Kroppkakor

Jag hatar kroppkakor. Hata är ett starkt ord men det finns inget annat ord som beskriver den avsky jag känner inför denna maträtt. Första gången jag såg en kroppkaka var i Karlskrona 2003. Jag var jungman på ett fartyg och jag var iland för att handla godis, tamponger och andra förnödenheter. I ICAs kyldisk såg jag dessa små gråa bollar och jag undrade vad det var. Jag klämde och kände och tyckte att de såg ganska oaptitliga ut. Det dröjde ytterligare några år innan jag smakade på dessa hemska bollar.

I Småland i allmänhet och Öland i synnerhet är kroppkaketraditionen stark och det är det godaste folk vet. Jag förstår dom inte. Första gången jag smakade på kroppkakor var på en middag hos min sambos bror och dennes öländska flickvän. Jag och min sambo hade nyligen träffats och jag jobbade på att göra ett gott intryck inför släkten så jag tvingade i mig en kroppkaka. Efter det trodde dom ju att jag tyckte om det så vid kroppkakesammankomsterna försökte jag trycka i mig en kroppkaka och sen äta massor med knäckebröd. Det har även hänt att jag i obevakade ögonblick skjutit över min söndermosade kroppkaka på sambons tallrik. Detta var före jag blev gravid.


En delikatess enligt många...

I höstas var jag inne på ICA en helt vanlig onsdag eftermiddag och det slutade med att jag fick rusa ut med handen för munnen. Varför? Jo, onsdagar är kroppkakedag på ICA och det står en dam där och säljer hemlagade kroppkakor ur en stor kastrull. Det stinker i hela affären. Jag har försökt att undvika ICA på onsdagar men idag glömde jag helt bort det. Lyckligtvis är jag bättre på att hantera lukter nu (eller om jag inte är lika känslig?) och har utvecklat en bra teknik för att slippa andas med näsan.

Jag är dock en obotlig optimist och försöker se positiva saker i precis allting. Det positiva med att gå runt på ICA illamående på grund av kroppkakestank? Jag köpte inget lösgodis! Godissuget försvann på nolltid! Jag kan ju tillägga att kroppkakedisken står farligt nära chips och lösgodis. Mycket strategisk placering...

Kommentarer
Postat av: itsallabouttakingcontrol - 5 6 k i l o

Sv: Ja, foton är mysigare än datorns mappar. Och ni kommer ju verkligen få något att fotografera också! :-) Hihi

Postat av: emsut.



Jag har ätit kroppkakor en gång med jobbet,

på Öland. Kan inte förstå varför dom är så himla

entusiastiska över denna märkliga maträtt..



Det går ner men. Ja. Det är väl ungefär där det tar slut.

2011-02-23 @ 19:13:52
URL: http://emsut.blogg.se/
Postat av: Ylva

Åhh fy det är verkligen äckligt stackars dig! Vet hur det är att äta äckliga saker hos pojkvänns släktingar har också hemska minnen!

2011-02-23 @ 19:22:08
URL: http://mammaylvis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0