Sexköp i Djibouti

Jag läser den här artikeln. Jag vet inte vad jag ska säga. Det finns så många citat jag skull vilja lyfta ut. Jag funderar på vad denna Elisabeth Schimann tänker med. Jag har sett en hel del prostitution i olika hamnar i världen. Jag har varit på horhus och strippklubbar av varierande kvalite. Det är inget jag vill skryta om. Det är inget jag är stolt över. Men på något sätt var det nyttigt att se det med egna ögon. Och jag vet inte vad som var värst. Att se kvinnorna med de tomma ögonen och kanylstick i armvecken eller att se männen, som jag jobbde med dagligen, gå till dessa kvinnor. Schimann säger så vist "medan man hemma kanske aldrig skulle göra samma sak". Nej, många av dessa män går inte till prostituerade hemma. Varför? För att många av dem har familj. Jag är övertygad om att det ser likadant ut inom militären.

Nyfiken som jag är så brukade jag fråga männen om de tyckte att det var värt det och varför de gjorde det. Vissa hävdade att det var en gammal vana. De hade varit till sjöss i trettio, fyrtio år och alltid sprungit upp till Redlight så fort skutan var fastknöten vid kajen. En del andra, framför allt yngre killar i 20årsåldern, såg det lite som ett äventyr. Att gå till en hora är något som en sjöman gör. Ungefär som att han röker, är tatuerad och skäggig. Så kanske det var på 50-talet men så är det inte idag. Att vara till sjöss är ett yrke, ingen livsstil. Jag var sjöman. Jag vare sig röker, har en snopp, tatueringar eller skägg. Och jag har aldrig haft sex med en prostituerad. En tredje grupp var de som jobbade ombord under längre perioder, normalt sex till nio månader. Dessa sjömän kommer vanligtvis från Filipinerna och att diskutera sex och kärlek med dem är knivigt. Kulturen mellan oss är så olika och många av de tycker att otrohet är helt okej för de är ju män, de har ju behov. Deras fruar måste förstå det.

Schimann säger vidare i artikeln att problemet inte gäller de svenska soldaterna. "Jag talar inte om det svenska gänget, men det är väldigt vanligt bland franska militärer att man köper kvinnor öppet på barerna och klubbarna." Självklart är det inga svenskar som köper sex. Självklart inte. Det vet väl alla att det är olagligt? Det där tror jag på vad jag vill. Schimann kanske inte sett det med egna ögon men bara för att det inte syns så betyder inte det att det inte finns. På frågan om svenskarna påtalar för de franska kollegorna att det är fel att köpa sex svarar Schimann följande: "Nej, det gör vi inte. Jag tror att det är känsligt att göra det. Vi har nog också förmodligen också två olika kulturella sätt att se på det här."

Det uttalandet gör mig irriterad på riktigt. Att det är känsligt?! Vi snackar militärer nu. Vi snackar män och kvinnor som skall försvara vårat land mot eventuella fiender och anledningen till att de är på plats i Djibouti är att försvara världens sjömän mot pirater. Om en militär tycker att det är känsligt att säga till en kollega att det inte är bra att köpa sex, hur ska denna person då våga försvara oss, och sig själv, mot en fara mycket större än en afrikansk hora?

Slutligen står det att svenska militärer under andra utlandsinsatser köpt sex. Men enligt Schimann gör de inte det längre, se ovan. Varför skiljer sig då svenskarna från den andra? Jo, innan de åkte till Djibouti fick de skriva på ett papper om regler och uppförande. Hur många av oss har inte skrivit på ett papper om något som vi brutit, hand upp? Och om det nu är så lätt, att ett enda litet papper kan få människor att avstå fran olagliga saker, varför skriver inte hela befolkningen på papper? Låt alla skriva på att det är dumt att mörda, våldta, misshandla, mobba, utnyttja och knarka. Om det är så enkelt är Schimann en hjälte, varför har ingen tänkt på det innan? Och om det nu visar sig att det inte är så enkelt, då är Schimann bara feg. En feg hycklare som inte ser världen som den är. Att sitta hemma i Sverige och berätta att fransoserna köper sex medan svenskarna är änglar. Nja, jag köper inte det.

Kommentarer
Postat av: Alexandra

sv: haha jo det är lagom orättvist :P

2010-12-17 @ 13:42:25
URL: http://alexandraolin.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Jag tror på Din beskrivning av förhållandena. Tragiskt med prostitutionens blomstring i samband med sjöfart och militärinsatser. Det blossar ibland upp artiklar i veckopressen där kvinnor beskriver hur de njuter av att vara prostituerade, men jag tror inte ett enda ögonblick på det, åtminstone inte normalt sett. Undersökningar visar att det är som Du berättar, ofta förknippat med droger, kriminalitet och tidigar övergrepp under tidiga år, övergrepp som banar väg för ett stort mått av självförakt. Och de river ner integritetsbarriärerna mot prostitution.



Jag kan ändå tycka att det är bra att svensk militärledning kräver skriftligt på att soldaterna inte får utnyttja kvinnor dit de åker för att tjänstgöra. Då har man i alla fall gjort det man kan göra, sen är det förstås omöjligt att bevaka varje persons alla handlingar.

2010-12-18 @ 08:00:41
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Jag var där

Hej! Jag hittade din blogg av en slump, jag har själv tankar på att lämna havet bakom mig men inte tagit steget.



Jag tjänstgjorde i den mission som bedrevs i Adenviken och i Indiska Oceanen. För att reda ut lite saker vi var väldigt sällan i Djibouti med permission. Lika ofta huserade vi i Salalah, Mombasa eller utanför Mogadishu. Faktum är ju att vi var där för att patrullera, utgöra plattform för operationsledningen och eskortera mattransporter. Inte ligga i hamn.



Hamnfaser kännetecknades av snäva regler när vi skulle vara tillbaka på fartyget. Sex med prostituerade finns inte på kartan. Det är inte social accepterat ombord på ett svenskt örlogsfartyg utan strängeligen förbjudet på ett såväl moraliskt som lagligt plan.



Jag hoppas också att du förstår skillnaden att som enskild individ påtala vad som är rätt och fel till några som lever i en speciell kultur och den att ingripa mot ett våldsamt övergrepp med laga befogenheter. Sambandet är icke-existerande och det handlar knappast om bristande mod.



Du skriver själv att det är känsligt att diskutera med filippinarna. På samma sätt är det känsligt för en av oss svenskar att tala om för fransoser eller andra hur vedervärdigt vi uppfattar deras beteende. Det kan uppstå vad man kallar för en prekär situation som försvårar ett smidigt samarbete. Olyckligt - ja. Men, det är inte vår roll att agera moralpoliser mot främmande individer i ett fjärran land.



Att istället belysta detta med ett medialt ljus efteråt kan väl vara en nog så bra påtryckning mot berörda stater som har personal på plats som uppenbarligen behöver korrigera sin moraliska kompass.



Du verkar själv ha haft mer än en tur med åtskilliga kollegor till horhus och sett deras beteende utan att gripa in. Varför fördöma Elizabeth? Är inte du då en lika god hycklare om inte rent ut sagt värre som sågar någon som faktiskt belyser problemet?

2010-12-24 @ 15:50:02
URL: http://null
Postat av: Landkrabba

Jag var där:



Mycket intressant att höra dina synpunkter och åsikter! Jag vill dock bara förtydliga ett par saker.



Du kallar mig hycklare då du påstår att jag "inte ingripit" mot vad mina kollegor gör. I början av min refelktion kan du läsa att jag ofta varit väldigt nyfiken och frågat. Frågat varför. Om det är värt det. Och jag anser inte att det är mitt jobb att släpa en vuxen man från en bordell. Det är hans val. Mitt inlägg handlar inte om det är rätt eller fel att köpa sex utan om att jag var lite tveksam till Schimanns uttalande. Dock när jag läser ditt inlägg så framgår det tydligare att tid inte fanns till att gå iland till exempel.



Du påstår vidare att jag säger att det är känsligt att diskutera med filipinare. Nope, jag säger att det är KNIVIGT. Jag har många gånger diskuterat, på precis samma sätt som med svenskar, med dem. Frågat om det är värt det. Vad deras fruar anser. Om fruarna vet om vad som försigår ombord, eller iland rättare sagt. Att det är knivigt beror på att vi har så olika syn. Personligen har jag svårt att förstå varför man går till en hora, de tycker att det är helt naturligt. Du säger att det inte är ert jobb att agera moralpoliser, återigen då är det inte mitt jobb att släpa kollegor från horhus. Vill de gå dit så gör dom det. Som sjukstyrman kan jag dock dela ut ett par kondomer extra...



Att det inte handlade om övergrepp är jag mycket väl medveten om. Trodde att det framgick i texten?



Jag tycker det är bra att problemet belyses i media, speciellt med tanke på att det varit problem under tidigare utlandsvistelser. I alla fall enligt media. Själv har jag ingen erfarenhet alls av det militära. Mina tankar och funderingar handlade om att jag inte riktigt trodde på den helgonförklarande bild som de svenska militärerna gick. I intervjun med Schimann framgick det inte någonstans att ni hade så korta liggetider som du säger. Jag utgick från ett lite mer civilt perspektiv då det inte är ovanligt att man ligger upp till ett dygn. Att det överlag inte är accepterat att gå till prostituerade är jag med på, det är den syn vi har i Sverige, den syn vi blivit uppfostrade till. Men ändå finns det människor som gör det och det vore, enligt mig, osannolikt om ingen militär tillhör denna grupp. Antar att ni inte alltid går samlade och om en eller två smiter iväg behöver inte dom andra veta det? Nu säger jag inte att det är så, det är bara mina tankar och funderingar. Varför just svenska militärer skulle vara så annorlunda, och bra, jämfört mot alla andra människor.



En sågning av Schimann var inte det som var syftet med inlägget. Det är som sagt mina tankar och funderingar, från mitt perspektiv. Att undra om det verkligen är sant. Men nu är ni två som säger att det är så vilket jag tycker är bra. Det går åt rätt håll. Människor kommer alltid att gå till prostituerade, inga lagar eller papper i världen kan ändra på det. Men uppenbarligen sköter sig de svenska soldaterna. På sikt kanske det sprider sig till andra nationer? Kanske, kanske inte. För det ger ju ingen vidare publicitet, eller förtroende, att bli fångad på bild med en glädjeflicka i knät...



Och du, god jul!

2010-12-24 @ 19:55:40
URL: http://landkrabba.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0