Mexikansk indiankultur

I senaste nurmet av Att vara gravid finns det en artikel som heter Förlossningsritualer - nu & då! och handlar om hur man gjorde förr och i andra kulturer och varför vissa saker är som det är idag. Det står bland annat om varför det ofta är pappan som klipper navelsträngen, om varför pojkar förknippas med ljusblått och flickor med ljusrosa och att vikingarna lade ner bebisarna på kalla stengolv för att se att de skrek ordentligt, en föregångare till dagens Apgar-test. Den roligaste punkten var ändå följande:

Krama din mans hand
Många födande kvinnor brukar propsa på att mannen ska hålla sig vid huvudändan och inte gå så mycket längre "söderut". Blivande pappor kan till exempel erbjuda kvinnan sin hand under värkarna. Det kan förstås göra lite ont även på honom när hon kramar som hårdast...
Detta är ett eko av:
Som ren upplysning kan du berätta om traditionen bland huicholindianerna i Mexico, där en blivande far knyter ett snöre runt sina testiklar, som kvinnan sedan kan rycka i under värkarna för att han ska kunna dela hennes smärta.


Är det dags att införa lite gammal hederlig indiankultur i Sverige eller? ;)

Kommentarer
Postat av: Sara

HAHAHAH! FYFAAAAAN VAD KUL! Ska nog övertala min kille till det!!!

2010-12-12 @ 20:38:49
URL: http://musiksara.myshowroom.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0