Vecka 40

Vecka 40 idag. 39+0. En vecka kvar till BF. Jag har aldrig varit gravid i 40e veckan innan. Adam är född i 38+6 och nu när kvällen närmar sig känner jag en viss irritation över att bebis inte kommit. Trots att det är en vecka kvar egentligen. Jag har hela tiden varit så säker på att h*n skulle göra entré tidigare än beräknat. Typ i vecka 37, 38 bara för att sambon inte var hemma. Nu är jag precis lika säker på att jag kommer gå två veckor över tiden. Bara för att sambon är hemma. Murphys lag liksom.
 
Jag mår bra. Jag har inte ont någonstans. Det gör egentligen inget om bebis är kvar i magen en vecka till eller två. Eller tre. Tre veckor från nu och vi kommer ha träffat vår bebis. Hoppas på förr än senare såklart. Orden det gör inget om bebis är kvar i magen en vecka till eller två sa jag till mamma igår i telefon. Och jag menade det. . Nu är jag som sagt bara irriterad. Less på allt. Det svänger snabbt nu. Om ett par timmar är det i alla fall Grey's Anatomy.

Åsnan

 
I lördags var vi och hämtade vår "åsna". Vår syskonvagn, Bugaboo Donkey. Och nu ser jag verkligen fram emot att testa och se vad den går för. Än så länge är jag nöjd. Det är ju alltid lite ovant med ny vagn i början och den här skiljer sig väldigt mycket från vår trogna Emmaljunga City Cross som vi haft i snart ett och ett halvt år. Det är en vagn vi verkligen lärt känna och som vi älskar båda två. Jag tror dock att kärleken till Donkeyn kommer växa fram den med, när jag väl vant mig vid den. För tillfället är det småsaker jag hänger upp mig på. Småsaker som beror på att jag är ovan. Sånt brukar ge med sig.
 
 
Donkeyn är en rätt innovativ vagn då den går att göra om från enkelvagn (som på översta bilden) till syskonvagn (på andra bilden). Tre låsningar på chassit öppnas, chassit "dras ut" och så låser man igen. Väldigt enkelt och det känns som en bra egenskap. På så sätt kan vi vara på vift med varsitt barn utan att behöva släpa på en stor syskonvagn med bara ett barn i. Samt att vagnen tar liten plats bilen. Nu har vi visserligen en rätt stor kombi så till vardags lider vi knappast av platsbrist i bilen men när man skall iväg någonstans blir det ofta rätt knökfullt i bagaget med resesäng, matstol, blöjor, väskor och så vidare. Ska bli kul och intressant att få testa och känna mer på den så det blir nog fler uppdateringar om vagnen vad det lider!
 
 

Juleskum

Ett av mina absoluta favoritgodisar är Juleskum. Cloettas. Kanske är det för att det säljs under en så begränsad tid av året? När jag såg att de har börjat säljas här om dagen blev jag överlycklig. Köpte två påsar och slängde ner i BB-väskan. Nu finns det bara en påse kvar. Men bebis verkar ha det bra i magen så jag hinner nog fylla på förrådet...

Familjen samlad

Runt midnatt i fredags kväll kom sambon äntligen hem. Jag behöver väl inte säga att det var ett kärt återseende? Adam vaknade när han kom in i sovrummet, var lite skeptisk och blyg i ett par minuter men sen drog han igång värsta showen. Han brukar göra det den natten pappa kommer hem, precis som om han vill visa precis allt han lärt sig.
 
Igår var en fullspäckad dag då vi åkte till Växjö och hämtade hem vår nya barnvagn. Ett rymdskepp till barnvagn kan jag ju tillägga. Än så länge ger både vi och Adam den tummen upp. Idag blir det lite lugnare. Bara familjemys. Börjdae dagen med hotellfrukost och promenad i vackra Kalmar slottspark och när Adam snart vaknar blir det en liten cachingrunda i solen. Sköna söndag!

Sex år

För sex år sedan var jag på en Halloween-fest på den eminenta puben Sjösjukan i Kalmar. Min fantasi var inte på topp så jag klädde ut mig till pirat. Läs: jag klippte sönder ett par jeans, drog på mig en svart topp, en döskalle-scarf runt huvudet och kletade svart ögonskugga lite här och var i ansiktet.
 
Jag började kvällen tillsammans med en vän jag inte träffat på länge. Vi drack alldeles för mycket rom. För det är det pirater gör. Sen ritade vi skattkartor som vi eldade lite på i hörnen. Vi var djupt filosofiska när vi döpte om biblioteket till kunskapens hus och fängelset till de förlorade själarnas hus. Själva målet med vår långa vandring i staden var Sjukan. Sjösjukan alltså. Inte sjukhuset. Vi hade ritat ut den som en skattkista.
 
Exakt vad för skatt vi trodde att vi skulle hitta där vet jag inte. Säkert en flaska mörk rom (mycket möjligt att vi hittade det också). Jag vet bara att jag hittade den absolut finaste skatten av dem alla. Jag tog min tubkikare, skuttade fram till honom och sa kaxigt jag har spanat in dig. Bevisligen lyckades den offensiva taktiken då vi hela kvällen tokhånglade sådär som bara 22-åringar på Halloween-fest gör.
 
Sex år senare sitter vi här. Nåväl. Jag sitter hemma i soffan och han står vid bagagebandet på Kastrup men ändå. Vi är en familj. Vi har en underbar unge och nästa unge gör snart entré. Vi har bolån och kör runt med en silvrig kombi med Cars-solskydd på bakrutorna. Living the dream. Det trodde jag inte för sex år sedan, att min lilla offensiv skulle kunna bli så himla bra. Jag älskar mitt liv. Jag älskar vårt liv. Jag älskar DIG!

Lite julkänsla

Jag börjar få lite julkänsla. Det är inte ens november än. Jag tycker det är alldeles för tidigt att go crazy med julbockar, tomtar och granar men efter dagens IKEA-besök så är lägenheten lite mysigare med nya blockljus, löpare och fruktfat. Samt att en burk pepparkakor fick följa med hem! Årets första pepparkakor! Smakade dem tillsammans med sambons moster. Adam fick en han med och vare sig jag eller mostern hann blinka innan den var slut. Bra betyg från lille herrn med andra ord!
 
Undrar hur julen kommer bli i år. Förra julen var underbar. Adams första jul och vi fick fira tillsammans hela familjen. Vi var på Västkusten hos mina föräldrar. Åt och drack gott och bara njöt av att vara en familj. Sambon kommer vara hemma i år också. Lyx. Egentligen skulle han jobbat julresan men på grund av barnafödande skall han vara tjänstledig en törn. Jag tror att vi kommer fira i Kalmar i år. Hemma hos oss. Bara vi fyra. Sambon, jag, Adam och det nya lilla livet. Jag ser fram emot att få skapa våra egna traditioner, göra saker på vårt sätt. Bara ta det lugnt.

Lurat internet

Ha! Nu är det slut med gnället. Sambon är där han är men jag har i alla fall fått igång TVn vilket betyder Grey's Anatomy och McDreamy. Varför skulle de nödvändigtvis döda McSteamy för förresten?! Det är ju inte själva bredbandet det är fel på utan routern så det var bara att sätta nätverkssladden från TVn i väggen så funkade det. Min TV-timme är räddad! Och sambon frågade om han skulle ringa efter en taxi som kunde köpa en burk Ben & Jerrys. Min drömman! Men jag nöjer mig med en kopp te ikväll. Life is good!

Ännu mera typiskt

Cirkus Nordsjön. Han skulle ha kommit hem ikväll. Sen blev det som sagt imorgon. Och nu är det sagt fredag. Är fortfarande rätt lugn men börjar bli lite irriterad. Mer irriterad än orolig och nervös. Hur blir det nu med min helgplanering liksom?! Och när vi ändå pratar irritation så kan jag ju berätta att vår router gick sönder i måndags. Ringde leverantören som skulle skicka en ny. Tänkte inte så mycket på det, tankade på mitt mobila bredband och kör via det. Visst, det är lite segt men det funkar. Sen slog det mig. Jag kollar på TV en timme i veckan. Grey's Anatomy. Och vi har TV via bredbandet. Skit. Blev så sur när jag insåg det att jag inte ens köpt den obligatoriska onsdagsglassen! Och nu när jag fått veta att sambon inte kommer hem än på ett par dagar så ångrar jag mig. En stor tallrik glass hade gjort allt mycket enklare! Det är jag säker på.

Typiskt

Så. Himla. Typiskt. Sambon skulle ju komma hem imorgon. Men onsdag har blivit torsdag. Cirkus Nordsjön. Fast jag "bryr" mig egentligen inte. Jag vet att jag någon gång brutit ihop totalt när hemresan har blivit uppskjuten en dag eller två. Tror det var mest under den period då jag också seglade. Då räknades varje dag när man gick så mycket om varandra som vi gjorde. Men bebis verkar ha det bra i magen så det ska nog gå bra. Fast det vore ju rätt typiskt om den faktiskt lyssnat på mig när jag ett flertal gånger deklarerat att den måste stanna i magen till åtminstone onsdag kväll klockan 22 då sambon normalt brukar landa ;)
 
Jag hade gjort upp en rätt bra planering för veckoslutet.
Torsdag: handla julklappar då jag har 20% på Hemtex och ändå hade tänkt att handla vissa av klapparna där, äta köttbullar på IKEA och ta en ny geocache utanför varuhuset samt storhandla.
Fredag: åka till Växjö och hämta den nya vagnen!
Lördag: föda barn.
 
Sambon och jag firar sex år på lördag och jag tyckte att en bebis kunde vara en rätt fin present.
 
Julklappsshopping kan jag ju ägna mig åt på torsdag ändå, om lille herrn är på shoppinghumör vill säga... Och vagnen är jag så nyfiken på! De ringde samma dag som R mönstrade på, att den hade kommit men jag har inte velat åka själv. Åka bil med Adam kan ibland vara lite väl spännande. Det känns som om Växjö ligger nästgårds men det tar cirka en och en halv timme att åka. Så vi tar det på fredag. Och barnafödandet på lördag. Så. Då var det bestämt.

Tio dagar?

En tanke slog mig idag. Adam är född en vecka innan BF. Om vi översätter det på den här graviditeten så betyder det att det är tio dagar kvar. TIO DAGAR?! Nu vet jag ju självklart att man inte kan räkna så. Bebis kan komma imorgon. Eller om 30 dagar. Helst inte imorgon dock. Det vore att snubbla på målsnöret. Sambon kommer väl hem på onsdag, torsdag skulle jag tro. Men inom den närmsta månaden så kommer h*n göra entré. Det blev bara så verkligt när jag tänkte så. Tio dagar. Jag behöver lite såna här uppvaknanden ibland. Tycker fortfarande att det är overkligt att bebis snart är här! Overkligt men så efterlängtat!

Tält

 
Höstkylan och mörkret smyger sig på och jag sitter och spanar på ett nytt tält. Sista tiden har det inte blivit mycket friluftsliv och jag saknar det. Någon kortare vandring med korvgrillning är det enda vi kan stoltsera med sista månaderna. Okej, jag är väl inte överdrivet sugen på att tälta just nu men saknar att bara få komma ut.
 
Vi har ett litet smidigt tunneltält som vi är väldigt nöjda med. Dock insåg vi i somras att det kanske inte är det optimala tältet om man är på "tältsemester", inte vandring. Blir det dåligt väder är det skönt att i alla fall kunna sitta rak i ryggen i tältet och läsa och leka med barnen. Således är jag på span efter ett kupoltält modell större. Har sett ett par av intresse på Outnet så nu inväntar vi mellandagsrean och hoppas att de säljs ut billigare då!

Bra kväll



Ben&Jerrys och Arga Snickaren. Och i det här avsnittet är han arg! Verktygscontainern var tom!

Hög gravid

Särskrivningar. Det börjar ju bli ett samhällsproblem! Jag förstår inte vad det är som är så svårt? Hur lyckas människor egentligen? Ser dom inte hur fel det blir? Visst, alla kan stava fel och jag förstår att man kanske inte korrekturläser varje blogginlägg, Facebook-post eller inlägg i ett forum men de flesta särskrivningar handlar inte om slarv. De är överallt idag. I affärer, på anslagstavlor, på skyltar. Och så i alla privata bloggar, forum och liknande.
 
 
Här om dagen läste jag i en tråd om en tjej som tyckte det var så jobbigt att vara hög gravid. Det är en sån där särskrivning som blir väldigt fel. För ett tag sedan sålde Maxi söt potatis. Och när jag åkte färja någon gång så såg jag skylten herr toalett. Jag stör mig på särksrivningar, gör Ni det?

Gosegris kräver nya kuddar

Vi har en gosegris här hemma. Han heter Adam och har bestämt sig för att mamma och pappas säng är bästa platsen att sova på. Han gör så i perioder och det är inget vi försöker ändra på. Däremot så sover han ju inte som oss. Det vill säga med huvudet mot huvudgaveln och fötterna nedåt, mot fotgaveln. Helst sover han på tvären. Uppe på en kudde. Min kudde. Varför sova på någon av sambons kuddar som ändå bara ligger där liksom? Så inatt när jag låg vaken och buffades med bebis i magen kom jag på den ultimata lösningen. Nya kuddar!
 
Kuddar i formatet 90 x 50 cm. Då borde det ju bli lite plats över till mitt huvud också?! Så när gosegrisen vaknat från middagsvilan, som han sover i sin säng, då duger den minsann, och käkat lite lunch bär det ut på fredagsshopping. Kuddar har jag spanat in på Sängjätten och örngott på Hemtex. Att det dessutom är barnbidragsdag gör ju shoppingen desto bättre. Jag misstänker att även gosegrisen kommer uppskatta de nya kuddarna!

Honey, I'm home!

Det är inte ofta jag önskar att sambon kom hem varje kväll som "vanligt" folk gör. Att leva så som vi gör är helt outstanding och i dagsläget vill jag inte byta. Men sen Adam föddes har det ändå varit en handfull gånger då jag tänkt att det vore skönt om han kom in genom dörren kvart över sex. Idag har varit en sådan dag.
 
Dagen började med kontroll på MVC. Bebis verkar ha det bra och jag tror att jag mår bra jag med. Jag vet faktiskt inte. Ska gå på tätare kontroller då hon tyckte att min blodtryck stigit mycket och att jag hade lite äggvita i urinen. Både blodtryck och äggvita låg inom de tillåtna gränserna så i dagsläget är det absolut inte tal om någon havandeskapsförgiftning men jag kan inte hjälpa att jag blir orolig. Inget är fel men tänk om något blir fel? Tankar om hur det praktiska ska lösas dyker upp. Om jag skulle bli sjuk, blir jag inlagd på sjukhus då? Vem tar hand om Adam då i så många dagar? Det kan ju trots allt ta fyra, fem dagar innan sambon kommer hem. Om jag blir ordinerad vila, hur vilar man med en tjurskalle på 16 månader som tycker att morsan är aptrist för att hon inte kan rulla runt på golvet, krypa i kryptunneln på lekplatsen eller leka tittut under bordet? Då vore det skönt att veta att mannen kommer hem efter jobbet varje dag. Att han inte är på anda sidan Nordsjön. Jaja. Om jag skulle bli sjuk så löser det sig väl då. På något sätt.
 
 

Tips på appar till Android?

För ett par veckor sedan köpte jag en ny telefon, en Samsung Galaxy SII blev det. Är nöjd med den so far men känner att jag inte riktigt utnyttjar den till fullo. Alla säger att Samsungs telefoner är så häftiga och att de kan så mycket men jag använder min på ungefär samma sätt jag använde min Sony Ericsson från 2008, det vill säga till att ringa, sms:a, kolla mail och Facebook. Visst, jag använder webläsaren en del och tycker det är guld att kunna filma Adam och sen direkt kunna maila iväg filmen till sambon utan att behöva koppla in telefonen i datorn. Men jag antar att det finns så mycket mer jag kan göra med denna lur?
 
Så, vilka appar rekommenderar ni? Har installerat ett gäng praktisksa så som banken, ICA, Tradera och en gravid-app. Men vad finns det mer? Jag vet inte ens vad jag ska söka efter! Är som sagt nöjd med att kunna ringa och sms:a men det vore ju kul att utnyttja telefonen lite mer ;)

Vill ni gissa?

36+6
 
Vecka 38 närmar sig med stormsteg och så här ser jag ut i skrivande stund. Det är fritt fram med gissningar och analyser av magen, pojke eller flicka? Vad tror ni?
 
Många säger att jag har en typisk flickmage. Det sa dom allra flesta när jag väntade Adam också. Tror inte att det var en enda som sa att vi väntade en pojke. Fick även höra att jag skulle gå så långt över tiden eftersom jag hade magen så högt. Det slutade ju med att han kom en vecka innan beräknat datum. Men gissningar är kul! Om ni är nyfikna på hur jag såg ut när jag var ungefär lika långt gången med Adam finns det en bild här.

Dagens shopping

 
Igår kväll tror jag att poletten trillade ner. Jag insåg att det är cirka tre veckor kvar till BF. Det som fick mig att inse var att jag för några minuter fick för mig att jag skulle föda barn inatt. Så vad hände? Ingenting egentligen. Med Adam kände jag aldrig av några förvärkar. En och annan sammandragning, magen blev hård som en boll, men det var det enda. Den dag värkarna började var jag övertygad om att det var förvärkar och det var till slut sambon som efter cirka fem, sex timmar av regelbundna värkar föreslog att jag skulle ringa förlossningen. Jag var så inställd på att gå över tiden, alla förstföderskor gör ju det. Så när det hela drog igång en vecka innan utsatt datum var jag helt oförberedd på det.
 
Igår kväll började jag känna lite värk i magen. Som mensvärk. Precis så som det kändes morgonen innan Adam föddes. Jag klämde och kände och funderade och började till och med packa BB-väskan. När jag pratade med sambon frågade han hur jag mådde. Bra tror jag. Jag vet inte. Bra svar. Precis det man vill höra av sin höggravida kvinna när man är på väg ut till riggarna. Men mensvärken försvann och ingen bebis har kommit så jag antar att det var förvärkar. Eller något annat. Hur som helst så ska bebis stanna i magen till åtminstonde nästa torsdag. Då är sambon hemma. Jag är dock ganska inställd på att gå över tiden. Eller. Antingen så kommer bebis inom den närmsta veckan, bara för att pappa inte är hemma. Eller så kommer jag gå över tiden två veckor, bli igångsatt och få uppleva en två dygns lång förlossning, bara för att pappa är hemma. Murphys lag.

Olycka

Jag fick nyss se på Facebook att en vän till mig råkat ut för en allvarlig olycka. Han är i skrivande stund på flygplatsen på väg hem till sjukvård i Sverige och sin familj. När jag läser och hör om sjömän som skadat sig så allvarligt som den här killen gjort så blir jag illa till mods. Många tankar far genom huvudet.
 
Jag har gjort några resor som sjukvårdsansvarig ombord. Världens sämsta sjukstyrman kan jag väl tillägga. Dela ut lite receptfria läkemedel, kondomer och en och annan penicillinkur är väl en sak. Något allvarligare hade jag aldrig klarat av att hantera. Vilket jag alltid varit öppen med när nycklarna till sjukhytten överlämnats till mig. Om något allvarligt skulle ske hade någon annan fått ta över, så enkelt är det. Tack och lov har jag aldrig behövt uppleva att en kollega råkat så illa ut.
 
Andra tankar som far genom huvudet är att det kunde varit någon som står mig ännu närmare. Min sambo till exempel. Mina barns far.
 
Killen som råkade ut för olyckan hade väl på sätt och vis "tur". Tur att de var just i Adenviken där det finns så mycket assistans att få. Hans Facebookupdatering innan den idag, att han fått sjukavmönstra på grund av allvarlig skada och sitter nyopererad på flygplatsen, var att de hade en 25 dygns sjöresa framför sig.
 
Det var något jag tänkte på ibland mitt ute på Nordatlanten. Att vi var så mitt ute i ingenstans som man kunde komma. Det var precis lika långt till Irland, New Foundland och Grönland. Vi var långt utanför helikopter-range. Cirka tre dygn till närmsta land. Tre dygn är lång tid. Och då är Nordatlanten ett rätt litet hav när allt kommer omkring...

Regn

Det har regnat i tre dagar. Mer eller mindre konstant. Jag blir rastlös i regnet. Adam blir rastlös. Jag vet inte riktigt vad vi ska hitta på. Hoppa i vattenpölar är ju ett nöje så gott som något men med tanke på att han inte går, än mindre hoppar, så går det bort. Att sätta ner honom i en vattenpöl blir inte samma sak. Det är inte ens schyst att göra det. Att jag inte kommer i vare sig regnbyxor, regnjacka eller GoreTex-jacka gör ju inte saken lättare.
 
Mina föräldrar kommer med små pikar ibland att vi kan ju flytta lite närmare dem. Med tanke på sambons jobb hade vi ju kunnat bo i en stuga utan el och vatten i Dalsland om det vore så. För min del vore västkusten bättre. Men jag vägrar. Jag trivs inte där. Å andra sidan har jag inte bott där på åtta, nio år. Saker och ting kanske har ändrats. Jag vet inte. Just nu är jag inte villig att försöka heller. Speciellt inte med tanke på att tre dagars ösregn är vardagsmat där ute bland graniten. I Kalmar är det faktiskt lite ovanligt att det regnar så mycket, så länge. På västkusten regnar det. Alltid. Regnar och blåser. I Kalmar blåser det mest. Alltid motvind men det kan jag leva med. Det är lättare att klä sig mot vind än mot regn. Samt att solen ofta skiner när det blåser. Det gör den inte när det regnar.

En oväntad present

Jag spinner vidare på presenter och julklappar. Ibland får man ju saker man inte väntat sig, både på gott och ont ska jag väl tillägga. Nu har jag i alla fall hittat en "sak" som jag tror att inte någon förväntar sig att få. Jag hade i alla fall blivit väldigt förvånad.

Julklappar

Julklappsspaningen fortsätter. Jag är ute i god tid i år. Något säger mig att jag kommer ha annat att tänka på när jag normalt brukar tänka på julklappar... Klickade precis hem ett par julklappar till ingen mindre än mig själv! Med tanke på notan för kalaset så kommer ingen annan få julkappar i år ;)
 
Fördelen med att handla julklappar till sig själv tidigt är att man oftast glömt bort att man köpt något och därmed köper något i december också. Presenten till mig själv kommer dock inte sparas till julafton då jag köpt en ERGObaby med spädbarnsinlägg. Jag har länge varit nyfiken på en Ergo och ser verkligen fram emot att testa den, både på stort barn och litet barn.
 
Jag saknar att kunna bära Adam. Jag har ända sedan han var nyfödd burit honom mycket i olika sjalar. Någonstans kring vecka 30 började dock bebis i magen säga ifrån, det var tydligen inte skönt att ha storebror fastsurrad mot sig... Vilket jag kan förstå. Men jag saknar det och jag tror att Adam saknar det. Tyvärr har jag inte fått till någon knytning på ryggen som jag kännt mig säker och bekväm med.
 
Som sagt, jag saknar att bära Adam och jag längtar efter att få bära bebis i magen. Tänk så himla yttepytteliten den kommer vara när den ligger där i trikåsjalen... När jag väntade Adam längtade jag efter första gången vi skulle ut på barnvagnspromenad, den här gången är det helt klart att få ha bebis mot hjärtat, nära nära nära. Men visst, lite mallig kommer jag allt vara när jag traskar runt med Donkey'n. Speciellt med tanke på att den andra julklappen till mig själv blev en Bugaboo Organizer...

Reklam

Här om kvällen googlade jag efter en julklapp till sambon. Hittade vad jag sökte och skrev ner det på inköpslistan (då jag är rädd att den gröthjärna som man får på köpet när man fött barn inte kommer komma ihåg den där perfekta saken). Nu är det reklam för den grejen på hela jäla internet! Tur att han inte är hemma, jag har gott om tid att googla på något annat, typ en symaskin, för att sopa igen spåren efter mig...

Hur länge klarar man sig utan TV?

Igår var det en försäljare som frågade mig "hur lång tid skulle det ta innan Ni köpte en ny TV om den Ni har skulle gå sönder?" Jag blev ganska ställd. Svarade att det skulle nog ta någonstans mellan två veckor och en månad. Beroende på om sambon är hemma. Kanske mer. Antagligen mer. Försäljaren skrattade, ställde frågan igen. Sen förstod han att jag var allvarlig. Han sa att de flesta svarade "inom en timme" på den frågan.
 
Jag är totalt ointresserad av att titta på TV. Jag har en TV-timme i veckan inbokad och det är Grey's Anatomy. Det händer någon gång då och då att jag kommer ihåg att kolla på Lyxfällan. Och ibland streamar jag något avsnitt av Arga Snickaren. Mer än så är det inte. Brukar kolla TV-tablån då och då men trots att vi har 40 kanaler hittar jag aldrig något som faller mig i smaken.
 
Innan R och jag flyttade ihop hade jag inte ens en TV. Jag var nog utan TV i cirka tre år. Det var aldrig något jag saknade. När vi flyttade ihop köpte vi en TV men den används inte särksilt ofta. Sambon startar den väl visserligen så gott som dagligen och kollar på kvällsnyheterna. Under säsongsuppehållet av Grey så var det ett par av hans jobbturer som jag inte ens startade TVn. På en månad. Om jag skulle peka ut det onödigaste vi äger så skulle det bli just TVn. Och så mycket pengar vi lägger på den varje månad! Den är visserligen kontant betald men TV-licensen är ju långt ifrån gratis och de där 40 kanalerna vi aldrig tittar på kostar de också. Onödigt är bara förnamnet.
 
Vad är Er relation till TVn? Skulle Ni köpa ny direkt om den gamla gick sönder?

Den bästa stunden på dagen

 
Den bästa stunden på dagen är när jag får gå och lägga mig bredvid den här lilla blöjrumpan. Adam vaknar fortfarande på kvällen när han sovit en halvtimme eller två. Att få honom att somna om i sitt rum tar timmar och han är ledsen, gråter och skriker helt förtvivlat. Om vi istället bär in honom till vår säng somnar han om på under en minut. Alla nöjda, alla glada. Vart och hur man sover är inte så viktigt, bara så många som möjligt får sova så bra som möjligt! 

Hur var det man gjorde?

Varje gång sambon mönstrat på sedan vi fick Adam blir jag alltid lite konfunderad första morgonen. Hur var det man gjorde nu igen? I en månad har vi varit två som delat på alla sysslor. En klär på Adam medan den andra fixar frukost. Jag kan göra mig i ordning medan sambon leker med Adam. En kokar kaffe medan den andra lägger Adam för förmiddagsvila. Och så vidare.
 
Jag säger inte att det är svårt att vara gräsänka med barn, inte det minsta. Det handlar om att kontrasterna blir så stora. Frukosten fixas smidigt om Adam mutas med ett smörgåsrån medan gröten puttrar. Duscha gör jag med Adam lekande på badrumsgolvet. Man får dock vara beredd på att toarullar och tamponger slängs in i duschen men vad gör det om hundra år? Kaffe kokas lättast med ungen sittande på höften, med snutten tryckt mot örat sådär lite lagom trött. Han gillar ljudet från perkulatorn så när det tystnat är det lagom att lägga honom. Och vips så har den första morgonen passerat utan några som helst problem även att jag funderade vid skötbordet imorse hur det skulle gå. Vi har gjort det här förr. Vi har helt enkelt dubbla uppsättningar med vanor och rutiner.
 
Dagen rullar på. Lunchen är förberedd. Köket är städat efter morgonens "riva-ut-köksskåp-och-lådor-session". Sängen är bäddad. Jag är sminkad och påklädd. Det är lyx att han sover så länge på dagen nu. För ett par månader sedan började Adam sova en gång per dag istället för två. Innan sov han 2 x 30 minuter vilket jag tyckte var hur bra som helst. Nu sover han istället ett pass på mellan 45-60 minuter. På en timme hinner jag att flytta berg om det krävs! Nu sitter jag rastlös och väntar på att han ska vakna så vi kan kramas, läsa, laga mat och sen åka iväg på playdate hos en söt liten tjej med en snäll mamma!

Kontanthantering

 
Under sommaren och hösten har vi sålt av lite saker via Blocket och en lokal Facebook-loppis. Det har varit saker utan egentligt värde men många bäckar små och igår när vi skulle till stan bestämde vi oss för att ta med oss sedlarna för att sätta in dem på vårt konto. Utanför banken stod lastbilen på bilden ovan och det dom höll på med var att bära ut sätta-in-pengar-maskinerna. Vi var en dag efter vår tid. Bokstavligen talat.
 
Aftonbladet skriver idag om den minskade kontanthanteringen och att flera stora kedjor helt slutat med kontanter. I kommentarsfältet går åsikterna isär om vad som är rätt eller fel. Själv tillhör jag dem som i 99 fall av 100 betalar med kort. Om jag skulle komma till en större affär, kedja eller inte, som inte tar kort skulle jag bli helt ställd och få be att återkomma då jag måste till en bankomat. Jag brukar dock ha lite småpengar liggande i vagnen ifall om att jag blir attack-kaffesugen under morgonpromenaden men mer än så är det inte. Vet jag med mig att jag skall någonstans där det finns risk att de inte tar kort, så som loppisar eller gårdshandlar, tar jag ut pengar innan. På sommaren har jag dock oftare någon hundrig i plånboken eftersom många glasskiosker bara tar kontanter. Men överlag så kör jag med kort. Alltid.
 
Minskad kontanthantering är inget jag bryr mig om då jag inte känner mig drabbad. Vad jag däremot blev lite fundersam över är att man nu inte kan sätta in pengar på den bank vi är kunder i. Om inte banken hanterar kontanter, vem gör det då liksom? Just pengarna som vi ville sätta in igår satte vi in på ICA-kortet istället vilket inte var några som helst problem. Konto som konto för vår del. Men det kanske inte är så för alla? Jag vet inte. Vad tycker ni om den minskade kontanthanteringen i samhället?

28 dagar til BF

Min gravid-app sa idag att det är 28 dagar kvar till BF. Vecka 37. Nionde månaden. Det är nu någon gång man ska föda barn va? Den här graviditeten känns fortfarande overklig. Att det är mindre är en månad kvar borde ju få mig att vakna upp... Det är lite spännande att se hur punktlig bebis kommer vara. Adam gjorde entré en vecka innan utsatt datum. Jag var helt oförberedd på att man som förstföderska kunde föda innan det berömda datumet. Hela tiden hörde jag att förstföderskor minsann alltid gick över tiden. Jag var inställd på att gå en vecka över tiden, inte föda en vecka innan!
 
Sambon packade sjömansäcken och åkte idag. Han ska bara vara ute två veckor den här gången. Två veckor, det är ingenting. Såvida inte bebis vill komma under de kommande två veckorna. Det vore minst sagt taskig tajming. Läste någonstans när jag väntade Adam att 97% av alla barn föds inom intervallet +/- 2 veckor från BF. Det är rätt bra odds med andra ord. Om siffran är sann vet jag inte men jag tänker inte dubbelkolla den för att få veta att oddsen inte är lika bra. Så nu hoppas vi att ungen har det bra i magen och stannar där minst två veckor och en dag till. Gärna lite längre så vi hinner ha lite familjetid vi tre tillsammans innan vi sen blir fyra!

Mobilinlägg

Förra veckan skaffade jag en sån däringa smart phone, en Samsung. Fattar noll och inget men en blogg-app har jag hittat. Så nu återstår att se om jag är tillräckligt smart för att kunna publicera det?! ;)


Spenatplättar

 
Fram tills för ett par månader sedan var Adam allätare. Han åt precis allt med god aptit och var aldrig skeptisk till något nytt. Sen vet jag inte vad som hände. Nu är han väldigt kräsen och för att inte all mat skall flyga av tallriken verkar det som om han måste vara i rätt stämning eller något. Mat flyger åt höger och vänster och om han får välja så hade han levt på kokt korv och makaroner. Okej att äta kokt korv och makaroner någon gång i veckan men dagligen. Nej. Plättar är dock något som lille herrn uppskattar och nu har jag upptäckt att det går finfint att lura i honom lite spenat genom att ha det i pannkakssmeten. Vi vuxna uppskattade också plättarna, som blev matigare och det kändes mer som en lunch än vad plättar och sylt gör. Har serverat dem med creme fraiche, rödlök och kräftstjärtar en gång och stekt bergtunga en gång. Adam fick dock strimlad rökt kalkon första gången. Kul när man hittar någon "ny" lättlagad och god mat som hela familjen uppskattar!

Kakor?

När Adam var nyfödd kom det ju såklart hem massor av släktingar, vänner och bekanta för att gratulera och titta på underverket. Vad jag reagerade på var att ingen hade med sig några kakor! Kanske ville de inte att vi skulle känna oss tvungna att bjuda på kaffe? Men jag kände mig mest "fattig" när jag serverade en kopp slätt kaffe. Orken, och lusten, att baka fanns inte och det var inte alltid det ens fanns tid att hinna iväg till affären för att handla något.
 
Den här graviditeten har förvandlat mig till ett kontrollfreak som vill förbereda så mycket som möjligt. Det är så långt ifrån mitt riktiga jag och jag känner mig inte alls bekväm med det. Å andra sidan så känner jag mig ännu mindre bekväm med att ha en lista i huvudet och inte bocka av den. Så nästa punkt på listan är Projekt Fylla Frysen Med Kakor.
 
Den stora frågan är då vad jag skall baka för kakor. Vad finns det för kakor som går lätt att baka, tar lite plats i frysen, uppskattas av de flesta, går snabbt att tina och som man kan styckfrysa? Är inne på någon enkel form av muffins. Inga avancerade cupcakes, kanske kladdkakemuffins? Eller småkakor? Eller både och? Jag vet att jag haft ett recept på hallongrottor som var väldigt gott. I receptet var det marsansåspulver och det var det som var hemligheten. I de recept jag hittat efteråt är det potatismjöl och det blir inte alls lika gott! Har ni något recept på hallon/syltgrottor med just marsansåspulver?!

Västkusten

I torsdags stuvade vi in oss själva och packning i bilen och åkte västerut, till mina föräldrar. Åka bil tillhör inte Adams favoritsysselsättningar men den här gången gick resan över all förväntan! Testade att hänga upp en bärbar DVD på nackstödet så Pippi gjorde nog resan lite roligare...

Nu är det lördag, helgen går snabbt. Imorgon åker vi hem igen. På tisdag åker sambon. Om två veckor kommer han hem (vi fick till slut, och efter mycket tjat, det efterlängtade beskedet att han får åka hem tidigare!). Om en månad ska vi föda barn. Träffade min tre dagar gamla brorson igår. Så liten. Det känns fortfarande overkligt att vi snart också har en sådan liteb bebis igen. Adam visade inget intresse alls för den lilla krabaten, mer än att han försökte härma hans skrik. Den nyblivna storebrodern, som är 18 månader, visade om möjligt ännu mindre intresse...

En bra dag

Idag kommer bli en bra dag. Dagen började med beskedet om att jag blivit faster till en liten kille som föddes igår kväll. Min bror och hans tjej har en son sedan innan, två månader äldre än Adam, och nu har de då fått en till. Vad roligt kusinerna kommer ha om några år när de alla är så gott som jämnåriga. Synd att man bor 45 mil isär dock...
 
Dagen fortsatte sedan med kaffe i lugn och ro. Man och barn på promenad och kaffet smakar sådär lite extra gott när man kan gå runt i pyjamasbyxor, plocka lite här och där och lyssna på morgonradio. Nu väntar en dusch och sen göra sig i ordning för dagens höjdpunkt: äpplepajbuffé! Ja, jag vet att jag åt den i måndags men när den serveras fem dagar om året får man ju passa på?! Dom andra 360 dagarna äter jag ju inte paj?
 
Efter buffén har jag tänkt att shoppa mig fattig på Polarn o. Pyret. Brorsbarnen skall få presenter och Adam ska få lite han med, bara för han är så himla gullig. Får se om det blir något till liten i magen också. Har gått igenom babykläder och insett att vi knapt har något alls i storlek 50. Adam föddes i en värmebölja och modet den sommaren var Pampers Newborn. För ett tag sedan kom jag hem med denna fina body samt matchande byxor från Po.P i vitt och grönt. Helt klart åka-hem-från-BB-kläderna!
 
Och vet ni hur denna lovande dag skall avslutas? Med säsongspremiären av Grey's Anatomy och Ben&Jerry's Nordic Water Peace! Sweet!

Filt

 
Här om kvällen blev jag klar med en liten filt jag sytt. Framsidan är med mina älskade elefanter. Tycker det tyget är så fint och har sytt mössor i både brunt och rött. Eftersom vår nya vagn är just svart och röd så kändes det passande med en filt i de färgerna. Så framsida med svartvit elefanttrikå och baksida i röd fluffig mjuk plysch. Tog det säkra före det osäkra och vändsydde filten. Visst, det hade blivit snyggare med ett kantband om man hade kunnat få till det bra. Det hade antagligen inte jag. Men jag tror inte bebis kommer klaga. Filten känns mjuk och gosig och mäter ungefär 70 x 70 cm. 

Startposition

 
Idag går vi in i vecka 36 och det "firades" med ett besök hos barnmorskan. Allt såg bra ut. Magen växte som den skulle, hjärtljuden var bra och blodtrycket stabilt. Skönt att jag mått så bra den här graviditeten också. Vore nog jobbigt att vara trött, ha värk och andra krämpor när man har en unge på 16 månader att underhålla... Barnmorskan sa att bebis lagt sig i startposition. Hon sa först att h*n var fixerad men skrev sedan i journalen att huvudet var ruckbart till fixerat. Slutsatsen är att den inte kommer busa och lägga sig med rumpan ner i alla fall. Dock blev jag förvånad då jag tycker att så många andra omföderskor säger att bebisen aldrig hinner fixera sig. Frågade om det betyder att den kommer födas tidigare men det spelade tydligen ingen roll. Men den är startklar som sagt!
 
Hoppas verkligen att den håller sig i magen till utsatt datum. Det är fortfarande inte klart när sambon kommer hem. Vi har trott att han bara skulle köra en törn på två veckor för att sen komma hem två veckor innan BF, egentligen mönstrar han av dagen efter det berömda datumet. Men efter lite korrespondens med personalchefen för att få en riktig bekräftelse, inte bara en smiley som var det svar vi fick förra gången, så lät det inte alls helt säkert. Norge har andra regler och hon började snacka om att han skulle få några extra dagars lön om han missade födseln. Det handlar ju inte om pengar?! Han kan inte bara sätta sig i bilen och köra hem från jobbet. I värsta fall kan det ta bortemot fyra, fem dagar för honom att komma hem om de precis lämnat hamn. De måste då ut på fältet, lossa till plattformarna och sen tillbaks till hamn. På fyra dygn har jag både hunnit föda barnet och komma hem från BB. Den tanken är skrämmande. Gillar inte heller tanken på att personalchefen lät så negativ till den fritur han efterfrågat. På något sätt löser det sig men det jobbigaste just nu är ovissheten. Det och att mina päronsplitt börjar ta slut ;-)

Kalmars bästa café

 
Kalmars i särklass bästa café är Kalmar Läns Museum Café. Det är beläget på fjärde våningen i Kalmarsalen och har utsikt över hela hamnområdet. Cafét i sig är väldigt mysigt med en blandning av nya och gamla möbler, porslin och liknande. Lokalen i sig är gigantisk och man behöver inte fundera på om man kan ta sig fram med vagnen till bordet, vart man kan ställa den och så vidare.
 
På menyn står hembakade klassiska kakor, helt i min smak alltså. Allt från kanelbullar till kolasnittar och kladdkaka. De serverar även någon enklare soppa, sallad och smörgås. Bakverken är himmelska och just denna vecka är det dessutom den årliga äpplepajsveckan. Årets bästa vecka. Cirka tio sorters äpplepaj, vaniljsås och grädde. Himmelriket på jorden.
 
 
 
Cafét har dessutom ett jättefint lekrum där det finns något för både stora och små barn. Böcker, spel och leksaker. Det enda jag inte sett är ritpapper och kritor. På många andra ställen kan jag som förälder känna mig lite ivägen och ibland känner man sneda blickar i ryggen när Adam börjar tuta. Vilket ettåringar gör. Tiden då man satt på café med sin lilla bebis och väninnorna är förbi. Att sitta där i timtal medan lillen roade sig i vagnen och blev nöjd av en flaska BabySemp är ljusår tillbaks i tiden. Nu gäller det att fika på den tid som det tar för honom att äta upp sina vindruvor, russin, smörgåsrån eller vad jag nu har med för muta. På det här cafét kan man ta med kaffekoppen in i lekrummet och fortsätta fika medan ungen härjar runt. Dessutom serverar de en barnmeny med köttbullar och pasta eller pannkakor. Till och med min überkräsna unge äter det! Tio poäng av tio möjliga! Jag kan ju förtydliga att människor utan barn kommer älska det här stället (om man gillar fika) precis lika mycket men för småbarnsföräldrar är det lite av himmelriket på jorden...
 

RSS 2.0