Åka framåt?



Diverse bärdon, och kanske främst BabyBjörnen, är ju ett vanligt inslag hos småbarnsföräldrar. Olika bärdon bjuder på olika möjligheter att bära barnet. Vänt mot dig, vänt från dig, på höften, på ryggen. Med långa sjalar kan man även tandembära: ett stort barn på ryggen och ett litet barn på magen. Såg bild på det någonstans och det såg jäkligt coolt ut måste jag säga! Men det var inte det jag tänkte skriva om.

I bloggar, på Facebook och på stan ser jag att många föräldrar låter barnen sitta vända från dem och detta från relativt låg ålder. Såg nyss en bild på Facebook. En ytlig bekant som gick på stan med sin son som blir en månad imorgon vänd framåt i BabyBjörnen. Är det bara jag eller är inte det lite väl tidigt? Barnet är ju inte ens stabilt i nacken vid en månad.

Jag har burit Adam mycket, speciellt i bärsjal. Vi har testat BabyBjörn, trikåsjal, ringsjal och bärstol. BabyBjörnen hade vi i början. Det var högsommar och sjalen var så varm. Jag gillade aldrig selen och tyckte rätt snart att det var värt svettfläckar på magen att få bära honom i tråkåsjal. Hur som helst har jag så gott som aldrig burit honom framåt. Visst, jag har testat men jag har haft svårt att hantera att inte kunna se hans reaktioner på omvärlden. Sen är han fullt kapabel till att vända på huvudet och har därmed god utsikt över vad som händer runtomkring.

Nu är det dock länge sedan jag använde trikåsjalen. Han hänger ofta som en liten apunge på höften i ringsjalen istället och intrimning av bärstol pågår för fullt. I den åker han ju framåt på sätt och vis. Men lite skillnad tycker jag att det är på att ha sin nio månaders bebis på ryggen där han kan känna på föräldern hela tiden och snora ner håret på denne (för det gör barn i bärstol!) eller att bära sitt fyra veckors bebis på magen i myllret på stan!

Kommentarer
Postat av: Inga Magnusson

Det finns en annan aspekt av detta med att vända barnet från sig. Så små barn ska inte behöva ta emot en sån ström av intryck som det innebär att sitta så. I tidig ålder ska barn skyddas från att hela tiden översköljas av ett växlande scenario via syn och hörsel. Det blir stressande. Lite samma typ av stress som drabbar yngre barn som ser för mycket på teve.

2012-03-23 @ 10:28:01
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0