Saffranscupcakes

Julen närmar sig med stormsteg och efter den andra, och förhoppningsvis sista, visningen av lägenheten kände jag för att smutsa ner plejset lite. Nedsmutsning sker enklast genom bakning. I alla fall om jag bakar. Har länge velat testa ett recept på saffransmuffins. Sagt och gjort. De var gudomliga!



12 stycken muffins (jaja, cupcakes då)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ kuvert saffran
1 sockerbit
125 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
rivet skal av en apelsin
2 ägg
1 dl mjölk
russin

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och ställ åt sidan. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockerbiten. Vispa smör och socker poröst och tillsätt saffran och apelsinskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör en stund mellan varje ägg. Rör i mjölblandningen växelvis med mjölken. Fördela smeten i en pappersklädd muffinsplåt. Stick ner några russin i varje kaka och grädda dem i 20-25 minuter. Glasera kakorna medan de är varma.

Glasyr (jaja, frosting då)
25 gram rumsvarmt smör
½ kuvert saffran
lite varmt vatten
ca 2 dl florsocker
mjölk eller vatten

Rör smöret mjukt. Lös saffran i lite varmt vatten och rör ner det tillsammans med florsockret. Rör i mjölk eller vatten för att få en tunnare konsistens.

Receptet kommer från Cupcakes av Cheryl Lindblad.

Jag hade inga apelsiner hemma men kakorna blev smaskens även utan apelsinskal! Kan verkligen rekommendera dessa. Ett väldigt lättbakat alternativ till lussebullar helt enkelt!

Kommentarer
Postat av: Lotta

Hej! Otroligt goda dessa kan Man väl säga! En klar adventsfavorit o dessa kommer serveras på min glöggprovningskväll här hemma samt även bli en bjudningspresent inkl. Ett fat el liknande!

2011-11-18 @ 22:14:40
URL: http://www.viktinfo.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0