Gröt eller välling?

Adam är snart sju månader och äter ganska varierat. Vi började med smakportioner när han var fyra månader och han accepterade maten direkt. Vet inte hur gammal han var när vi uteslöt ersättningen till lunch. Drygt fem månader kanske? Idag äter han gröt till frukost, mellanmål på förmiddagen, lunch samt två mål ersättning. Ett på eftermiddagen och ett innan läggdags. Nu funderar jag på om vi ska börja med välling eller inte.

Adam står sig bra på ersättningen. Han sover från sex på kvällen och vi brukar gå upp mellan sju och åtta på morgonen. Så på så sätt har vi inget "behov" av att börja med gröt eller välling på kvällen. Har förstått att många börjar med mat på kvällen för att barnet skall sova längre. Förr eller senare bör vi väl sluta med ersättning men frågan är vad vi ska ersätta ersättningen med? Gröt eller välling?

Eftersom han redan äter gröt och det fungerar bra så känns det rätt logiskt att ge honom det på kvällen också. Men en annan del av mig vill ge välling. Adam är van vid nappflaska då han fått ersättningen sedan han var cirka fem veckor gammal. Matstunden är väldigt mysig då det är enda stunden på dagen då han ligegr stilla i famnen. Just det är väl ett rätt egoistiskt skäl visserligen... Att ge honom ersättning har varit väldigt smidigt. Vi har kunnat mata honom precis överallt och det blir inget kladd eller söl. Perfekt om man är iväg någonstans där det inte finns barnmatstolar till exempel. Välling finns ju färdigblandad i tetror liksom ersättning, perfekt "nödproviant" i skötväskan.

Vad har Ni för erfarenheter av välling och gröt på kvällen? Jag antar att det bara är att prova. Kanske gillar han inte ens välling?!

Kommentarer
Postat av: anne

Våra två äldsta nixade välling helt, trots mina försök och lika skönt var det att slippa vänja dem av med flaska senare. Vår yngsta nixade det mesta utom bröstet (läääääänge) men gick så småningom över till viss mat och riktig gröt. Pipmugg och äta mat med sked var något vi kom att föredra framför flaska.



Sen fanns det då (på 90-talet) tydliga tankar kring att den höga förekomsten av glutenintolerans i Sverige kunde ha koppling till införandet av gluten tidigt i kosten, det är ju inte i så många andra länder man ger barnen välling mig veterligen. Å andra sidan äter de nog gröt i många andra länder men kanske inte på vete?



Ni hittar nog er egen väg, just nu verkar det ju inte finnas behov av förändring som det verkar. :)

2011-12-28 @ 19:08:48
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Sanna -Mamma till Meja

Meja rata ersättningen och vi var tvugna att börja med välling. Nu sover hon 8 till 8 utan problem. Med ersättningen vaknade hon alltid under natten.. :)



Så hon får Majsvälling under dagen med gröt och vanlig mat. Sen på kvällen blir det nattvälling =)



Men ni kommer själva hitta vad som passar er :)



Vilken stjärna du är, blir så varm inombords när jag läste din kommentar. TÄNK om fler kunde göra som du? En lukta gott paket =) Underbar tanke tycker jag :P Skulle vilja göra så också men har tyvärr inga inlämningar här för det.. :/



2011-12-28 @ 20:52:02
URL: http://sannis1987.blogg.se/
Postat av: ylva

Jo jag försöker också men då är det så mycket andra saker som kommer i vägen så som, tvätten, disken, städning osv. Men som sagt svårt att blogga när man har barn :) Vi kör på både gröt och välling. Leah har alltid haft svårt att sova så hon somnar alltid med vällingflaskan i munnen :P Hon brukar vara redo att lägga sig vid 20 och då får hon välling och om hon vaknar innan 8 på morgonen får hon välling men sällen på dagen då vill hon oftast(inte just nu för nu är det matvägran) äta gröt och purér :)

2011-12-28 @ 22:59:26
URL: http://mammaylvis.blogg.se/
Postat av: Ylva Lee, mamma till Lily

Vi har precis börjat med välling, kommer nog fortsätta med det på kvällen eftersom Lily får, precis som Adam, gröt på morgonen. Risgröt. Tror det är en bra idé med välling (drf vi började) det är ju trots allt Old School haha, nämen dom flesta jag snackat med säger att det är jättebra om bebisen tycker om välling spec om barnet exempelvis blir sjuk längre fram och inte kan äta fast föda. Då är ju välling mättande och bra. Blir väl bara ett plus att introducera mer variation :)

2012-01-02 @ 21:07:55
URL: http://shuang.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0