Tre har blivit två

Sambon åkte imorse. Det kändes tungt. Det är aldrig roligt att säga hejdå. Jag kommer nog aldrig vänja mig vid just avskeden. När de första dagarna väl passerat då är läget lugnt igen. Visst, man saknar varandra men jag hittar snabbt tillbaks till de "nygamla" rutinerna och dagarna rullar på. Fyra veckor går snabbt. Tyvärr går de fyra veckorna han är hemma ännu snabbare...
 
Många jag seglat med har sagt att den värsta tiden de seglat har varit när deras barn har varit två, tre år. Att barnen då förstår så mycket, att de är medvetna om att pappa är borta, men att tidsuppfattningen är obefintlig. Hur förklarar man för ett litet barn hur mycket 28 dagar är? 28 dagar kan likväl vara ett ljusår för dem.
 
Pappas lilla supplybåt
 
Än är vi inte där än. För varje jobbperiod som sambon åker ut på så pratar vi tydligare och tydligare med Adam. Förklarar att pappa ska till jobbet. Att pappa jobbar på en båt. Jag har visat bilder idag. Vi har byggt en båt i Duplo. Men jag tror inte att så mycket av budskapet går fram om jag ska vara ärlig. Han tittar på båten, säger däää och sliter sen den i stycken. Alternativt hasar han iväg för att pilla på något annat. Jag tror dock att han märker att pappa inte är hemma. Imorse tittade han väldigt mycket på den tomma sidan sängen. Han har även tittat mycket och frågande på den tomma platsen vid matbordet. Vad som rör sig i det lilla huvudet vet jag inte. Jag försöker sysselsätta honom mycket de första dagarna just för att vi, antagligen är det mest för min egen skull, inte skall känna av tomheten så mycket. Men om någon dag är jag tillbaks på banan och dagarna blir veckor och helt plötsligt har det gått fyra veckor!

Kommentarer
Postat av: Maria

Visst är avskedet värst, väl uppe i det saknar man men har sina rutiner och jag en bebis att ta hand om. Ser inte fram emot när hon blir äldre och man ska försöka förklara. Men sånt är vårt liv som sjömansfamiljer

2012-08-15 @ 21:10:54
URL: http://eninvanaretillibyn.blogg.se
Postat av: Karl, Lovisas pappa

Hej!

Jag tänkte bara slänga in en länk men läste sedan inlägget och även om vi inte har samma situation med arbete i vår familj så har vi också sett hur Lovisa verkar märka saker och förstå betydligt mer än vi tror. Förhoppningen får väl bli att Adam helt enkelt anser det som normalt att pappa är borta lite längre tid än andra föräldrar. Fast kan bli lite komiskt när någon säger att "vi måste göra det här när pappa är på jobbet" och Adam då tror att man har en månad på sig att hitta på bus, inte några timmar..

Nåväl, det jag tänkte göra var att tipsa om den här lilla seriestrippen, ni kanske redan har sett den dock:
http://xkcd.com/201/

Lite i ert intresse kanske?

Ha det bra nu!

2012-08-16 @ 08:50:49
URL: http://lillalois.blogg.se
Postat av: Inga Magnusson

4 veckor låter som en lång tid. Det är lätt att förstå att avskedet måste vara tungt. Hur blir det till förlossningen? Kommer han hem då oavsett var han befinner sig? Eller kan han ta ledigt i förväg tills det är över?

Svar: Har inte fått besked än hur länge han ska vara ledig. När Adam föddes var han hemma sex veckor innan och sex veckor efter. Det var perfekt. Den här gången ska han komma hem dagen efter BF så att han åker hem två veckor tidigare är givet. Skulle barnet komma innan det så flyger dom alltid hem dom nyblivna papporna så fort dom kommer till hamn. Sen är frågan hur länge efter det han får vara hemma. Han får ju vara tjänstledig eftersom det inte fungerar som det ska med föräldraledigheten.
Landkrabba

2012-08-17 @ 03:59:09
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0