Fisk



Jag är uppfödd på fisk. När min mamma skulle komma hem från BB med mig hade min gammelmorfar frågat pappa om han hade förberett mat och gjort i ordning hemmet inför vår ankomst. Pappa, stolt som en tupp, sken upp och berättade att han hade kokat långa till töserna. Det vill säga mamma och mig. Gammelmorfar blev helt ifrån sig, sa att bebisar inte åt kokt långa. Pappa försäkrade att han skulle bena fisken noga. Pappa gick fnissande därifrån och gammelmorfar ringde till farmor och frågade ängsligt om ungdomarna verkligen skulle klara att ta hand om en nyfödd.

På den vägen är det. Jag fick kanske inte kokt långa min första dag i livet men jag fick fisk via bröstmjölken. På den tiden fanns det gott om torsk, rödspotta, kolja, vittling, sej och skädda i Skagerack. I mitten på 80-talet fanns det inget som hette röda listan. Jag kommer ihåg från barndomen att vi åt fisk fem, sex middagar i veckan. Kokt fisk, stekt fisk, fiskgrattäng, fiskpudding, fiskestuv, ugnslagad fisk. Det var alltid färsk fisk som nästintill sprattlade när den lades i pannan. Som barn uppskattade jag självklart inte färsk nyfångad fisk. Vilken unge gör det? Men jag tyckte ändå att det var gott. Jag vägrade skolans fisk men hemma åt jag för glatta livet. Även om både brorsan och jag frågade varje kväll om vi inte kunde få köttfärssås dagen efter. Eller kanske korv!

Lagom tills jag började uppskatta fisk kom regler om fiskestopp och röda listor infördes. Jag flyttade även till Kalmar som har ett uselt fiskutbud. Trots att det är en kuststad så finns här inte en enda vettig fiskaffär. Det finns fiskdiskar på stormarknaderna men mycket av det som finns där är redan tillagat. Rökt, gravat eller till och med färdiga rätter så som laxburgare. Fisken de säljer är grådassig, torr, dyr och framförallt så luktar den fisk. Alla som hållt i en färsk fisk vet att den inte luktar. Fisk börjar lukta fisk när den blir gammal.

Jag försöker att äta fisk ett par gånger i veckan trots att här inte finns något vidare utbud. Lax är jag för tillfället trött på så nu är det hoki som ligger i min frys. Fryst fisk från ICA går utmärkt att äta om man kamoflerar den lite. Normalt tycker jag att fisk inte behöver någon mer krydda än salt men med styckfryst fisk i plastpåsar får man ta till andra knep. Kryddor i olika former och smakrika såser. Alternativt grattänger och soppor för att gömma fisken. Till middag idag serverades det hoki. Det blev riktigt gott. Fast det har jag spenaten att tacka för!


Dinkelpanerad hoki med quinoa och stuvad spenat

Kommentarer
Postat av: Jeanette

Jag gillar tonfisk och kan klara lax.

När jag var liten åkte vi ibland till Fiskrökeriet på Råå (utanför Helsingborg) och åt rökt makrill som var nåt av det godaste jag ätit =)

(Kanske ska ta en runda ner till fiskehoddorna i sommar!)



Sv: ja det här med mat. Att äta för mycket eller äta för lite eller helt lagom.. Att komma på vad som är vad är minsann inte det lättaste!

Har det varit lätt att ändra på maten sen du blev gravid? Eller du har kanske inte behövt ändra så mycket?



Sen måste jag oxå fråga vad en styrman gör! För det är jag nyfiken på =)

2011-01-04 @ 19:30:22
URL: http://makeovermadness.shapemeup.se
Postat av: Cinderella

Jag älskar fisk!



Nja, nu ljuger jag litet, jag äter inte lutfisk, surströmming eller matjessill, men annars äter jag nog allt (eller inte ål heller...).



Men annars så! :)

2011-01-04 @ 21:34:00
URL: http://enbalpaslottetiseptember.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0