adam har accepterat lillebror och är väldigt försitkig med honom men han är ju bara ett och ett halvt år och kräver en hel del. Speciellt på eftermiddagen när han är trött kan han bli väldigt arg, ledsen och svartsjuk om jag bär eller matar Samuel. Det är svårt att räcka till. Nu är vi ju två vuxna hemma och kommer vara det en månad till så egentligen är det inget problem men det känns i mammahjärtat när barnen skriker och man måste "prioritera". Adam är ju dessutom rätt mammig även om det har blivit mycket bättre sen R kom hem för fem veckor sedan. Jag ammar ju inte vilket gör att Adam kan få vara nära mig när han vill och behöver. Jag förstår inte hur jag skulle få ihop vardagen om jag ammat. Å andra sidan har jag inte en enda positiv erfarenhet av det. Amning för mig är ångest, gråt och problem med att knyta an till sina barn. Gjorde ett halvhjärtat försök den här gången men när ångesten smög sig på och jag bara satt på BB och grät och var livrädd för att Samuel skulle vakna så bestämde jag mig för att det inte var värt det. Jag ville inte förlora den första speciella tiden här gången också bara för att jag kände att man "bör" amma. BabySemp ger finfina barn det också, se bara på mig själv höhö!
 
Jag kan helt ärligt säga att jag hade inte fixat den här första månaden utan R. Det hade inte gått. Om han skulle åkt på jobb nu i dagarna hade vi fixat det även om det hade blivit en del gap, skrik, tårar och dåligt samvete. Men nu är han hemma minst en månad till, kanske ännu mer. Och då kommer vi definitivt vara redo. Samuel kommer vara två månader och förhoppningsvis lite mer självständig. Kanske kan han ligga några stunder i babysittern/babygymmet. Kanske kommer det gå fem, sex timmar mellan målen på natten. Adam kommer kanske vara självständigare han med då han äntligen börjat träna lite på att gå! Han tar inga steg på "fri hand" men han går längs möbler och ställer sig upp utan stöd. Men läget kanske är som det är nu men då är vi vana vid det. Det har blivit vår vardag. Nu när Samuels magonda är bättre har vi åter börjat få vissa rutiner. Och trots att det är skönt att ha sambon hemma så är jag rätt nyfiken på framtiden. Hur kommer jag och smågrabbarna ha det under den månad han är borta? Vad kommer vi göra? Hur kommer vardagen se ut? Men det märker vi då!

Julkalender 2012 - Om min bästa vän

I augusti 2004 körde mina föräldrar mig till Kalmar. Jag hade blivit antagen som reserv till sjökaptensprogrammet och hade fått antagningsbeskedet på fredagen. På söndagen var vi på väg. Kåren hade ett boende som i folkmun kallades Flyget. Det var en gammal militärförläggning vid flygplatsen. Samma dag som jag åkte från Västkusten åkte M från norra Norrlands inland. Hon hade samma mål. Flyget och sjökaptensprogrammet. 
 
Vi fick dela rum, M och jag. En tredje tjej bodde också i samma rum men henne håller vi utanför det här. Vi hade inget gemensamt. M och jag fann dock varann. Vi drack sött sliskigt vin och levde ett hårt studentliv i tre veckor innan det var dags för första praktiken. Vi hängde upp lakan med silvertejp runt vårt fönster som saknade gardiner. Vi la en rutig kökshandduk på bordet i det sjaskiga köket. Vi färgade håret på fyllan och kladdade ner den redan skitiga tvättstugan.
 
Under utbildningen hängde M och jag i olika kompisgäng men vi hade ett speciellt band mellan oss och trots att vi inte umgicks ofta fanns vi där för varandra. Och finns där idag också. Nu för tiden umgås vi ofta. Jag kallar M för moster när jag pratar med barnen om henne. Hon var den jag ringde den dag jag förstod att Samuel skulle födas. Jag ska föda barn idag, kan du åka till Babyproffsen och hämta ett babyskydd? De har stängt imorgon. M satte morgonkaffet i halsen och har efteråt undrat hur jag kunde vara så lugn och konkret. Har man två minuters värkvila finns inte tid att småprata om vädret.
 
Egentligen är vi rätt olika. Vi kommer från olika bakgrunder, vi har olika intressen och vi är extremt olika till utseendet. När jag var gravid skämtade vi om att jag var en flodhäst och hon en giraff. Men på djupet är vi lika och kan prata om allt i timmar. Jag är glad att jag har en så fin vän, så nära geografiskt. Alla andra flydde Kalmar, vi blev kvar. Jag är glad att det var just hon som valde att stanna.

Julkalender 2012 - Om staden jag bor i

Kalmar Slott
 
Jag bor i Kalmar och har gjort det sedan 2004. Kalmar är en mellanstor stad på östkusten. Staden som Ölandsbron sitter fast i. Jag tror att här bor runt 60000 personer och enligt mig finns (nästan) allt man behöver här. Lite fler museum och gratisnöjen för småbarnsfamiljer hade inte skadat. En klar nackdel med Kalmar är dock att det ligger väldigt off. Det är svårt att ta sig hit. Det är svårt att ta sig härifrån. Fler och fler tåg dras in. Direkttågen blir resor med många byten. Att E22:an får kallas Europa-väg är ett mysterium. Och på vägarna genom Småland lurar älgdöden bakom vart och vartannat träd. Jag mönstrade av i norra Spanien en gång, tror att vi flög från Bilbao. En snubbe skulle till Manilla, Filippinerna. Han landade innan jag var klar med min flygplatssafari och diverse tåg genom Sverige.
 
En sak som är intressant med Kalmar och trakterna här runt om är all den histria som har skrivits här. Gustav Vasa landsteg tydligen ute på Stensö, diverse kungligheter har trampat omkring på slottet och någon (jag har såklart glömt vem) kröntes till konung där den gamla bykyrkan låg. Sånt är häftigt. Tänk att jag har gått på samma stigar som Gustav Vasa?!
 
En rolig sak med Kalmar är dialekten. Kalmaritiskan. Jag är sambo med en kalmarit så jag anser mig själv ha rätt att håna hur folk låter här. Dom säger ju inte r till exempel. Det kan bli roligt. Det finns en gata i ett samhälle utanför stan som heter Krukmakargatan. Det tycker jag är hysteriskt kul att säga på kalmaritiska. Och torktumlare kan vara det fulaste ord som går att få fram. Tåååuktumlaae. Första gången hörde en kalmarit säga det stirrade jag bara. Det lät så fult. Fult och roligt. Nu är jag rätt van men fnissar i hemlighet åt dialekten.

Julkalender 2012 - Om mig

Inne hos Maria hittade jag den här listan som är tänkt som en julkalender:
 
1. Berätta om dig själv.
2. Berätta om staden som du bor i.
3. Berätta om din bästa vän.
4. Berätta om en person som du beundrar.
5. Berätta om vem du var för ett år sedan.
6. Berätta om bloggarna du läser.
7. Berätta om ett av dina favoritfotografier.
8. Berätta om ett av dina favoritplagg.
9. Berätta om en av dina favoritlåtar.
10. Berätta om vad som finns i din väska.
11. Berätta om hur dina framtidsdrömmar ser ut.
12. Berätta om någon som du saknar.
13. Berätta om din favoritsak i ditt hem.
14. Berätta om ett fotografi som någon annan tagit på dig.
15. Berätta om en av dina favoritböcker.
16. Berätta om hur du var när du var liten.
17. Berätta om hur en perfekt dag ser ut för dig.
18. Berätta om en plats du absolut vill besöka innan du dör.
19. Berätta om en vän som bor långt bort.
20. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.
21. Berätta om någon som du älskar.
22. Berätta om något som du är beroende av.
23. Berätta om ditt bästa julminne.
24. Berätta om fem fina saker som har hänt under den här decembermånaden.
 
Tanken är enkel. Ett inlägg om dagen fram tills jul (och ni får ha överseende med om det inte blir inlägg alla dagar!). Jag tyckte det verkade som en kul idé. Bloggen blir förhoppningsvis lite mer levande och med lite mer varierat innehåll än nu. Just nu kretsar det mesta runt barnen, vilket kanske inte är så konstigt egentligen. Men nu kör vi. Här är ett inlägg om ingen mindre än mig själv!
 
 
Jag är då Anna. 28 år gammal och uppvuxen bland de yttersta granitklipporna i Bohuslän. Flyttade hemifrån som 16åring, började så småningom arbeta som fiskare, kände att jag ville mer med livet och sökte till sjökaptensprogrammet i Kalmar. Att jag sökte berodde inte på någon brinnande längtan om att gå till sjöss, det handlade mer om att jag inte kände till några andra yrken. Under utbildningen träffade jag den man jag idag är sambo med och har två söner tillsammans med.
 
Tog examen en solig dag i juni och mönstrade på som andrestyrman en regnig dag i Liverpool. Det är alltid regnigt i Liverpool. Visste väl redan då att jag gjort fel yrkesval men tänkte att jag kör på. Testade Nordatlanten, Västafrika och Östersjön. Men kom hela tiden tillbaks till moderskeppet och Nordatlanten. Men så tröttnade jag på det med och vi fick den briljanta idén att vi skulle försöka skaffa barn. Passade på att ta tjänstledigt för studier, läste företagsekonomi, blev gravid snabbt och födde Adam ett par dagar efter slutseminariet på vårterminens sista kurs.
 
Sen rullade det på. Jag var hemma med Adam och helt plötsligt var det november 2012 och Samuel föddes. Där är jag idag. Mammaledig med mina två söner och det trivs jag bra med. Kommer vara hemma länge med dom och vet faktiskt inte vad jag ska göra sen med livet. Sjömanskostymen är lagd på hyllan och helst vill jag bara lalla runt här hemma med barnen och få massor med tid med min sambo, som är sjöman och hemma halva året. Vi är gärna ute i naturen, att bo i tält är något bland det bästa jag vet. Att vakna upp till ljudet av fåglar och brus från havet, kliva ut och andas in frisk morgonluft och koka kaffevatten på stormköket är oslagbart!

RSS 2.0