RTFM

RTFM - Read The Fucking Manual

En mycket vanlig förkortning till sjöss är, hör och häpna, RTFM. Att inte läsa manualen för ett system eller komponent kan bli dyrt, kostsamt och tidskrävande. Sjömän är inte så häftiga som det verkar.

Jag har aldrig haft problem med att läsa manualer. Nu generaliserar jag lite men jag tror att kvinnor är bättre på att läsa manualer än män. Håller ni med? För en man verkar det många gånger finnas någon form av prestige i att installera en ny mokkajäng utan manual. Det är manligt. Det är något man ska kunna. En sladd där, en annan där. Ojdå. Gör om, gör rätt. En kvinna bläddrar ofta igenom manualen och sätter sen sladdarna på plats på första försöket.

Det värsta är när en man får för sig att han ska skruva ihop en IKEA-möbel utan att titta på beskrivningen. Det är som att be om problem mellan det nykära paret som precis skaffat sig sin första gemensamma lya och investerat i byrån Malm och bokhyllan Billy. Ännu värre är det när mannen kommer och ska visa hur man gör, bara för han tycker kvinnan tar tid på sig när hon sitter där och kliar sig med skruvmejseln i huvudet. Been there, done that. Kommer inte ihåg vad för IKEA-möbel det var men beskrivningen var klurig och min sambo ingenjören skulle visa att det var enkelt och började skruva lite här och där. Ojdå. Det behövdes ingen manual för att se att det var fel, snett och vint. Och ja, det var självklart första gemensamma lyan.

I fredags köpte jag som sagt en ny telefon. Android-mobilen HTC Wildfire. Jag är helt ny i Android- och petskärmsvärlden och blev mycket besviken när det i kartongen endast låg en tunn liten manual på knappt tio sidor. Det stod hur man satte i batteriet, att man startade telefonen på knappen STÄNG AV och att man inte skulle hålla telefonen under kranen. Det stod till exempel inte hur man svarade i telefonen. För en petskärmsnewbie är inte det helt självklart.

Telefonen och jag är fortfarande inte bästisar men vi kommer bättre överens idag än igår. Jag kan ringa, ta emot samtal, skicka sms, kolla mail och Facebook och ställa alarm. Typ det man behöver kunna göra med en telefon. Och skulle jag behöva göra något mer med den har jag hittat en 187 sidor tjock manual på nätet. Love it! Sambon skakar på huvudet medan jag RTFM:ar. Jag googlar och läser och försöker sen komma fram till vad jag ska göra. Han trycker och pillar och petar och ja, ibland lyckas han lösa problemet på sisådär tre sekunder. Men det hör inte hit.

Och vet ni några livsnödvändiga appar till Android så får ni gärna tipsa! Allt är av intresse!

Kommentarer
Postat av: Sandra

Hahaha...jag håller fullständigt med att kvinnor läser manualer medan männen gärna greppar tag och börjar skruva direkt...hehe!



Jag är fortfarande inte så "hemma" vad gäller apparna, men har laddat ner lite spel, en nordea-app så jag lätt kan kolla kontot etc, en tv-programsapp och lite mer. Det finns så mycket. Sambon har tom hittat en app som man kan använda som vattenpass när man skruvar upp hyllor etc! Det fungerade också!



Hoppas du kommer trivas med telefonen!

2011-03-07 @ 08:08:13
URL: http://enlattarevag.blogspot.com/
Postat av: emsut.



Min systerson som är lite över två år är en hejare på Iphone! Själv kan jag inte svara på samtal ens.. men han pekar på som en idiot och kan öppna både spotify, ringa till morfar och ta foton :)



2011-03-07 @ 08:37:18
URL: http://emsut.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0