Gnäll

Jag är sjuk. Inte allvarligt sjuk kanske jag ska tillägga. Inte i medicinsk mening i alla fall. Själv tycker jag att nödslakt vore ett bra alternativ. Det började med halsont som byttes ut mot konstant rinnande näsa och ont i luftvägarna när jag andas och framförallt hostar. Skit. När jag är förkyld förvandlas jag till en gnällig, ynklig liten barnunge som vill bli uppassad. Det är länge sedan jag fick den uppassning som en förkylning kräver enligt min mening. Cirka 20 år sen skulle jag gissa. Men minnena finns kvar. Astrid Lindgren-filmer i soffan med en filt hängd över fönstret. Var man riktigt sjuk fick man till och med ha på sig pyjamas hela dagen. Mamma som kom med saft. Mamma som serverade spagetti med en klick smör, riven ost och ketchup. Det var tider det. Nu sitter jag här på golvet, snorar och skruvar IKEA-möbler. I pyjamasbyxor.

Kottar på vift

Jag skulle bara vilja tipsa om bloggen Kottar på vift - uteliv och utflykter med barn. Mamma Vild som skriver bloggen samlar här sina erfarenheter av friluftsliv med sin familj och beskriver olika utflyktsmål de besökt så som djurparker och museum. En mycket intressant blogg ur mina ögon sett och väl värd ett besök om man är utflyktssugen småbarnsförälder!fr

Rumphasning

 
Innan jag blev mamma trodde jag att alla barn kröp. Först kröp man, sen ställde man sig upp och efter det började man gå. Sen fick vi Adam. Adam som från dag ett hatade att ligga på mage såvida han inte låg på mig eller sambon. Adam gjorde inga som helst ansatser till att lära sig krypa, han satt så fint på sin lilla blöjrumpa och tittade sig omkring. Sen, en dag, började han gunga fram över golvet. Tekniken utvecklades snabbt och han blev raskt en fullfjädrad rumphasare.

När planerna ändras

 
Att ha barn och vara mammaledig är verkligen att ta dagen som den kommer. Jag brukar planera något kvällen innan. Det kan vara en aktivitet, vad vi ska äta, ett utflyktsmål. Men det är sällan det blir som man tänkt sig. På morgonen känner vi av dagsformen. Jag har all tid i världen, det är inget som prompt måste ske just idag.
 
Igår kväll laddade jag GPSen med cacher och planerade en runda söderut längs kusten. Imorse när Adam vaknade var hans kroppsspråk som flickan i Exorsisten. Han är så arg. Har varit det ett par dagar. Han skriker, dunkar huvudet i saker och ting och spänner kroppen som en pilbåge. Jag tror han har kommit på att alla andra står upp men inte han, att han är frustrerad. Det börjar kanske bli dags för den lille rumphasaren att ställa sig upp och ta sina första små steg? Men att sitta i bil med en huvuddunkande gallskrikande unge kändes inte så lockande. Dock blev det en liten minitur.
 
Åkte ut på Stensö, ett grönområde i södra Kalmar där jag sprungit och promenerat åtskilliga mil när vi bodde i det området. Tack vare geocaching hittade vi ett par nya platser och turen avslutades med varmkrov i termos. Funkade som utflyktsmat när jag var barn, funkar lika bra nu. Geocaching, mat utomhus, lekpark, mata fåglar. En alldeles perfekt dag för just denna dag. Och Adam glömde för en stund bort hur arg han är. Sen kom vi hem. Men han är lätt att muta. Nektariner och bärsjal och han är from som ett lamm.

Vågar jag?

Jag är mörkrädd. Så mörkrädd att det ibland är jobbigt. Dock har jag inte ont av mörkret om jag har sällskap. Så nu sitter jag och funderar. Vågar jag åka och tälta en natt med Adam ensam? Om jag vågar så kommer det göra mig gott, se att det inte var så farligt. Men. Det är om jag vågar. Skulle ni våga att tälta ensamma med en ettåring?

Nödvändig pryl?

Bild lånad härifrån
 
Läste precis om detta sugrör. Sugrör i titan, hur fräckt är inte det?! Själv har jag sällan (aldrig?) varit i en situation då jag känt att jag behöver ett sugrör men med en liten i familjen så är nu sugrör något som finns i kökslådan. Och då inte i syftet att dricka bål ur bålskålen. Ja, det har hänt. Men som sagt. Sugrör. I titan. Återanvändningsbart till skillnad från IKEAs sugrör som kasseras direkt. Dock är nog inte priset detsamma som IKEAs...

Kalasinbjudan

En inbjudan till 30års-fest trillade ner i brevlådan idag. Istället för att ringa och tacka värdinnan, meddela vårt deltagande, googla klänning och födelsedagspresent googlar jag tältplatser och geocacher. Får man tälta i det naturreservatet? Och är det fortfarande militär aktivitet på ön? Det kommer bli grymt att vakna upp och kolla ut över den plats där U-137 en morgon parkerade så fint. Tänk att få se något sådant?!

Snälla människor

Idag fick jag ett telefonsamtal från vår vicevärd. När jag hörde att det var han fick jag hjärtat i halsgropen. Tänk om han skulle säga att vi inte får ha vagnen i trappuppgången längre? För egentligen får den inte stå där. Det är bara vaktmästaren som sagt att det är okej men han har väl inte överdrivet mycket makt. Men vagnen nämnde han inte. Däremot ville han erbjuda oss en ny parkering, närmare lägenheten. Han hade tänkt och funderat och enats med sig själv att det inte var rätt att en familj med småbarn skall stå långt ut på parkeringen. Jisses så glad jag blev. Att jag sen tackade nej till den nya parkeringen, då den vi har är amesome med högersidan helt fri, hör inte hit.
 
Jag utgår från att människor är snälla. Jag skulle inte orka att gå runt och vara misstänksam och negativ. Jag är medveten om att långt ifrån alla människor är snälla och det händer att jag blir besviken på allt från främlingar till vänner. Men så får man ett telefonsamtal som det idag och jag är åter övertygad. Människor är snälla. I alla fall vår vicevärd. För han behöver inte pussla med parkeringsplatserna. Det ingår inte i hans jobb. Men det värmer att han gör det.

Yoga

Idag tränade jag yoga för första gången på drygt ett år. När jag var gravid med Adam köpte jag en yoga-dvd och körde ett par pass hemma i veckan. Jag tyckte att det fungerade bra och jag är övertygad om att den träningen hjälpte mig mycket under förlossningen. Så det börjar väl bli dags att "komma i form" igen. Dock är det lite pinsamt att erkänna att jag var bra mycket smidigare när jag var gravid i vecka 38 än vad jag är nu, när jag bara är lite småtjock.
 
Innan jag födde barn trodde jag att det bara var bullshit när kvinnor sa att de "andats" sig igenom en förlossning. Mitt motto var keep the drugs coming. Väl på förlossningen ändrades allt. Stickrädslan tog överhand och epidural fanns inte med på kartan. Då fick det bli riktigt jävligt. De hade ju trots allt redan satt en nål i handen på mig och det fick räcka tyckte jag. Lustgasen ratade jag direkt. Vet inte vad jag hade förväntat mig. En behaglig champagnefylla kanske. Istället kräktes jag efter första andetagen och sen vägrade jag. Akupunktur övervägde jag inte ens. Nålar i ansiktet, var dom galna på riktigt?! Barnmorskan sa att det skulle vara så sköööönt att bada. Jag fick panik i badkaret. Det var varmt och jag kände mig som en säl. Så jag andades. Och promenerade. Och andades. På slutet sa jag att jag ger upp, att jag ville gå hem. Sen andades jag lite till. Valmöjligheterna var ju inte de bästa. Och sen var han ute. Helt plötsligt är jag en av dem som säger att det går utmärkt att föda barn och bara fokusera och andas. Men mottot den här gången får nog vara detsamma, att jag vill ha allt knark som erbjuds. Skulle jag ångra mig där och då så vet jag att jag kan flåsa mig igenom det. Pust, pust, pust.

Slickepott

Idag bestämde jag mig för att sortera lite bland alla de kubik leksaker vi samlat på oss under det senaste året. När jag städar och organiserar så drar jag ut alla prylar så att det blir ett helt sjukt kaos. På så vis måste jag fortsätta. Om jag bara småplockar lite här och var (så som de flesta städar med med andra ord) tröttnar jag och det är fortfarande lite småstökigt överallt. Så jag hällde ut alla leksaker i alla leksaksbackar. Ni kan ju gissa vem som blev glad?
 
Skulle fiska fram lite saker under soffan på Adams rum men armarna var för korta och jag ser att det ligger en slickepott bland alla triljoner saker på golvet. Frågar om mamma kan få slickepotten och han dyker direkt på den och stoppar den i munnen. Frågar igen om jag kan få den och han hasar bort med den till mig. Jepp, detta är ett sånt där skrytinlägg men eget barn är bäst och så vidare. Jag är ändå sjukt imponerad av att han visste vilken som var slickepotten. Det är inte ett ord vi använder överdrivet ofta. Han kan hämta boll, kloss, snutte och så vidare om man frågar honom men det är ju ord som vi säger flera gånger per dag. Slickepotten har han inte ens sett på länge då den låg i botten av en av backarna. Det är häftigt med hur de lär sig språket och börjar kunna kommunicera med oss vuxna på ett helt annat sätt.

Ska ni verkligen?

 
En sak vi får höra lite då och då är om vi verkligen skall göra det vi gör. Tälta. Vandra. Geocacha där marken inte består av asfalt. Det hela började när vi drog iväg på tälttur på Öland förra året. Jag var gravid i vecka 37 och den lilla turen möttes med stor skepcis. Huvudargumentet var såklart vad vi skulle göra om förlossningen startade. Antagligen samma sak som vi hade gjort hemma, det vill säga begett oss till sjukhuset. Motargumentet från vår sida var att människor på Öland också är höggravida och föder barn, det är ingen som ojjar sig över huruvida de kan ta sig till sjukhuset eller inte. Vore det bråttom hade vi väl lämnat tältet och satt en lapp på det "hej,förlåt att vi bryter mot allemansrätten men vi är och föder barn". Det hade säkert accepterats som ursäkt. Vore det superbråttom hade vi väl gjort vad människor i brådskande situationer gör, ringt 112.
 
 
Nu föddes inte Adam i ett tält på Öland utan på ett förlossningsrum i Kalmar ett par veckor senare. Några dagar efter förlossningen tog vi våra första stapplande (okej, det var väl jag som stapplade lite) steg ut i det grönområde vi promenerat dagligen i. Det var vår första långpromenad och jag minns den fortfarande. På Adams en-veckas-dag var han med och fann sin första geocache. Åter höjdes ögonbryn. Kunde man verkligen ägna sig åt geocaching med en helt nykläckt bebis? Veckorna blev månader. Människor undrade om vi var riktigt kloka när vi släpade vagnen över stock och sten ut till Islandsberg på västkusten. Har man köpt en vagn för 8000 får den allt bekänna färg! Sen kom nästa grej. Kunde man verkligen koka vatten till mjölkersättningen på ett stormkök? Varför skulle man inte kunna? Kokt som kokt.
 
Månaderna blev såsmåningom till ett helt år och det var äntligen dags för Adam att få sova i tält första gången. Flera har frågat om vi verkligen menar allvar, tälta med en ettåring? Vi har fått frågor om vem som skall vara barnvakt när vi skall tälta.
 
Det här med friluftsliv är rätt nytt för oss. Viljan har funnits länge men det är först nu vi verkligen fått en spark i baken. Vi testar oss fram. Vi gör inga avancerade utsvävningar. Ett par nätter i tält och lite kokta makaroner känns inte som en rymdfärd. Det känns som en bra start för att vi skall känna oss trygga, för att Adam skall känna sig trygg. Jag förstår inte varför tält, stormkök och kängor skrämmer så många. Jag förstår inte varför de anser att kombinationen barn och friluftsliv är nästintill omöjlig. Det är ju nu man verkligen har tid! Jag är mammaledig, R går hemma på vederlag halva året. Vi har all tid i världen. Varför skall vi inte ta tilvara på den? Vi skapar minnen och lärdomar på vårt sätt. Vi kommer alltid minnas den fina morgonen i Seby i måndags. Vilken vanlig måndagmorgon hemma kommer man ihåg?

Vegetarisk midsommar

Midsommar imorgon då. Jag skall fira med en vän. Det blir ett lugnt firande. Jag är en gravid småbarnsmorsa, hon skall antagligen upp och jobba klockan fem på lördag morgon. Vi hade tänkt att grilla men enligt SMHI skall det ju regna hela jäkla eftermiddagen och kvällen. Svensk midsommar. Så nu den stora frågan, vad lagar man för vegetarisk midsommarmat?! Grill är lätt, olika grönsaker, halloumi, bröd och någon god röra. Men "vanlig" mat? Något som ändå skall kännas "midsomrigt"? Och nej, hon äter inte sill.

Seby läge

Seby läge
 
I maj förra året hittade vi ett fint litet ställe på Ölands ostkust, Seby läge. I söndags återvände vi dit. Vi började söndagen med en liten vandring på Alvaret. Parkerade bilen vid det gamla stationshuset i Segerstad och vandrade söderut längs banvallen. Lagade lunch på Seby rastplats och fortsatte sen mot Träby borg. Dock överraskades vi av en regnskur, något som Adam inte alls uppskattade, så vi vände och gick tillbaks till bilen. Men det var en väldigt fin vandring. Lätt terräng. Det hade inte varit några som helst problem att gå längs banvallen med vagn om det inte vore för alla "bockar" över elstängslet. Men vi hade Adam i bärstolen. Lätt, smidigt och mycket uppskattat av lille herrn.
 
Det som en gång varit Södra Ölands Järnväg
 
Tältet slogs som sagt upp i Seby läge. Det är så vackert där! Det var Adams andra natt i tält. Den första gick ju lite halvdant med en gasig och pipig bebis mitt i natten. Den här natten sov hela familjen precis lika bra som hemma och vaknade när solen gassade på tältet och fåglarna varit vakna i flera timmar! Jag kan verkligen rekommendera Seby läge. Det ligger precis vid sjömarkerna och ett naturreservat. Visst, det är en del folk i rörelse då detta ställe är väldigt poppis bland fågelskådare men har man inte ont av det så är det toppen! Vi är lite halvbekväma och värdesätter att det finns bord med bänkar, en brunn med vatten samt utedass. Dessutom är det ett stort plus att parkeringen är nära. Ser fram emot när vi kan göra någon längre vandring och övernatta i tält men på grund av graviditeten har jag svårt att bära bärstolen eller en stor vandringssäck.
 
Godmorgon!

Påmönstring

Jaha. Då har sambon åkt och här sitter jag kvar. Gräsänka. Lite halvt single-mom. Fast med en rätt schyst paycheck så jag ska inte klaga. Men påmönstringar är inte kul. Sommaren har precis börjat och vi har gjort så mycket roligt under de här veckorna. Jag vill inte ta en paus nu. Jag vill fortsätta. För på sätt och vis blir det så att livet pausar. Hade R varit hemma hade vi antagligen suttit utanför vårt tält ikväll. Jag kan helt ärligt säga att jag kommer inte tälta ensam med Adam. Vi hade säkert åkt till Kolmården eller Astrid Lindgrens Värld. På sin höjd kommer jag gå till 4H-gården.

Adam är lite för liten för att göra såna utflykter med. Han märker inte riktigt skillnaden på Kolmården eller hagen med kossor på 4H-gården. Om R fortfarande jobbar till sjöss när barnen har blivit lite större kommer jag äventyra med dem men nu känns det nästan meningslöst att ensam dra ut på störrenäventyr med en ettåring. Vi kan äventyra på hemmaplan. Stranden, skogen bakom huset och lekplatsen duger gott åt oss. Även om jag hellre hade suttit i kvällssolen utanför tältet med älsklingen.

Nytt

Loggar in på blogg.se och här ser det minsann annorlunda ut? Känner mig lite vilsen men rent spontant så tror jag att det blir bra! Inte för att jag bloggar överdrivet mycket men ändå!

Idag är det tisdag. Den där tisdagen. Påmönstringstisdagen. Well. Ingen idé att deppa ner sig, det är ju inte jag som skall mönstra på?! Det är så jag försöker se det, att jag är så jäkla glad att det inte är jag som slänger sjösäcken över ryggen och kliver över rampen. Sambon får stå för båtåkandet. Men först på schemat står vaccination av unge. Och det är värre än alla påmönstringar i världen, han har ärvt sin mors fobi för allt med vita rockar och liknande...

Den nya bebisen

Jag fick en kommentar från någon som kallar sig S som undrade om jag inte kan skriva lite om den nya bebisen. Och visst kan jag göra det! Den här lilla minimänniskan är beräknad att göra entré i början av november vilket gör att det kommer skilja cirka 17 månader mellan h*n och Adam. En fråga som ofta dyker upp är om det var planerat och ja, det var det. Vi vill båda att det inte skall skilja allt för mycket i ålder mellan våra barn och vi tycker väl inte att ett och ett halvt år är särskilt tätt även om jag förstått att många andra tycker det.

Vi vet inte könet. Vi vill inte veta. Vi tog inte reda på könet på Adam, ville inte veta då heller. På ultraljudet förde hon in ämnet på vad vi trodde att det skulle bli och vi avböjde att få veta. För mig skulle det kännas helt fel att redan veta. Det tar vi i november. Självklart är jag nyfiken men jag gissar hellre och litar på visa kvinnor i släkten. Å andra sidan sa varenda en jag mötte när jag väntade Adam att han skulle bli en tjej så jag vet inte hur visa kvinnorna är...?

En annan fråga som också ofta dyker upp är om R skall fortsätta segla. Och ja, det skall han. Vi har alltid, ända sedan vi blev tillsammans, sagt att vi, oss, går före alla jobb i världen. Den dag det blir jobbigt, den dag det inte fungerar, den dag vi inte vill längre så löser vi det då. Kanske känner vi till hösten att fyra veckor är lång tid ifrån varandra, kanske flyter det på lika bra som nu. Vem vet? Det är ingen idé att spekulera i det. Just nu trivs vi väldigt bra som vi har det och skall jag vara ärlig så tror jag inte att jag vill att han skall jobba iland. Tänk så mycket mindre tid vi skulle få ihop?

När vi väntade Adam var det så mycket som snurrade i huvudet. Tankar, känslor, funderingar. Den här gången känner jag mig lugnare på många sätt. Att vara gravid känns inte som att ha flyttat ut i yttre rymden, det känns på gränsen till normalt? Det är ingen obekant känsla. Det bor någon i magen som sparkar och har sig och det är hur mysigt som helst men det känns inte särskilt konstigt. Det jag däremot kan nojja lite över är att man har blivit medveten om hur mycket som kan gå fel. Jag har genomgått en helt komplikationsfri graviditet och förlossning, vi har fått ett helt friskt barn. Det är inte självklart att allt går så bra. Det trodde jag nog förra gången, att om man sett ungen på ultraljud så var läget lugnt. En annan sak som skiljer mellan gravidteterna är vilken koll jag hade förra gången. Jag visste på dagen vilken vecka jag var i, nu plingar sambons telefon till en gång i veckan och meddelar att det är ny vecka. Men för er som undrar så går vi in i vecka 21 nu i dagarna.

Ser oerhört mycket fram emot tiden som komma skall och hoppas jag slipper diverse åkommor den här gången också. Det skall bli fantastiskt att få ett barn till, att få följa en ny liten människa. Visst finns det en och annan fundering om det kommer bli jobbigt till hösten/vintern men jag tror inte det. Nu är man så inne i bebisvärlden. Jag tror att den största omställningen redan är gjord och det var att bli mamma, inte tvåbarnsmamma. Jag är mer förberedd nu. Det som jag upplevde jobbigt under de första veckorna med Adam vet jag nu att det inte är för evigt. Där och då kändes det som om det alltid skulle vara så. Med facit i hand så ser jag att tiden då man ammade 20 gånger per dygn inte var för evigt. Nu har vi en liten ettåring som sitter på golvet och äter äpple helt själv.

På Öland
Mina föräldrar är på besök den här helgen. Ett efterlängtat besök! Idag bestämde vi oss för att styra kosan över till Öland. Tog även med svärföräldrarna som bor strax utanför Kalmar och överraskade dem med picknick. Mina föräldrar är mycket ute i skog och mark. De plockar bär och svamp, fiskar, jagar, sover någon natt då och då i tält, hyr stugor, är intresserade av fåglar och djur. Svärföräldrarna är raka motsatsen. De har aldrig tältat och skall man resa bort så skall man sova på hotell. Punkt slut. Denna dag blev således lite av ett äventyr för dem.


Vi startade dagen nere på Öland södra udde. R, jag, Adam och min mamma gick upp i fyran Långe Jan. De resterande tre stannade på marken. Fantastisk utsikt där uppifrån även om det idag var disigt och regnet under förmiddagen hängde i luften. Efter ett besök i naturrummet skuttade sambon och jag iväg för att snabbt logga en geocache. Att låta den vara när vi parkerat 100 meter från den var omöjligt. Sedan bjöds det på kaffe och bulle.

Efter Ottenby styrde vi kosan norrut till Skärlöv där vi var och tältade förra veckan. Vårt lilla smultronställe på Alvaret. Vi dukade upp picknickbord innehållande det mesta. Smörgåsar med dijon-keso och kalkon, frukt och bär, ost och kex samt höjdpunkten från västkusten. Havskräftor. Mycket uppskattat. Svärföräldrarna tror jag var mest fascinerade av när vi drog igång stormköket för att koka kaffe. Utomhus! Med andra ord en mycket bra dag!

Syskonvagn

Att välja den första vagnen var lätt. Valet föll direkt på en Emmaljunga CityCross och vi har inte ångrat oss en sekund. Efter att vi dessutom fick testa en teutonia BeYou via Smartson blev kärleken till CityCrossen ännu starkare. Nu är det då dags för en ny vagn och det valet känns inte lätt.

Det är få vagnar som lever upp till mina krav. Jag vil inte ha en vagn där båda barn måste sitta framåt. Aldrig att jag låter en bebis på fem, sex månader åka framåt. Så där faller Urban Jungle som är den vagn jag fastnat lite för. Håll fast vid Emmaljunga om du är så nöjd säger vissa men just deras syskon/tvillingvagn imponerar mig inte. Visserligen kan man välja om barnen skall åka framåt eller bakåt men den har ingen delad sufflett samt att den är väldigt bred. Jag vill gärna ha barnen bredvid varandra så då kan vi plocka bort alla de smala, smidiga vagnar där de sitter över/under och på rad. Kvar står då Bugaboo Donkey. Prislappen på den är dock sinnessjuk.

Hade lilla bebisen fötts på våren/sommaren hade jag nog inte funderat så mycket på vagn. Då hade vi nog kört mer på bärsjal samt haft en enkelvagn. Jag vet att många sjalar året om men jag känner mig inte bekväm med det under vintern. Och i november knackar vintern på dörren. Well, det är ju några månader kvar. Men har ni erfarenheter, rekommendationer eller tips kring syskonvagnar får ni gärna skriva ett par rader!

Besök

Imorgon får vi efterlängtat besök av mina föräldrar. De bor på västkusten så vi syns inte så ofta som vi hade velat. 45 mil är ändå en bit isär. Innan vi fick barn har jag aldrig riktigt tänkt på avståndet. Vi har pratat i telefon, träffats några gånger per år, mailat. Det har inte varit några konstigheter. Nu tycker jag att avståndet är desto tråkigare. Adam får inte den där dagliga kontakten med sina morföräldrar och jag får väl erkänna att det vore rätt schyst att kunna lämna bort honom någon kväll då och då. Men imorgon kommer dom hit och stannar hela helgen. Underbart!

Ultraljud

Dagens höjdpunkt, ja till och med veckans höjdpunkt, är avklarad. Ultraljudet. I början på november skall en ny liten familjemedlem komma till oss om allt går som det ska. Lycka. Nästan halva graviditeten har passerat och tiden har gått så galet fort. Första veckorna med Adam gick snabbt. Jättesnabbt. Nu har jag knappt hunnit inse att vi väntar ett barn till. Har mått på gränsen till oförskämt bra den här gången också. Det är bara att tacka och ta emot och njuta av tiden här och nu!

SkumbollarFör ett tag sedan blev vi utvalda testpiloter för Gilles skumbollar. Skumbollar är enligt mig ett rätt tråkigt bakverk och de här såg ju inte roligare ut efter att ha varit på Bornholm och ätit flödebollar. I Svaneke fanns ett litet chokladeri som sålde deras variant av skumbollar. En tjock botten av marsipan, riktig grädde (smaksatt om man så önskade) och doppad i ett tjockt lager av choklad. Jepp, det var precis så onyttigt som det låter. Kan verkligen rekommenderas med andra ord. De svenska massproducerade skumbollarna då. För att festa till det lite mosade jag dem lätt med en gaffel och hällde över en massa bär. Helt klart ett roligare sätt att äta dem och något jag kan tänka mig att bjuda på igen!

Organisering

I januari flyttade vi från vår fina lilla tvåa på 56 kvadrat. Nya bostaden är en fyra på 92 kvadrat. Det kändes gigantiskt när vi flyttade hit. Gigantiskt på samma sätt som tvåan kändes gigantisk när vi flyttade till den från vår etta på 40 kvadrat. Ni förstår. Man vänjer sig. Fyran känns inte gigantisk längre. Vi går inte längre vilse. Vi slarvar inte bort varandra längre. Jo, möjligtvis att vi slarvar bort Adam. Eller, det är väl snarare han som slarvar bort sig själv. Titta, den här prylen kan jag ju hasa under. Men vänta, nu kommer jag ju inte ut?! Hjääääääälp!

En tur till IKEA står på schemat idag. Skoskåp, hyllor och annan förvaring skall inhandlas. Med lite smart förvaring och organisering kan fyran kanske fortsätta vara gigantisk några månader till. Kanske. Jag tycker IKEA har mycket smarta grejer till bra pris. Vårt hem är väl på många sätt ett typiskt "IKEA-hem". En gång i tiden sa jag väl att när jag började tjäna pengar så skulle IKEA-prylarna bytas ut, istället blir de fler och fler. På sikt kommer nog IKEA-möblerna att tåga ut men som organisatör i en växande barnfamilj så kan jag inte göra annat än att gilla't. Bra pris, bra funktionalitet och ett gaffelmärke i bordet kommer inte kännas som ett hugg i hjärtat. Inte heller lite tuschpennor på bokhyllan.

Vad vi gjort idagIdag har vi firat Adam tillsammans med släkt och vänner. Det utlovade regnet höll sig borta och vi kunde ha kalaset utomhus på vår bakgård. Underbart.

Universell bebisgräns?

Jag fick följande anonyma kommentar i ett tidigare inlägg:
Om jag får be; HAN ÄR INGEN BEBIS LÄNGRE! Man slutar att vara bebis efter 1 år!

Det verkar som om jag gjort ett stort övertramp mot någon universell bebisgräns? Jag kan hålla med om att man vid ett år kanske inte är bebis längre. En annan del tycker att man slutar vara bebis när man lär sig att gå. Hur som helst så trodde jag inte att tre dagar hit eller dit spelade så stor roll. Att tre dagar kunde väcka irritation hos en främling. Men men. Så, vad tycker ni? När slutar en bebis vara bebis? Finns det någon magisk gräns?

Första tältnattenPå mellandagsrean köpte vi ett nytt tält, igår slog vi äntligen upp det! Det var första tältnatten för i år och Adams första tältnatt någonsin! Så hur gick det då? Över förväntan måste jag säga! Eller, egentligen har jag väl inga förväntningar. Vi har tältat förr men att göra det med en bebis är nytt för oss, alltså är man nybörjare igen på något sätt. Många tittar konstigt på oss när vi säger att vi ska tälta och vandra med Adam men vi har inte stött på några hinder alls än.

Adam somnade som vanligt vid halv sju och sov gott fram till någon gång efter midnatt. Då blev det ett jäkla liv istället. Tog ur honom ur sovsäcken och satte på ett fleeceset utanpå pyjamasen och han verkade nöjdare. Efter många vaggvisor och ännu fler pruttar från lille herrn somnade vi om så jag tror snarare att det var magen som bråkade än att vi just sov i tält.Igår var ingen vanlig dag för oss, det var nämligen vår förlovningsdag! Det är nu två år sedan vi bytte ringar en fin kväll på Korfu. För ett år sedan promenerade vi hem från BB och igår avnjöt vi en smaskig måltid och drack bubbel ur kåsorna. Finns inte bättre sätt att fira på!Vår lägerplats för natten var vid banvaktarstugan i Skärlöv. Det är en fin liten rastplats längs banvallen som går till Kastlösa. Vi upptäckte den här platen för något år sedan tack vare geocaching och vi kommer garanterat återkomma fler gånger! Där finns vindskydd, eldstad, ved, utedass och bord och bänkar. Samt de gamla ruinerna av det som en gång var banvaktarstugan. På varje sida rastplatsen är Alvaret. En vacker plats på jorden helt enkelt.

Myggmedel

Barn under tre år bör inte använda de myggmedel vi har i Sverige så som Djungelolja, Mygga och så vidare. I många andra länder är det dock inga restriktioner trots att ingredienserna är de samma. Förra sommaren tänkte vi inte så mycket på mygg. Adam låg i vagnen, under myggnätet, och gjorde inte så mycket väsen av sig. Den här sommaren är han ett år och ligga still i vagnen, dessutom under ett nät, är inget lille herrn vill. Så hur gör man då? Vad finns det för alternativ? På något friluftsforum läste jag någon som skrev att olivolja fungerar. Låter kladdigt och fett men visst, det är ju bara att sätta på de kläder man är minst rädd om och testa. På den inspirerande bloggen Friluftsbarn skriver Fredrik om att han hört att eterisk citronlja blandat med vanlig hudkräm skall funka. De skall testa detta när tillfälle ges. Har ni några alternativ till traditionella myggmedel?

Packa väskan

Jag packar väskor. Vi siktar på en trip till Öland med övernattning i tält inatt. Adams första tältnatt. Kan bli spännande. Lite väl spännande kanske? Försöker att packa i ryggsäck. När allt kommer omkring så köpte jag en helt ny Fjällrävensäck i vintras. Dock får jag ingen ordning på det. Allt tar så mycket mer plats än vad jag tänkt! Vi har inte tänkt att vandra någon längre sträcka, i alla fall inte dit vi ska slå läger, så egentligen är det överambitiöst. Självscanningskassar från ICA hade funkat lika bra och då hade jag dessutom varit färdigpackad vid det här laget. Men viljan är större än kunskapen. Learning by doing. En stor ryggsäck. Modell megastor rättare sagt. En mindre. Vi har en stor till men av lite olika anledningar har jag svårt att bära vandringsryggsäckar just nu, återkommer till det en annan dag. Hur som helst. På något sätt skall det väl få plats. Eller så får jag psykbryt, packar i självscanningkassar så att vi någon gång blir redo för takeoff!

BollhavAdam fyller år idag. Ett helt år. Underbart! Dagen so far har varit bra. Började med frukost på sängen för lille herrn och fortsatte med paket. Det lilla balkongvänliga bollhavet verkar vara en stor favorit! Nu sover han middag och till kvällsmat skall det bjudas på hemmagjorda hamburgare. Vi hoppas han säger smaskens och njuter av denna dag så som vi gör! <3

Flux FreshFör några veckor sedan var jag på teparty hos en väninna. Hon hade fått testa ett gäng av Liptons nya tesmaker via Buzzador och strax därefter registrerade även jag mig som buzzador. Att vara Buzzador är gratis och man deltar frivilligt i kampanjerna. Idag hämtade jag ut mitt första paket från Buzzador innehållande ett gäng flaskor Flux Fresh Fluorskölj. En stor flaska till mig, ett gäng småflaskor att sprida bland vänner. Spännande! Det är kul att testa nya produkter!

Imorgon är han ett år

För ett år sedan vaknade jag tidigt på morgonen av att jag hade ont i magen. Jaha, så det här är de här förvärkarna alla pratar om konstaterade jag och gick upp och läste bok. När "förvärkarna" varit regelbundna i sex timmar sa sambon lite prövande att vi kanske skulle ringa förlossningen ändå. Bara för att kolla liksom. Sagt och gjort. Dom sa att jag snart skulle föda barn. Min första tanke var REDAN?! Bebisen var ju beräknad till den elfte och jag var så inställd på att gå över tiden. Jag hade massor med saker att göra. Resten av den dagen sa jag mellan värkarna att jag skulle bli mamma, att vi skulle bli föräldrar, bara för att göra det lite mer verkligt. Imorgon fyller den lilla bebisen ett år. Den lilla bebisen som nu rumphasar sig fram överallt, säger titta, har lika många tänder som en krokodil och stolt sträcker upp foten när man frågar vart foten är. Älskade unge!

Vandring runt Hammerodde


Salomons kapell

En av dagarna på Bornholm gjorde vi en dagsvandring runt Hammerodde, Bornholms norra del. I en broschyr vi tog på färjan läste vi om denna vandringsled på cirka sju kilometer. Bilen parkerades i Sandvig, Adam sattes i bärstolen och så gick vi. Vilken tur! Sambon och jag är eniga om att den vandringen var resans höjdpunkt! Terrängen var varierad men inte svår på något vis. Det var fina stigar hela vägen. Ibland bar det uppför, ibland nerför. Landskapet var varierande med höga klippor, stränder, skog och fårhagar. Naturen på Bornholm är fantastisk!Bärstolen vi har till Adam är en Deuter Kid Comfort II. Det här var första gången som vi verkligen "använde" den. Innan har vi bara gått lite kortare promenader i omgivningarna kring hemmet. Totalt tog vandringen cirka tre timmar inklusive raster och geocaching. Adam var helnöjd i stolen, pratade och skrattade hela tiden. Helt klart ett bra köp som kommer användas mycket framöver! Finns även plats för en del packning. Det ringer en klocka om att jag läst 18 liter någonstans men jag vågar inte säga säkert. Packutrymmet var långt ifrån fyllt då vi även hade en dagtursäck med kök och mat.

Hur som helst, omgivningarna runt Hammerodde kan jag verkligen rekommendera. Det fanns även några kortare leder. Och vägen från parkeringen vid Sandvigs camping till fyren på Hammerodde var asfalterad. Efter ett par kilometer kom man till Salomons kapell, en ruin med vacker utsikt. Från Sandvig fanns det även någon genväg till just kapellet.


Sjuk

Min dator blev sjuk igår. Suck. Sambon kunde dock snabbt fixa den med hjälp av installationsskivor och annat krafs. Hade inget av betydlese på hårddisken, allt ligger på den externa. Däremot upptäckte jag precis hur handikappad jag känner mig när all historik och alla bokmärken är borta. Jag är ju van vid att bara trycka på b på tangentbordet för att komma till blogg.se, trycka på g för att komma till geocaching och så vidare. Vet att jag förra veckan gjorde bokmärke på ett par sidor som enligt mig var livsviktiga. Idag kommer jag inte ens ihåg vad de handlade om. Som sagt, suck.

Sjalmamma?


Sjalmamma som förklarar principen för roro-fartyg för sin son...?

Jag brukar slinka in på Sjalbarn med jämna mellanrum. Har haft mycket nytta av knytinstruktionerna och kollar igenom forumet lite då och då även om jag själv inte är särskilt aktiv. En tråd som är lite spännande är en som handlar om definitionen av sjalmamma/pappa och sjalbarn. Jag förstår inte varför allt skall ha etiketter. Jag bär mitt barn i sjal någon gång i veckan. Ibland kortare stunder inomhus i ringsjal medan vi dammsuger, ibland under en långpromenad i vävd sjal.

Jag ser mig inte som någon sjalmamma. Jag använder vagnen betydligt mer men att säga att man är "vagnmamma" låter ju inte klokt? Kanske beror det på att jag själv är fördomsfull. Att när jag hör ordet sjalmamma tänker jag på någon som inte äger en barnvagn utan endast sjalar. Jag skulle inte kunna leva utan vår vagn. Men jag skulle inte heller kunna klara mig utan något bärredskap. Valet föll på sjalar i olika former och fäger men egentligen kunde jag ju likväl fastnat för en klassisk BabyBjörn. Och definitionen BabyBjörn-mamma låter ju lika knäpp som vagnmamma.

I höstas fick jag höra en rolig kommentar. Jag var på ICA och handlade. Adam satt i trikåsjalen. Jag handlade barnmat bland annat. En tant sa då till mig:
- Jag trodde inte såna som du köpte barnmat?
Jag förstod ingenting. Såna som jag?
- Ja, vegetarian eller vad du nu är.
Nu förstod jag ingenting. Nog för att jag gillar vegetarisk mat och äter en hel del vegetariskt när sambon är på jobb men jag kunde inte förstå vart hon ville komma. Vad hade det med barnmaten att göra?! Jag svarade henne artigt att jag inte är vegetarian. Kvinnan tittade då förvånat på mig och sa helt kort:
- Men något måste du ju vara eftersom du bär ditt barn i en sån där sjal.
Jaha, det var det det handlade om. Sjalen.

När man bär i sjal tittar många nyfiket. Andra glor som om en rymdvarelse precis gick förbi. En och annan knäpp kommentar, som den ovan, har passerat men överlag säger människor att det ser skönt och mysigt ut. Däremot undrar jag ibland vad människor drar för slutsatser om mig. Om mig som mamma som bär sitt barn i sjal. Min förre skeppare skrockade gott när jag berättade om damen på ICA. Han sa att jag skulle svarat henne "du har rätt, jag är visst något. Jag är sjökapten!" Det hade hon nog inte förväntat sig...

Är det verkligen nödvändigt att sätta etiketter på allt? Måste vi kategorisera allt och sätta saker och ting i olika fack?

Vad tycker ni om uttrycket sjalmamma/pappa? Behövs det? Skall vi börja kalla föräldrar som puttar vagn för vagnmamma/pappa?

Geocaching på Bornholm


Geocaching vid Hammerhus

Om man på geocaching.com söker på "Bornholm" får man upp drygt 1200 träffar. Det finns att göra för den som snöat in på geocaching med andra ord. Innan vi åkte hemifrån la vi in ett gäng gömmor i GPSen, ställen vi ville besöka. Vi hann inte ens att besöka hälften av de gömmor vi lagt in, men det var väl inte tanken heller. Det som jag tyckte var roligast med cacherna på Bornholm var att många var rätt stora. En stor låda kräver ett finurligare gömställe än en filmburk. På civiliserade ställen är filmburkar överrepresenterade. En filmburk med en magnet i sittande under ett broräcke/bänk/på en stolpe och så vidare. Rätt tråkiga gömmor med andra ord.


"Pengekisten" i Gudhjem

Större burkar är ju lättare att gömma i naturen, även om vi hittat en cache i storlek med en verktygslåda i centrala Kalmar. Vissa har varit kluriga, snygga gömmor. Andra har legat under ett par stenar, rätt synliga. Dock är det ju inte cachen i sig som är själva höjdpunkten utan platsen. Många av cacherna har varit barnvänliga, dock inte särskilt barnvagnsvänliga men vad gör det när man har bärstol?! Innehållet i skatterna hade definitivt uppskattats av större barn då det var en hel del leksaker, Kinderäggsfigurer och så vidare. Jag längtar tills Adam blir stor nog att själv få ut något av geocachandet!

Bornholm, hit återvänder vi!Igår kom vi hem från vår lilla tripp till Bornholm. Vilken ö! Hit kommer vi återvända, det är en sak som är säker! Vi hade ju inte planerat särskilt mycket, tänkte att aktiviteter dyker nog upp när vi väl är på plats. Och mycket riktigt, dagarna bara susade förbi. Vädret har inte varit det bästa, det kan jag inte säga. Men det har varit uppehåll och med en schyst GoreTex-jacka klarar man det mesta.

Vi bodde på Gudhjems Feriepark i Gudhjem. En fin lägenhet på 55 kvadrat med alla bekvämligheter man kan tänka sig. Hade vi inte haft barn hade vi nog tagit in på olika B&B's och pensionat men det kändes skönt att ha en "bas" att utgå från, och komma tillbaks till. Resesängen stod uppfälld i det ena sovrummet, kylen var fylld, leksakerna utspridda över golvet. Skönt att slippa plocka ihop allt varje morgon. Skönt att kunna vara sin "egen" och laga mat när man vill och det passar.

Dagarna har vi fyllt med utomhusaktiviteter. Vandring. Geocaching. Turistande. Inga krav, inga måsten. Tagit dagen som den kommit och planerat utifrån väder och vind. Det kommer nog komma mer inlägg om Bornholm och vad vi gjort, delar upp det lite. Hoppas er vecka varit lika bra som vår?!

RSS 2.0