Kvällsproblematik
Det spelar ingen roll om vi sitter fem minuter i soffan eller 35. Resultatet är det samma. Dock somnar han på tre röda om jag bär in honom i gästrummet (där vi för tillfället sover på grund av sovrumsrenovering, skulle tro att dubbelsängen ger samma resultat). Han skrattar till lite förnöjt, pillar lite med sin snuttefilt och vänder sig sen på sidan och somnar. Bara sådär. Så bevisligen är han trött. Men han vill inte sova i sin säng. Väl i gästsängen sover han sen bra, sover hela natten som vanligt.
Mig gör det inget att han sover i vår säng, inte sambon heller. Inte om det bara handlar om en kort period. Det känns inte lika lockande att ha honom i sängen tills han börjar skolan. Jag vet inte hur jag ska göra för att han ska vilja somna om i sin säng. Han har ju inga som helst problem att somna där under dagen, inte heller under nattningen. Men när han väl vaknat, då går det inte.
Vissa kvällar försöker jag bara tio minuter. Andra i nästan en timme. Jag vet inte vad som är rätt. Jag vet inte vad som är fel. Antagligen för att det inte finns några rätt och fel. Det spelar ingen roll om det är jag eller sambon som försöker. Ingen av oss kan lägga honom mer än i vår säng. Well, när allt kommer omkring är det rätt mysigt att ligga och snusa en bebis i nacken. Mindre mysigt är det att vakna med en blöja eller fot i ansiktet men det är smällar man får ta!
Sommardress

Let's Dance

Testet har börjat

Den där dagen...
Bornholm
Ben & Jerrys

Bild lånad härifrån
Tapetsering

Renovering i förra lägenheten...
Testpilot
Snurr
UNICEF - ta er tid och läs!

Foto: © UNICEF/Asselin
UNICEF vaccinerar barn i Elfenbenskusten
Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.
Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.
Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.
Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj
Inte nu igen...

En bra dag

Snön vräker ner i Kalmar. Det är kallt och blåsigt ute. Men inomhus är det varmt och skönt och jag går runt och flinar och tänker på Rudolfs fina hälsning till Karin i Sunes Sommar när han gav henne en sollampa "sol i sinne, brun inne". Småskrattar åt när Karin rusade iväg och Sune undrade om mamma var ledsen och Rudolf självsäkert svarade "nej Sune, mamma är rörd". Ja. Hur som helst. Jag har inte köpt ett solarium även om det kanske låter så. Däremot är jag på sjukt bra humör. Glad och lycklig. Det är bra. Nu är allt bra igen.
Tillbaks i Kalmar

Äppelpaj

Knäckig äppelpaj med havregryn
4-5 äpplen
150 gram smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
½ dl grädde
½ ljus sirap
½ tsk bakpulver
Skala och skiva äpplena och lägg i en smord pajform. Smält smöret och rör ner de övriga ingredienserna. Bred blandningen över äpplena och grädda i 175 grader, cirka 25 minuter. Servera pajen ljummen med glass eller vaniljsås.
Exakt hur många kalorier denna paj innehåller behöver vi inte spekulera i. Jag tittade med ett halvt öga medan jag blandade ingredienserna, det höll borta en stor del av det dåliga samvetet. Den kvarvarande delen dränkte jag i vaniljsås.
Vit påsk
Glad Påsk!

Glad Påsk!
Påskhelgen. Årets bästa högtid! Jag kommer från västkusten och där är påsken en stor högtid. Vi firar i dagarna fem, äter massor med god mat och beter oss som pyromaner. Påskefyrar är en gammal tradition, för att skrämma bort häxor. Från att julgranarna kastas ut samlar kidsen på dem och på påskaftons kväll tänds en stor brasa. Eller två rättare sagt. På ön har vi två olika påskefyrar och det är fullt krig mellan dessa. Utöver de stora påskeldarna så luntar vi. Det vill säga orsakar mindre gräsbränder lite här och var. Har förstått att att människor från andra delar av landet inte riktigt förstår vad det hela handlar om.
Men nu är det påsk i alla fall och jag är i Kalmar med mina alldeles egna lilla familj. Adams första påsk. Vi spökade ut honom till påskkärring igår. Idag skall vi till svärföräldrarna för lite påsklunch med dem samt sambons bror med familj. Mys. Som påskpresent har jag bakat Leilas Easter Cupcakes. Frostingen var himmelskt god (vad blir inte gott med Nutella liksom?!) och jag hoppas att kakorna går hem.
Nu skall jag duscha, bli påsksnygg och sen skall vi ta vår alldeles egna silvriga kombi till svärföräldrarna. Jepp. Vi köpte bilen. En Ford Mondeo står nu och glänser på parkeringen. Det komemr bli en bra påskhelg. Hoppas ni har det lika bra där ute i landet. Glad Påsk på Er!
Jobba utomlands
Föräldrapenningen har vi helt gett upp om. Norrmännens krav skiljer sig från våra då föräldrarna inte kan dela på ledigheten, jobba deltid båda två. För att han skall kunna få ut sin ledighet från NAV (norska motsvarigheten till Försäkringskassan) måste jag jobba heltid. Visst, ett heltidsjobb funkar under de månader han är pappaledig. Efter det går det inte. Jag tänker inte utsätta mitt barn för dagis 40-50 timmar i veckan. Det blir ett himla hattande. Heltid, deltid, heltid, deltid. Jag är mer än gärna hemma mer än ett år med min son. Den här tiden är så kort om man jämför med resten av mitt yrkesliv samt att det är guld att vara ledig när sambon går på vederlag.
Idag upptäckte vi ett nytt problem med att jobba i Norge. Vi har bestämt oss för bilen jag skrev om här om dagen och skall ta den på avbetlning via det finansinstitut bilhandlarn erbjöd. Lyckades få bättre ränta där än på banken. Sambon kan dock inte få ett lån via dem. Han har ju ingen inkomst. Jag tänker inte gå in exakt på vad han tjänar men det är rätt komiskt att jag som hade studiebidrag från CSN som huvudsaklig inkomstkälla förra året och nu tar en till två föräldradagar i veckan blir beviljad det lånet. Ritkiga banklån är inga problem då bankmannen faktiskt tittar på anställningsavtalet och lönespecen. Dock är det jag som bär räntorna på våra bolån eftersom sambon inte kan få tillbaks något på deklarationerna. Det är mycket att tänka på. Och jag är jäkligt glad att jag aldrig arbetat för min arbetsgivare som har sitt säte på Isle of Man. Något säger mig att det vore ännu krångligare då. Och hur man kan vara anställd utan att ha arbetat är ju en historia i sig...
Mot kombiland?
Den här gången är vi intresserade av en nyare kombi. Ingen högoddsare direkt. Vi var och tittade på en bil idag och vi fastnade båda för den. En 08a som gått drygt 3000 mil. Automatlåda. Och ett bagage som utan problem sväljer två barnvagnar. Vi har testat då goda vänner har en likadan droska. Just bagaget är det vi diggar med den här bilen. Vi tycker det är ett måste att kunna ställa vagnen i färdriktningen.
Jag frågade bilförsäljaren om det var okej att ställa in vagnen i bagaget för att se hur det såg ut. Han sa ja men garanterade att vagnen fick plats. Ja. Jo. Men jag ville dubbelkolla om den kunde stå i färdriktningen. Han tittade på mig som om jag var från Mars. Varför skall man ställa vagnen så? Jag tittade tillbaks, som om han var från Mars, och frågade undrande hur man annars får plats med ett par vandringsryggsäckar, tält, sovsäckar och annat nödvändigt. Han, som själv var småbarnsförälder, hävdade att vi hade för mycket fritid. Och ja, det har vi väl. Det är fördelen med att vara, och leva ihop med en, sjöman. Vederlag halva året. Semester halva året. I mammaland är alla dagar röda.
Stora frågan är nu om vi blir bilägare inom de närmsta dagarna...?
Stor paj, liten paj

Sjömansbarn

De sista gångerna R åkt har jag märkt att Adam blivit lite kinkig och gnällig de första dagarna efter avskedet. Jag försöker kompensera det genom massor av aktiviteter, normalt lever vi ett ganska lugnt och behagligt liv i mammaland. Men efter det märker jag ingenting. Han är som vanligt. Om han känner saknad så visar han det inte på ett sätt som jag förstår.
Varje gång R kommer hem är vi lite "nervösa". Hur skall Adam reagera? Kommer han gråta? Kommer han bli glad? Det börjar nu bli så tydligt att han känner igen sin pappa. Vi har märkt det de sista gångerna och det blir tydligare för varje gång. När Adam var tio veckor log han mot allt och alla och älskade den som gav honom mat. Livet var inte mycket svårare. Nu är han lite mer svårflirtad. Men med pappa är det inga problem. R kom hem natten till fredag. På fredag morgon bar jag in Adam i vårat sovrum, berättade att pappa var hemma. Jag satte ner honom i dubbelsängen, Adam ryckte lite i R's näsa och efter det var det inga som helst problem. Lycklig bebis, lycklig pappa, lycklig mamma.