Dag 23

Frukost: En Naturdiet-shake, en skiva Wasa Delikatess Linfrö med leverpastej och smörgåsgurka, två deciliter tranbärsjuice
Mellanmål: En banan, n kopp kaffe med mjölk, vatten
Lunch: En halv burk tonfisk med en klick aioli, resterna av bönsalladen från igår, vatten
Tidig middag:
Pastasallad med en halv portion fullkornspasta, gravad lax och mozarella, olivolja och vit balsamvinäger, vatten
Kvällsfika: Färska halllon, en matsked Kesella Vanilj, en kopp grönt te med honung och mjölk

Improvisation när den är som bäst. Och godast!



Motion:
20 längder bröstsim, en timme vattengympa

Vardagslyx

Vardagslyx för mig är svenska färska ekologiska hallon, en klick vanilj-Kesella, ett gott te ur favoritmuggen, tända ljus och Lars Winnerbäck. Mjuk i kroppen efter vattengympan och ligger bara i soffan och njuter!


Matdagbok

I 23 dagar har jag skrivit matdagbok och det har hjälpt mig otroligt mycket! Jag äter bra för jag vet att jag redovisar det för er. Vem som helst kan se. Visst kan jag skriva att jag ätit en morot och tre salladsblad men egentligen tryckt i mig en pizza men jag gör det inte. Jag vill inte ljuga för er, jag vill inte ljuga för min sambo, jag vill inte ljuga för mig. Det är flera gånger som jag funderat på att inte laga mat. Argumentet har varit jag orkar inte. Världens sämsta argument. Hur svårt är det egentligen att laga mat? Det är ju ingen söndagsstek med hasselbackspotatis vi pratar om... Om det här vore för några månader sedan så hade jag köpt argumentet rakt av. Att jag inte orkar. Däremot hade jag orkat att gå ner till någon av de två pizzeriorna som ligger 200 meter bort alternativt ICA och köpt något som inte är en quinoa-sallad.

Överlag är jag nöjd med min kost just nu. Jag äter mig mätt men på nyttig mat som är, och ser, god ut. Visst har ett par mindre genomtänkta saker slinkit ner, i regel på bakfyllan, men det är inget jag hänger upp mig på. Jag har ändrat min kost och följer det fortfarande, dryga tre veckor efter starten. Argumentet jag orkar inte dyker mer och mer sällan upp i huvudet. Jag har ändrat min livsstil och det är många dagar jag inte ens reflekterar över att jag står och lagar mat ensam. Jag gillar att laga mat men jag hatar att laga mat, och äta, ensam. Det har varit ett av mina större problem tidigare. Det i kombination med det som inte syns märks inte. Det syns visst. Annars hade inte vågen visat 97 kilo... Nyttig mat börjar bli en självklarhet i mitt liv så om jag äter en enstaka pizza då och då så tror jag inte att det spelar någon roll i det långa loppet, bara jag går tillbaks till mina nya vanor efteråt.

Visst blir det tråkiga måltider ibland. Frukosten som består av en diet-shake är inte det mest upphetsande man kan äta men det funkar bra. Ofta är jag inte hungrig på morgonen och att byta ut ett mål mot en shake känns helt okej. I regel äter jag något annat till också som ett ägg eller en knäckemacka. Luncherna är inte alltid så roliga dom heller. Har tappat räkningen på hur många burkar makrill i tomatsås jag ätit på stående fot i köket. Tråkigt? Ja. Gott? Ja. Nyttigt? Ja. Istället väljer jag att lägga mer krut på middagen, laga något gott då och äta i lugn och ro på balkongen med mitt korsord framför mig.

Jag blir väldigt inspirerad av era matdagböcker. Alltid får man tips på någon ny rätt som piffar upp vardagen lite. Alltid dyker det upp någon ny ingrediens. Det är kul. För min egen fantasi tar slut ibland och jag orkar sällan laga mat efter nya recept när jag ska äta ensam. Skillnad är det när sambon är hemma. Då exprimenterar jag glatt. Vägen till mannens hjärta går via magen eller hur var det...? ;)

Vattengympa

Ikväll blir det ett pass med vattengympa och det ser jag verkligen fram emot! Det är nog min absoluta favoritträning men det har inte blivit så mycket av det på sista tiden, det finns ju andra träningsformer som är så mycket effektivare... Ska under hösten försöka planera in minst ett vattengympapass i veckan, mest för skoj skull men helt lätt är det ju inte alla gånger. Det blir precis så jobbigt som man gör det!

Första gången jag var på vattengympa är nog säkert fem år sedan nu. Jag var där med en kompis som heller inte hade testat innan och vi hopppade glatt ner i bassängen, höll på att drunkna, fick kallsupar, skrattade och kämpade på för kung och fosterland. Efter passet var vi helt slut. De äldre damerna som var med gick dock upp ur bassängen och såg lika pigga ut som innan. Är 70åriga tanter verkligen mer vältränade än oss tänkte vi och lovade att ta tag i träningen. Vi kände en av instruktörerna och tog upp detta. Han sa då att vi skulle kolla på tanterna, hur dom rörde sig i vattnet. Vi trampade och viftade med armarna så snabbt vi bara kunde, tanterna gjorde en rörelse på den tid vi gjorde fyra. Vi andades ut och glömde därmed bort vårt löfte om att ta tag i träningen...

Men det är en av sakerna jag gillar med vattengympa. Alla kan vara med, såvida man inte är klorallergiker. Man anpassar tempot efter sig själv och kör sitt eget race även att det är gruppträning. En stukad fot, djävulsk träningsvärk, en stor bebismage eller hög ålder är inga hinder. På passen är det väldigt olika åldrar. Allt från tonåringar till pensionärer. Smala och tjocka. Gravida och människor med lättare funktionshinder. Killar och tjejer (även om tjejerna är väldigt överrepresenterade). Så ikväll blir det plask och en inte fullt så graciös variant av konstsim!

Once I had it...

Hjärnan är överansträngd efter två timmar på biblioteket. Jag tycker om att läsa. Jag är bra på att läsa. Jag läser snabbt och läser mycket. Under en veckas semester är det inte omöjligt att jag slukar cirka fyra pocketböcker. Visserligen är den typen av litteratur jag föredrar ganska lättsmält så som chicklit eller inte allt för rysliga deckare. Camilla Läckberg är en favorit. Jag gillar även att läsa biografier om olika kändisar. Jenna Jameson, Mötley Crüe, Carolina Gynning, Magdalena Graaf och Marilyn Manson är några av dom jag hunnit avverka. Boken om Marilyn Manson var verkligen sjuk. Inte för att jag förväntade mig något annat men lite chockad blev jag allt emellanåt.

Under skoltiden har jag alltid haft det löjligt lätt för mig. Jag lärde mig att läsa långt innan jag började skolan. På lågstadiet fick jag ha mellanstadiets läseböcker, på mellanstadiet hade jag högstadiet, på högstadiet läste jag en gymnasieförberedande kurs och gymnasiet slackade jag mig igenom. Minimal ansträngning men gick ut med ett VG i snitt trots hög frånvaro och dålig läxläsning. Sjökaptensprogrammet gick lika lätt det men då satsade jag på studierna. Jag pluggade dock inte ens i närheten av så mycket som dom andra, jag märkte att jag fattade ju det ändå. Jag skrev tetorna, klarade alla på första försöket med ganska imponerande betyg. Speciellt med tanke på att jag ägnade mer tid bakom, och framför, bardisken på vår studentpub än i skolans grupprum.

Under grundskoleåren var det ett par lärare som sa till min mamma på kvartsamtalen att jag hade fotografiskt minne. Jag var för liten för att förstå vad det betydde men jag förstod att det var en bra egenskap. När jag fattade vad det betydde så insåg jag att så inte var fallet. Jag kommer inte ihåg ett exakt sidnummer (mer än sidan för smulpaj i Vår Kokbok) eller ett exakt citat (om det inte är otroligt bra eller hysteriskt roligt) och jag kan omöjligt komma ihåg källförteckningar och referenser, utgivningsår och så vidare. Däremot så verkar det jag läser fastna redan första gången samt att jag dessutom kommer ihåg det efter tentan. En ganska bra egenskap med andra ord.

Idag insåg jag att det inte var så lätt som jag mindes. Jag har suttit två timmar med näsan i en bok om Organisation och organisering och jag tror inte att något har fastnat! Jag stirrade på bokstäverna, jag läste de dryga 60 sidorna jag skulle läsa, jag antecknade under tiden men jag kan inte redogöra för något alls vad jag har läst om. Inte för att jag tror ni skulle vara så intresserade men ändå ;) Det är nog dags att leta upp något gammalt dammigt papper om studieteknik som jag vet att jag har i en pärm någonstans.

Jag har alltid hävdat att man inte går i skolan för att lära sig saker. Vissa stirrar på mig som om jag kommer från Mars när jag säger det. Men jag står fast vid det. Man går i skolan för att lära sig vart man hittar informationen. Självklart krävs det vissa kunskaper för att utföra sitt arbete men långt ifrån allt man läser använder man dagligen. Jag har försökt att förklara det för sjökaptenselever som har kommit med frågor i stil med hur mycket en redare måste ersätta för skadat gods. Ett ögonblick så ska jag kolla i Sjölagen. Det har varit elever som påpekat syrligt att jag är styrman och därför borde kunna det, jag har ju trots allt läst sjörätt. Visst har jag det men jag har väl inte all lagtext i huvudet för det?

Nu är jag dock inte styrman längre. Jag är student vid ett universitet och helt plötsligt går jag i skolan för att lära mig saker. För att skriva tentor och klara dom. Och för att sen rensa ut det oväsentligaste ur huvudet men komma ihåg vart jag läst det så att jag kan fylla på med ny information. Det kommer nog ta ett tag att komma in i pluggandet igen. Men imorgon bitti blir det biblioteket igen! Jag tänker minsann inte ge upp så här lätt. Once I had it and I'm gonna get it back!

Biblio vadå?

Första föreläsningen är avklarad. Högt tempo och jag misstänker att det kommer bli värre. Trodde att det skulle vara lite "mjukstart" men ack så fel jag hade. Har fått massor med läsanvisningar tills imorgon och jag har inte böckerna! Beställde dom på nätet i helgen, trodde att första veckan klarar man sig säkert utan böcker. Tjena liksom! Så nu ska jag gå till något så spännande som biblioteket. Trots att jag varit student i fyra år i den stad jag nu bor i så har jag bara varit på biblioteket två gånger. En gång var en rundvandrig för nya studenter, andra gången en föreläsning i sökteknik inför examensarbetet. Kan bli spännande det här...

Dag 22

Frukost: En Naturdiet-shake, ett kokt ägg, två deciliter tranbärsjuice, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Lunch: En burk makrill i tomatsås, en skiva Wasa Delikatess Linfrö med Cambozola ädelost, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: Stekt kycklingfilé med ljummen bönsallad (kidneybönor, zucchini, halloumiost, rödlök, körsbärstomater, vitlök och chili), Kesella-baserad vitlökssås, hallon-balsamico-creme, vatten
Övrigt: Två rutor Lindt Excellance Caramell



Motion:
10 minuter cykling, styrketräning, 30 minuter promenad på löpbandet (6,5 km/h)

Nytt träningsprogram

Idag började jag köra efter mitt "ny-gamla" program. Fick detta i vintras som är en utökad variant av mitt förra. Kändes bra även om det var lite knas med vikterna. Fick ändra och hålla på. Vet att jag inte är lika stark som i vintras men jag var betydligt starkare än vad jag trodde! Alltid något?! Så här ser i alla fall mitt nya program ut:

Uppvärmning:

Tio minuter valfri aktivitet så som cykling, crosstrainer, promenad, jogging, rodd och så vidare.

Styrketräning:

Benspark - tränar mest framsida lår
Rumpspark - egenpåhittat ord, ligger på en bänk och sparkar mot rumpan, tränar baksida lår
Pullover - en svingande rörelse från rakt ovanför huvudet ner till låren. Tränar övre delen av ryggen samt axlarna
Rodd - sittande i en maskin, tränar ryggen och biceps huvudsakligen
Flyes - asjobbig övning där bröstmusklerna får jobba hårt
Vertical chest press - sittande bänkpress. Tränar bröst och triceps
Turning torso - egenpåhittat ord, sittande i maskin där man vrider överkroppen och tränar de sneda magmusklerna
Ab cruncer - sittande situps. Tränar magen
Lower back - sittande marklyft. Tränar korsryggen

Kör fortfarande några hantelövningarna för armarna efter detta, för det mesta blir det bicepscurl, tricepspress, axelpress och en axelövning till som jag inte vet vad den kallas, växlar mellan att lyfta en hantel rakt fram på raka armar och sen rakt ut på raka armar. Några situps blir det i regel också.

Nedvarvning:

30 minuter av lättare konditionsträning, till exempel simning, promenad, crosstrainer eller cykling.

Konditionsträningen då?

Ja, det undrar jag med! Vet inte vart, när eller hur jag ska klämma in den. I vintras brukade jag ibland köra ett pass med Actic Cardio Express innan själva styrkepasset. Ibland gick jag till gymmet för att bara köra kondition, antingen Cardio Express eller bara jogging på löpbandet. Hur det blir i höst vet jag inte, det beror på humör, schema och så vidare men konditionsträning kommer det bli på något sätt! När jag får bättre kondition siktar jag på att jogga lätt under nedvarvningen men i dagsläget är lätt jogging en otroligt ansträngande sysselsättning där jag flåsar och svettas massor och pulsen ligger runt 90%. Inte direkt nedvarvning med andra ord...

Crossfit:

I vintras körde jag även efter ett så kallat crossfit-program. Jag körde då varannan gång. Ena gången med programmet jag beskrivit ovan och nästa gång crossfit-programmet. Jag ska så småningom börja köra så igen men crossfiten (eller crossfittan som jag kallade det när jag var övertygad om att instruktören ville ta död på mig...) är ganska krävande, både styrkemässigt, uthållningsmässigt och konditionsmässigt. Det programmet ser ut så här:

Först uppvärmning i vanlig ordning, tio minuter på crosstrainern i ganska lugnt tempo men det är också det enda som är lugnt!

12 reps benpress
12 reps chins
12 reps sittande tricepspress

10 reps benpress
10 reps chins
10 reps sittande tricepspress

8 reps benpress
8 reps chins
8 reps sittande tricepspress

1,5 kilometer löpning på tid. Tiden ska bli bättre för varje gång dessutom så ingen söndagsjogging här inte!

Övningarna ska göras i högt tempo, ingen vila mellan de olika maskinerna alltså. På slutet brukade jag ha sån himla mjölksyra, speciellt i chinsen, att jag trodde jag skulle ramla av den där lilla "pallen" man står med knäna på. Och sen löpningen på det. Första gångerna var jag som sagt helt övertygad om att instruktören verkligen avskydde mig och hade kommit på ett tortyrliknande sätt för att sakta ta död på mig. När jag väl kom in i det var det riktigt roligt. Jobbigt men roligt. Så om ytterligare några veckor ska jag köra igång med det, då löser sig konditionsträningen automatiskt för man har ganska hög puls och flåsar på rätt bra även under styrkebiten.

Upprop

Uppe med tuppen idag. Inte kul att vara sjusovare när klockan ringer sju! Men idag är det då dags för det riktiga upropet och imorgon börjar skolan på riktigt med föreläsning. Har fortfarande inte listat ut vad jag gett mig in på men det kommer nog... Känns både spännande och nervöst men jag sr fram emot nu när det börjar på riktigt. Nästa vecka är all nollning över och man slipper dessutom ha ett lila fult pannband :) Mot skolbänken!

Dag 21

Frukost: Två skivor gravad lax, två glas fläderblomssaft
Lunch: Ett kokt ägg med kaviar, två skivor kycklingpålägg, en tomat, två glas mjölk
Middag:
Stkt laxfilé med rester av kantarell- och äelostsåsen, sallad med kronärtskocka, oliver, soltorkade tomater, mozarella och rödlök, vatten
Kvällsfika: Två rutor Lindt Excellance Touch of Seasalt, vatten

Motion:
Drygt en och en halv timme promenad i lugnt tempo

Dagen efter kvällen före

Det blev en ganska vild utekväll igår. Jag som bara skulle äta middag och bowla? Blev kvar på Harrys, där bowlingen är, fram till stängning. Mycket öl och vin blev det också så nu ligger jag här på soffan och har söndagsångest i vanlig ordning. Att man aldrig lär sig? Har ångest över all alkohol jag hällde i mig och vad den gör med min kropp. Har ångest för invägningen imorgon. Har ställt mig på vågen ett par gånger den här veckan och det har varit bra resultat, väldigt bra resultat. Imorgon kommer inte resultatet vara så bra. Jag går alltid upp i vikt i samband med en karatefylla. Mycket är säkert vatten för det försvinner ju efter någon dag igen utan allt för stor ansträngning men ändå. Jag är besviken på mig själv!

Dag 20

Brunch: Äggröra gjord på två ägg, två skivor gravad lax, gurka, en halv tomat, en kopp kaffe med mjölk
Mellanmål: En halv tomat, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: Löjromstoast till förrätt, oxfilé gorgonzola med ytterst lite friterad potatis och sallad till huvudrätt, vin till maten, vatten
Nattamat/övrigt: Öl, Captain Morgan&Cola, falafel i pita men åt inte brödet, vatten

Motion:
3,2 km jogging 21 min 10 sek, drygt en halvtimme promenad till och från spåret
Bowling :)

Middag och bowling

M ringde nyss och frågade om jag ville hänga med på middag och bowling med hennes familj. Hennes lillebror ska flytta till stan och pappan är bara med som moraliskt stöd. Har aldrig träffat dom innan men om dom är hälften så tokiga som M så kommer det bli en kanonkväll! Vart middagen ska äga hus vet jag inte men det blir någon restaurang inne i stan. Och bowling! Jag är kass på att bowla. Verkligen jättekass. M är likadan. På tre serier får vi ihop vad en "normaldålig" får ihop på en... Men det är kul! Och en fantastisk bra ursäkt för att få ta ett glas vin till, man tränar ju faktiskt under tiden! ;)

Suddig bild men så här ser jag ut ikväll!

Ha en bra lördagskväll allihopa!


Fem sekunder

Joggingrundan idag blev fem sekunder snabbare än den förra. Alltid något! Hade inte tänkt att utmana mig själv, ville springa lugnt och känna efter hur det kändes eftersom mina benhinnor har varit lite ömma sen joggingrundan i början på veckan. Kände inget under promenaden ut till spåret och inget under själva joggingrundan. Höll inte koll på tiden så noga heller. Min pulsklocka är av en väldigt enkel variant så jag kan tyvärr inte se både stoppuret och pulsen samtidigt, brukar därför mest kolla på pulsen och checka av tiden vid vissa stolpar, där den hittills sprungna distansen står. Brukar dock slå på stoppuret när jag viker in på sista vägen ner mot min "målstolpe". Då är det cirka tre minuter kvar. Upptäckte då att jag låg på ungefär samma tid som förra gången och spurtade (spurta för mig betyder springa aningens aningens snabbare så jag känner mig som en flåsande jämthund en varm sommardag, normalt flåsar jag som en jämthund under en varm vårdag, så dålig kondition har jag...) Kände mig nöjd när jag stoppade klockan på 21:10...

Kände mig dock inte lika nöjd efteråt. Direkt när jag började promenera började även benhinnorna ömma och kändes väldigt stela. Inte bra! Får kanske ta en veckas uppehåll från joggingen helt och hållet. Har läst lite om benhinneinflammation på nätet och misstänker att det i mitt fall rör sig om en överansträngning. Har ju inte joggat något på typ ett år innan jag började för tre veckor sedan! Underlaget jag springer på är inte jättehårt då det är grusväg hela slingan. Jag har visserigen en pronerande löpsteg men skorna är helt nya och utprovade av en kunnig kille i sportaffären där jag fick springa på löpband, både med neutrala skor och dessa för att se att dom verkligen gjorde vad dom skulle. Kanske lika bra att kurera sig med dom tre snälla v:na. Vila, Vatten och Voltaren. Har en känsla av att mina andra tre v:n inte funkar i detta fall, Vilja Våld och Vaselin ;)

Lördagsfrukost

På helgen brukar jag gå ifrån min standardfrukost, en diet-shake och något mer, om jag är på det humöret. Imorse var en sådan dag. Slängde ihop en ägröra med lite gravad lax och en kopp kaffe. Gud vad gott det var! Om det är någon som lusläser min matdagbok så har ni kanske sett att jag inte dricker så mycket kaffe. Förr gjorde jag det. När jag var vaktgående styrman och jobbade mellan 04.00 och 08.00 gick det åtskilliga koppar kaffe. Kvällsvakten mellan 17.00 och 21.00 sörplades det en hel del också. Utöver det så drack jag kaffe till frukost, på fikarasterna såklart och vid förtöjningar/avgångar. Kaffe är en stor del av det sociala livet ombord. Frasen kaffe på det då hörs på så gott som alla fartyg i den krympande svenska handelsflottan. När man kommit på något bra, löst ett problem eller jobbat extra hårt är man förtjänt av en kort kafferast. Om det inte är sent på eftermiddagen, då har man gjort sig förtjänt av en halvfemma. En öl innan middagen helt enkelt. Halv fem träffas man för ytterligare en social sammankomst över en öl.


 

Ett tag drack jag säkert cirka två liter kaffe på en dag. Även om jag ofta dricker mjölk med kaffe istället för tvärtom så börjar magen strejka. Speciellt när man inte får sova så länge som man vill (kaffet kanske var en bidragande orsak till sömnproblemen?) Jag drog ner på kaffet och började dricka te istället. Idag, när jag är ensam hemma, är det högst sällan jag kokar kaffe. Någon enstaka gång i veckan. Brukar dricka kaffe om jag är och fikar eller äter lunch ute. Så när jag väl dricker kaffe nu för tiden så njuter jag. Så gott, så gott! Speciellt på balkongen i förmiddagssolen. Eller en stilla morgon på Nordatlanten när solen går upp och valar leker runt fartyget... Ack denna sjömansromantik!


Dag 19

Frukost: En Naturdiet-shake, ett kokt ägg med kaviar, vatten
Lunch:
En burk makrill i tomatsås, en tomat, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: En halv portion fullkornsspagetti, lättcreme-fraiche-baserad kantarell- och ädelostsås, hyvlad parmesan, sallad med kronärtsskockshjärtan, oliver, rödlök, soltorkade tomater och mozarella, balsamico creme, vatten
Kvällsfika: Tre rutor mörk choklad, en kanna grönt te med honung och mjölk

Fredagslyx!


Motion:
34 minuter Actic Cardio Express Crosstrainer (nivå 8/4), styrketräning
http://obsessivecuteness.blogg.se/2010/august/iphone-4.html

Myskväll

Tekannan är fylld, stearinljusen tända, dunsockarna är på, X-Boxen är laddad med en film. Det är fredagsmys!

Ha en bra fredag alla läsare!


Svettig upplevelse

Blev ett pass på gymmet idag igen. Drygt en halvtimme på crosstrainern. Höjde motståndet ett snäpp, var övertygad innan om att jag skulle falla död ner på golvet men det gick riktigt bra och jag kände mig stark. Har inte kört styrketräning på några dagar så det var riktigt kul! Styrketräningen är det jag tycker är roligast. Jag känner mig stark och det är inte lika jobbigt som konditionsträning. Eller det är väl jobbigt på olika sätt.

Under en joggingrunda eller ett pass på crosstrainern så tänker jag åtskilliga gånger jag orkar inte, jag vill promenera istället. Grejen är den att jag visst orkar. Kroppen orkar så mycket mer än psyket för mig när det kommer till kondition. Styrka är en annan sak. Där gör jag så många repetitioner som krävs för att musklerna ska skrika. Jag hade aldrig kunnat avbryta efter exempelvis sex reps bara för att det börjar bli lite småjobbigt. Det är dessutom så mycket lättare att utmana sig själv i styrketräning, att göra en repetition mer än förra gången eller höja vikten en aning. Det är inte lika lätt att intala min hjärna att jag ska springa en minut längre eller en viss sträcka en minut snabbare.

Nu blir det en lång dusch och sen fredagsmys i min ensamhet. Har hyrt film och köpt skvallertidning. Funderade på om jag skullle unna mig ett hekto naturgodis, jag har ju kämpat så bra den här veckan med både träning och mat men jag ångrade mig. När jag stod vid godishyllan kände jag mig inte ens sugen. En bit och jag hade velat ha mer. Ett hekto och jag hade velat ha mer. Det är så jag funkar. När det kommer till godis, chips, kakor och annat onyttigt äter jag tills jag blir illamående, avvaktar tills det värsta illamåendet lagt sig för att sen trycka i mig det sista. Destruktivt? Ja. Men jag har blivit medveten om det och jobbar med det så gott jag kan!

Jag vill säga godnatt

Har pimpat sovrummet idag med det jag handlade här om dagen. Satinlakan från Hemtex, överkast och kuddar från IKEA. Samt en hel drös med nya stearinljus. Jag älskar levande ljus. Har alltid massor med ljus tända. Hög mysfaktor!



Ser fram emot när jag får gå och lägga mig!

Delmål och belöningar

Har funderat mycket kring det här med mål, delmål och belöningar när man når dom. I ett tidigare inlägg skrev jag lite om detta. Jag har inget exakt viktmål. Att komma under 80 kilo är ett mål sen får jag se vart det landar. Dock vill jag ju ha lite lyx att se fram emot och har därför satt upp följande delmål med belöningar:

  • 95 kilo - massage på ett underbart dagsspa i stan
  • 92 kilo - ansiktsbehandling på samma spa
  • 90 kilo - ett par nya bootcut-jeans (då borde det väl finnas några som passar?! Om inte får det bli en snygg klänning istället!)
  • 88 kilo - någon ny spabehandling (manikyr? pedikyr? floating? fotbehandling?)
  • 85 kilo - nya sexiga underkläder (H-kupan kanske är ett minne blott då?)
  • 80 kilo - spahelg med min sambo på Yasuragi, Selma Lagerlöf, Ronnebybrunn eller något annat lyxigt


Bilder lånade härifrån


Innan när jag gått ner ett par kilo har jag också belönat mig men på ett sätt som jag nu ska lägga bakom mig. Jag har gjort som många andra bantare och belönat mig med mat. Två kilo minus på vågen kunde leda till en pizza och chips och godis och vin och glassorgie. Varför nöja sig med ett alternativ när det var så lätt att tappa dom där kiona? Ett tu tre visade vågen tre kilo mer... Nu ska jag belöna mig med saker som får mig att må bra och se bra ut!

Planer för dagen

Dagen kommer spenderas i hemmets lugna vrå. Ska fixa och greja i lägenheten och packa upp IKEA-sakerna jag köpte här om dagen. Jag ska städa. Jag ska fundera ut någon god middag, det är ju ändå fredag! Blir nog en sväng till gymmet lite senare. Hade velat jogga men är lite småöm i benhinnorna så det är dumt att överanstränga dom mer. Crosstrainer och styrketräning låter som ett bättre alternativ.

So long!

Godissugen

För första gången på länge är jag sugen på godis. Jag vill ha godis. Jag måste ha godis! Har ätit två rutor mörk choklad men det räckte inte. Jag vill ha mer! Karaktären sätts på prov ikväll. Det finns choklad i skåpen, skorpor, polkagrisar och kakor. I frysen finns det glass. Jag älskar glass. Och godis. Och chips. Dessutom ligger ICA bara ett stenkast härifrån. Karaktär. Karaktär. Karaktär.

Eller så går jag helt enkelt och lägger mig så är probemet löst? Eller så sitter jag här och härdar ut och jobbar på mina karaktärsbrister...

Update:
Det blev inget godis. Är stolt över att klarat denna prövning! :)

Dag 18

Sen frukost: En Naturdiet-shake, en tomat, vatten
Lunch:
En halv burk Keso Äpple/Päron/Vanilj, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: Ugnsstekt torskrygg med brännvinsost på en bädd av hackad lök, saltgurka, kokt ägg och kokta rödbetor, två matskedar Kesella-baserad gräslökssås, vatten
Kvällsfika: Två rutor Lindt Excellence Caramel Intense, vatten

Middag inspirerad av otaliga sillbord till sjöss...



Motion:
En timme promenad
60 längder bröstsim

Ekologiskt eller nyttigt?

I flera års tid har jag jobbat med att bli mer och mer miljömedveten. Det hela började under tiden på Sjöbefälsskolan. En klasskompis till mig källsorterade och jag erkänner att jag tyckte det var lite överambitiöst. Vi var nyss fyllda 20 och ord som källsortering, pensionssparande och bolån fanns inte i vår vokabulär. Okej, min vokabulär då. Han visste ju uppenbarligen vad källsortering var. Vi började prata om sortering och han kom med ett argument så bra att jag köpte olika sophinkar på väg hem redan samma kväll.

Om femton, tjugo år kommer miljön vara ännu mer förstörd än vad den är idag. Någon gång i framtiden kommer dina barn komma hem från skolan och fråga "Mamma, vad gjorde du för att förhindra det här?" Vad ska du svara då?

Orden tog skruv och sedan dess har jag jobbat mer och mer på mitt miljötänk. Vi källsorterar hemma, vi har bara lågenergilampor, jag borstar inte tänderna under rinnande vatten, jag tar hellre på mig en mysig kofta än skruvar upp elementet ett par snäpp, vi har sålt bilen (mer för att den krånglade än av miljöskäl), jag flyger bara när det är absolut nödvändigt, jag har med mig egensydda tygkassar till affären när jag handlar och så vidare.

Men så var det det här med ekologisk mat. Jag försöker att välja ekologiskt och/eller närproducerat när det går. När vi är ute och far älskar jag att stanna i små gårdsbutiker och köpa sylt, saft, skorpor, honung, grönsaker, kryddor eller vad det nu är dom säljer.

Sedan jag började min viktresa har jag ju även blivit mer medveten om vad jag stoppar i mig. Jag följer ingen diet men försöker få i mig mer protein än innan samt väljer långsamma kolhydrater framför snabba. GI kombinerat med Tallriksmodellen kan man väl beskriva min kost med. Så här kan jag tänka mig att äta resten av livet och det är det som räknas för mig. Visst hade jag kunnat äta LCHF eller en pulverdiet under några veckor/månader men i det långa loppet handlar det ju om att lägga om sina kostvanor. Jag räknar heller inga kalorier, jag är för lat helt enkelt. Men även att jag inte räknar dom så vet jag ju att vispgrädde innehåller mer kalorier än matlagningsgrädde. Creme fraiche innehåller mer kalorier än lättcreme fraiche och så vidare.

Nu till problemet då. Allt som är ekologiskt, i mejeriväg i alla fall, är ju dom fetaste produkterna. Jag har ett dilemma helt enkelt. Ekologiskt eller nyttigt? Vad är era åsikter i denna fråga?

Självförtroendet återvänder

Dom sista dagarna har jag märkt en förändring hos mig. Jag gillar vad jag ser i spgelen, både med och utan kläder. Sen jag började mitt nya nyttiga liv för arton dagar sedan har det bara blivit bättre och bättre. För några veckor sedan, innan jag tog tag i mig själv och började träna igen, så hatade jag vad jag såg. Jag undvek speglar, jag tyckte inte att några kläder passade, jag blev generad när min sambo rörde mig och sa att jag var fin. Jag klankade ner på mig själv. Varje dag. Hela tiden.

Kroppsligt har jag inte förändrats så mycket sen jag började. Några centimeter kring magen har försvunnit. Vågen visade på ett plus i måndags men eftersom jag började träna och äta nyttigt en vecka innan jag köpte vågen så tror jag att jag gått ner lite ändå. Mentalt har det däremot hänt något. Självförtroendet börjar komma tillbaka även om det fortfarande är väldigt mycket jag måste jobba med.

Jag behöver inte hota mig själv längre för att dra på mig träningskläderna och göra något. En del av mig vill fortfarande hellre ligga i soffan och läsa böcker men jag kommer iväg ändå, nästan frivilligt. Maten har jag inte haft några större problem med. Visst har det blivit ett par onyttigare middagar med vin men vad gör det om hundra år? Egentligen?

Den största skillnanden är ändå att jag börjar tycka om mig själv igen. Jag ser att min hållning är bättre. Mina kläder är inte lika tighta. Jag blir starkare, både fysiskt och mentalt. Jag blir uthålligare. Jag kan jogga tre kilometer utan att dö på kuppen. Det kunde jag inte för någon månad sen.

I midsomras vägde jag mig hemma hos mina föräldrar. Vågen visade då 104 kilo. Det var då jag insåg att jag var tvungen att göra något. Jag hade passerat min förra toppnotering med ett kilo. Vintern 2006 vägde jag 103 kilo. Hade tänkt ta tag i det där och då men så blev det inte. Hade en enormt strulig period på jobbet, nya arbetsugifter, nya oerfarna kollegor, mycket skitsnack.

För arton dagar sedan tog jag tag i mig själv och startade den här bloggen. Som vanligt förväntade jag mig att jag skulle gå ner tio kilo över en natt vilket jag nu insett inte kommer ske och det har på något sätt gett mig en inre frid. Jag har börjat få rutiner i mitt nya liv. Jag tränar på ett eller annat sätt så gott som varje dag. Jag äter betydligt bättre nu än vad jag någonsin gjort. Jag är stolt över mig själv att det gått så här bra hittills. Jag är stark. Jag är bra. Och framförallt så är jag ganska snygg ändå!

Långlunch och biltvätt

Det blev en riktig långlunch igår med M. Ringde henne efter att jag varit på en studieförberedande föreläsning och vi bestämde att ses på vårt vanliga lunchställe. Det är nog det bästa stället i stan. Varje dag så har dom ett "vanligt" lunchalternativ, ofta någon form av upphottad husmanskost men på fredag brukar dom lyxa till det med potatisgrattäng och fläskfilé och liknande. Dom har även ett GI-alternativ, ett vegetarisikt alternativ och en sallad. Otroligt vällagad mat och bra priser. Samt att det passar oss perfekt. Jag vill äta nyttigt och M är vegetarian. Många andra lunchställen har ju bara en tinad quornfilé som vegetarisk lunch...

Blev en sväng på stan, fastnade på Hemtex och råkade där komma in i ett riktigt shopping-mode. Hann avverka andra Hemtex i stan, Kid Hemtextil, IKEA och Mio (ja, vi gillar heminredning) Följande sms gick iväg till sambon: Älskling, förlåt men jag har shoppat oss fattiga. Men vad fint det kommer bli i vår lägenhet! Vill så gärna berätta och visa inköpen men han vet inte än vad det är så det får vänta :)

Gårdagens höjdpunkt var ändå biltvätten. Sedan flera år tillbaks så är M och jag löjligt förtjusta i biltvätten. Vi sitter alltid kvar i bilen och tjuter av skratt och någon form av skräckblandad förtjusning. Vi laddar även upp med godis och dricka, M brukar jämföra det med att gå på bio. Vi är inte normala. Inte någonstans.

Som bio enligt vissa...


Lunchen avslutades i vanlig ordning med en middag, en flaska rödvin och en Cosmopolitan. Life is good!

Dag 17

Frukost: En Naturdiet-shake, en skiva Wasa Delikatess Linfrö med leverpastej och smörgåsgurka, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Lunch: Halstrad lax, broccolli, rödbetssås, kolsyrat vatten
Mellanmål: 50 gram Center-choklad i biltvätten, kolsyrat vatten
Middag: Paj med fetaost, zucchini, oliver, rödlök och tomater, rödvin med M, vatten
Spontan utekväll: En Cosmopolitan, ett glas rosévin

Motion:
Shoppingtur i diverse inredningsaffärer, skrattanfall på bussen :) Annars vilodag!

Trött

Imorse var det kämpigt att ta sig upp. Hade svårt att somna igår, vet inte varför. Har sett i era bloggar att det är många andra som har svårt att sova. En tanke ploppade upp inatt, det kanske är fullmånen?! I mitt fall tror jag visserligen att det är allt som rör sig i huvudet. Dåtid, nutid och framtid.

Nu är det på med lila pannband igen och ner på stan. Skulle vara någon studieförberedande föreläsning. Vet inte vad det ska handla om men det verkar ju rätt vettigt. Kanske. Jag vet inte. Jag är glad om jag orkar ta mig ur morgonrocken inom den närmsta kvarten!

Appropå något helt annat. Satt och kollade igenom mina gamla inlägg igår. Idag är det dag 17 i Mitt nya nyttiga liv och under dessa dagar är det bara en dag som jag inte har haft träningskläderna på! Jag räknar promenader som motion också, även om dom kanske inte ger lika mycket som intervallträningen eller joggingen. Blev förvånad över mig själv. Vad flitig jag har varit! Men idag blir det nog vilodag, alternativt simning. Känner en svag smärta i benhinnorna så det är ingen idé att snöra på sig skorna och förvärra den...

Dag 16

Frukost: En Naturdiet-shake, en skiva Wasa Delikatess Linfrö med leverpastej och smörgåsgurka, en kopp grönt te med honung och mjölk
Mellanmål: En stor kaffe latte
Lunch: En halv burk (125 g) Keso Äpple/Päron/Vanilj, vatten
Mellanmål: En övermogen äcklig banan, vatten
Middag: Take away-rester; pad thai, kycklingspett med jordnötsås, vatten
Kvällsfika: En halv burk Kesella Vanilj, vatten

Motion:
3,2 km jogging 21 min 15 sek, drygt en halvtimme promenad till och från spåret

Dagens joggingrunda

Gav mig på det längre spåret idag, 3,2 kilometersslingan. Blev positivt överraskad när jag stoppade klockan vid min målstolpe. 21 min 15 sek! Det innebär en hastighet på 9 km/h och det tycker jag låter snabbt för att vara mig. Funderar nu på om rundan verkligen är 3,2 kilometer, den kanske är kortare? Min sambo har en sån där plupp som man sätter på skon och kopplar till sin iPod, min iPod är för gammal för att ha en sån. Får låna den (eller ännu bättre, skicka ut honom i spåret!) när han kommer hem och dubbelkolla. I vilket fall som helst så flöt det på rätt bra, lite segt och stelt till en början men det lossnade snart.

En annan sak som förvånade mig var ett sällskap jag mötte i joggingspåret. Cirka 30 medelålders damer som trippade runt i högklackat och kavaj och kjol. Någon hade byxor. Tyckte att dom var lite väl uppklädda för att promenera runt i motionsspåret...? Och skorna var kanske inte helt optimala :)

Joggingdagbok

Ett inlägg som antagligen inte är så intressant för er andra. Skriver det mest för min egen skull, för att hålla koll på mina tider i joggingspåret.

Mina joggingrundor utomhus är ungefärliga distanser, då dom är i ett grönområde går det inte att mäta upp dom på jogg.se heller. Litar helt enkelt på skyltarna. Men huvudsaken är ju att jag ser att tiden minskar!


28 Sep 2010 - 5,0 km utomhus - 37 min 31 sek
27 Sep 2010 - 2,6 km inomhus - 20 min 00 sek
20 Sep 2010 - 2,5 km utomhus - 16 min 36 sek
16 Sep 2010 - 3,2 km utomhus - 19 min 56 sek
09 Sep 2010 - 5,0 km utomhus - 38 min 37 sek
05 Sep 2010 - 3,2 km utomhus - 19 min 56 sek
02 Sep 2010 - 2,? km inomhus - 20 min 00 sek (distans bortglömd)
28 Aug 2010 - 3,2 km utomhus - 21 min 10 sek
24 Aug 2010 - 3,2 km utomhus - 21 min 15 sek
19 Aug 2010 - 2,5 km utomhus - 17 min 42 sek
17 Aug 2010 - 2,5 km utomhus - 18 min 43 sek
11 Aug 2010 - 2,5 km utomhus - 19 min 50 sek

Tankar om studentliv

På väg in till stan, ska vara någon förenings- och företagsmässa på Kåren. Tänkte gå dit och kolla läget i alla fall. Mitt skitfula lila pannband är på. Lika bäst. Säkrast. Har man det inte på och någon av faddrarna/generalerna upptäcker att man är nolla så får man just det, en stor fet nolla i pannan. Vet inte vad som är mest pinsamt, ett lila pannband som skär sig till min korallfärgade tunika eller en stor svart nolla i pannan som inte går att tvätta bort? Pannbandet kan jag ju ändå ta av så fort jag lämnar studentområdet!

Som ni kanske märker så är jag inte alltför förtjust i det här med studentliv. En gång var jag det. Jag jobbade på studentpuben, jag var med och arrangerade temakvällar och lekdagar. Jag var med och ordnade tjejträffar för oss tjejer på Sjöbefälsskolan. Jag trivdes med det. Jag älskade att stå bakom baren, skoja och spexa. Men nu är jag 26 år och har gjort allt det där förr, dom yngre förmågoorna får ta över. Hade jag varit student för första gången så hade jag inte tvekat en sekund. Studentlivet är något som jag inte hade velat missa. Men den här gången gör jag gärna det! :)

Dag 15

Frukost: En Naturdiet-shake, två matskdar Keso, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Lunch: En skiva Wasa Delikatess Linfrö med Philadelphia Vitlök & Örter, ett stekt ägg, sallad och gurka, en liten bit Cambozola ädelost, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: Grekisk sallad med kidneybönor och två matskedar quinoa, balsamicoecreme, vatten



Motion:
34 minuter Actic Cardio Express CrossTrainer (nivå 7/4), styrketräning

Fångarna på Fortet

Blir en lugn kväll i soffan ikväll. Ska kolla på Fångarna på Fortet, se om det är så bra som man minns. Vad tror ni om comebacken?

Första skoldagen

Då var första dagen avklarad. Och det var ju inte så farligt! Upprop med information och sen kom faddrar och annat och berättade om nollningsveckorna. Kommer vara massor med aktiviteter, lekar och fest men för min del blir det väldigt lugnt. Jag har spelat ölbrännboll förr, jag har byggt flotte och kajkat runt i stadens vatten, jag har varit på Garden Partyt som Kåren anordnar, jag har varit på sittningar. Ett par "bra" grejer var det som jag ska delta i. Imorgon är det någon företags- och föreningsmässa som verkar intressant och på onsdag en studieförberedande förläsning.

Känner mig tråkig som inte vill vara med men jag har ju gjort det förr. Kommer ligga långt bakom dom andra rent socialt när skolan börjar på riktigt men jag är ändå helt övertygad om att jag kommer lära känna folk utan att springa runt på stan med ett lila pannband (som förövrigt är jättefult :))

Utbildningen lät i alla fall väldigt intressant. Första terminen kommer vi enbart läsa företagsekonomi och ska under första läsperioden gå igenom organisation och ledarskap, marknadsföring, redovisning och kalkylering. Har kollat på kursplanen och just nu känns det rätt svårt, så mycket nytt. Men så känner jag alltid inför nya kurser/arbetsuppgifter. Hittills har det ju gått bra så det löser sig säkert även denna gång!

Packa skolväskan

Idag är det alltså dags! Jag ska bli universitetsstudent! Ska läsa ett program som heter Human Resource Management - personalledning och organisationsutveckling. Idag startat introduktionsveckan och nästa måndag är det upprop. Första företagsekonomikursen börjar nästa tisdag så det blir lite mjukstart i alla fall! Sitter här nyduschad nu och är så nervös! Jag har ingen aning om vad jag gett mig in på. Och jag har definitivt ingen aning om vad jag ska ha på mig! När jag var liten och började skolan åkte mamma, min bror och jag alltid till stan någon vecka innan skolstart och handlade kläder så man var fin när skolan började. Några nya kläder har jag inte handlat specifikt inför denna dag men fin vill man ju vara. Klänning eller byxor? Sletna jeansshorts eller tunika? Skor med klack eller platta? Handväska eller ryggsäck? Gud vad spännande det här ska bli! Wish me luck!

Take away

Gick ut på en långpromenad för att lindra söndags- och bakfylleångest. Traskade omkring i en och en halv timme, riktigt skönt att röra lite på sig. Kände mig sleten i både kroppen och huvudet men lite frisk luft gjorde gott. Kom dessutom på under promenaden att jag var hungrig. Att ställa sig och laga mat var inget som lockade så det blev thai-mat. Inte världens nyttigaste alternativ men det känns mer "riktigt" är pizza. Lurar antagligen bara mig själv men då får det vara så. Var riktigt smaskens!

Imorgon är en stor dag. Introduktionsveckan för den utbildning jag ska läsa börjar! Känner mig lite för gammal för hela det här nollningsspektaklet men det ska bli intressant. Stod att det skulle vara programintroduktion imorgon, kanske får veta då vad jag gett mig in på?!

Dag 14

En hopplös bakfylledag kan jag säga redan nu

Frukost: Ostbulle med Philadelphia, kycklingpålägg och ost, juice
Matorgie i icke kronologisk ordning: Cirka 100 gram Lantchips med creme fraichebaserad dip, cirka tre deciliter fruktsoda, 50 centiliter Coca Cola Light, pad thai, kycklingspett med jordnötsås, massor med vatten

Motion:
Drygt en och en halv timme promenad i lugnt tempo

Ångest

Har lyckats ta mig upp ur horisontalläget och röjt upp i lyan efter gårdagens middag/fest/efterfest. Var en himla trevlig tillställning men det blev lite väl mycket vin för oss allihopa. Satt uppe och spelade spel och drack vin till gryningen. Då kändes det som en bra idé, nu känns det ganska korkat och onödigt.

Har ångest idag trots att jag inte sagt eller gjort något dumt. Vi kom inte ens ut igår ju! Mest ångest har jag över mat och träning. Visst, snedsteg händer alla men just nu känner jag mig så fet och uppsvullen (trots att jeansshortsen sitter lösare än vad dom gjort på hela sommaren) Imorgon är det dags för min andra vägning och jag är nervös. Vad kommer vågen visa? Jag har tjuvvägt mig två gånger i veckan och bägge gånger har den visat minus, mellan två och åtta hekto. Funderade på att ställa mig på vågen idag med men det kändes onödigt och dumt. Jag vill inte veta. Inte än. Jag förbereder mig nu dock på ett plus. Som sagt, en vinindränkt afton känns ganska ogenomtänkt och onödig just nu när jag sitter i soffan och kallsvettas... Upp till bevis imorgon!

Horisontalläge

Blir ingen uppdatering idag. Inte än på några timmar. Har världens bakfylla efter en tjejmiddag som slutade med fest och efterfest. Dagen spenderas i sängen/soffan och det enda jag ska jobba med är att inte äta allt för onyttigt. Men chips har redan slunkit ner...

Imorgon börjar jag min nya utbildning. Samt att det är invägning. Hur kunde jag vara så dum att supa som en tonåring när jag är 26?!

Dag 13

Frukost/lunch: En Narurdiet-shake, en skiva Wasa Delikatess Linfrö med kycklingpålägg, Keso och gruka, vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: Trerätters middag med tjejerna.
Förrätt: Sparris med ruccolla och parmesan, pesto och rostade pinjenötte
Huvudrätt: Canneloni med spenatröra och ädelostsås
Efterrätt: Varm ananas med chokladmascarpone
Allldeles för mycket vin, ynkans lite vatten, en grogg när vinet var slut


Motion:
En timme promenad

Redo

Tjejerna kommer snart så nu ska här lagas och äta god mat samt dricka gott vin. Bjuder på en outfit-bild kvällen till ära. Klänningen fick jag i julklapp av min sambo och jag älskar den! Honom också för den delen ;)



By the way, leggins måste vara världens bästa mode. Bye-bye skavsår på låren som jag annars får lätt när man har klänning/kjol och det är varmt ute!

Hoppas ni har en underbar helg!

Skål!

Ett telefonsamtal

M: Hej! Vi är på väg till dig nu.
Jag: Vad bra! Då går jag ut och väntar!
M: Nä, jag tänkte om jag kan få komma upp och låna din toalett? Är så akutkissenödig!
Jag: Visst, bara du lämnar tillbaks den sen.
M: Jag vet inte, så kissnödig som jag är så skulle jag behöva ha en toalett med mig
.

(M tror hon håller på att bli gammal och inkontinent vid den höga åldern av 26 år och springer på toa hela tiden, vare sig hon behöver det eller inte)

På bra humör

Gårdagens negativa tankar och omotivation är borta. Känner mig återigen taggad och ser fram emot en dag, och framför allt kväll, som kommer bli hur kul som helst! Piggnade till rätt bra under morgonpromenaden i ett soligt och vackert grönområde. Slingorna går runt en camping och jag längtade tillbaks till för några veckor sedan när sambon och jag var på roadtrip/campingsemester här i östra Sverige. Började med Kolmården, sen upp till mina morföräldrar som bor ute på vischan, efter det ner till Gränna (vilket påminner mig om att vi har en hel påse med polkagrisar i skåpet och jag har inte ens tittat på påsen!) och slutligen hamnade vi sista natten i Kosta.

Jag gillar att campa. Det var så min barndoms semestrar spenderades. Vi var aldrig iväg på någon fancy utlandsresa, om inte tältsemester i Norge eller minisemester i Danmark räknas. Jag minns att jag var så avundsjuk på mina kompisar som fick åka till Gran Canaria och Kreta. Jag vill ju också det. Mina föräldrar har aldrig haft det intresset, deras intresse är djur och natur, skog och mark, bär- och svampplockning. Idag är jag så tacksam och glad över att jag fick växa upp på det viset!

Jag kan riktigt längta efter att få slå upp tältet vid en sjö och grilla något gott. Jag kan längta efter att plocka slånbär och koka egen saft. Jag kan längta efter att få ta en promenad i det fina grönområdet i stan och kanske se en hare eller rådjur. Men jag kan också längta efter en skön utlandsresa. Det är det bästa med att vara vuxen, att man bestämmer själv. Vill vi åka till Gran Canaria och dricka Sangria så gör vi det. Vill vi grilla korv i skogen gör vi det. Life is good!

Lördag

Solen skiner så jag kan inte komma på en enda anledning till att ligga kvar i sängen längre. Nu blir det morgonpromenad. Okej då, förmiddagspromenad då!

So long sailors!

Dag 12

Frukost/lunch: En Naturdiet-shake, ett kokt ägg, cirka en halv liter vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: En stekt kycklingfilé, en halv portion fullkornsspagetti med pesto, grönsaker, soltorkade tomater och oliver, riven parmesan, balsamicocreme, vatten
Kvällsfika: Två bitar Lindt Excellance Sea Salt, ca 25 gram

Fredagsmiddag!


Motion:
34 minuter Actic Cardio Express CrossTrainer (10 minuter uppvärmning, 20 minuter intervallträning i tvåminutersintervaller nivå 7/4, 4 minuter nedvarvning), styrketräning
En timme promenad

Efterrätt

Sitter och kollar i Klaras GI-desserter av Klara Desser och letar efter en god efterrätt till tjejmiddagen imorgon. Funderar på stekt ananas med chokladmascarpone, den har jag gjort förr och den är supersmaskens! En annan favorit är ju pannacotta. Hittat ett recept med jordgubbar och lime som verkar gott. Fördelen med pannacotta är ju att man häller upp det i portionsskålar innan så behöver det inte bli så mycket, det är ju ändå en del grädde i...

Övriga menyn är redan klar. Förrätten ska bli sparris ugnen med rostade pinjenötter och parmesan. Till huvudrätt ska vi försöka oss på canneloni på färska lasagneplattor fyllda med en spenatröra. Ska bli spännande. Och gott hoppas jag!

Min nya matvana

Att äta ensam är något bland det tråkigaste som finns! Jag hatar att laga till något gott, lägga upp det lite snitsigt och veta att det bara är jag som kommer få smaka det. När jag äter ensam har jag dessutom en tendens till att kasta i mig maten vilket i sin tur leder till att jag ofta äter mer än vad jag behöver. Men nu har jag kommit på en lösning på problemet! Korsord! Jag löser korsord medan jag äter. Mycket bättre än att läsa en bok eftersom jag där bara tappar bort mig hela tiden när jag vänder blicken tillbaks till tallriken. Middagen intas långsammare och jag känner mig inte riktigt lika ensam. På kuppen kanske jag blir smartare dessutom?!

Normal middag på balkongen nu för tiden...


Landkrabban och muskelbergen

Trots omotivation masade jag mig iväg till gymmet. Kändes helt okej när jag väl kom dit. Har lite ont på framsidan/insidan smalbenen (benhinnorna? någon spännande muskel som jag inte vet finns?) så det fick bli crosstrainer idag med istället för löpband. Kände inte ens av någon nära-döden-upplevelse! Bara allmänt apjobbigt. Höjde även vikten i benpressen, 104,5 kilo är jag uppe på nu. Under allt fläsk finns det nog några muskler ändå. Har alltid varit rätt stark, för någon som aldrig tränat regelbunden. Var ett ganska aktivt barn, inte med sporter och gymnasitk, utan lekte mer i hemma i bergen på västkusten, rodde runt med vår lilla roddbåt och började sommarjobba som fiskare väldigt tidigt. Kanske byggde en bra grund då?

Insåg dock idag på gymmet att jag behöver mer mental träning också. Någon gång i veckan brukar jag köra några enkla axelövningar med hantar. Det finns ett hantelställ i stretchhörnan på gymmet. Idag var både tre- och fyrakiloshantlarna borta därifrån. Finns ingen chans att jag orkar köra axlar med fem kilo så vad gjorde jag? Gick jag till rummet där det finns fler hantlar och fria vikter? Ja, det gjorde jag. Gick jag fram och tog två hantlar och körde det jag skulle? Nej. Varför? Det stod tre stora muskelknuttar där och jag vågade inte!

Vet inte vad jag är rädd för. Att dom ska skratta? Att dom ska stirra? Att dom ska börja kasta vikter efter mig som coachen i Dodgeball kastar skiftnycklar? Det är något jag måste jobba med. Jag måste våga mig in dit. Måste. På övriga gymmet har jag inte detta problem. Jag springer i den takt jag vill och jag kör mina övningar i maskinerna men när det kommer till fria vikter, som är det jag tränat mest med innan, blir jag rädd och osäker. Känner mig fånig och ännu tjockare när jag står framför spegeln tillsammans med ett muskelberg eller två och viftar lite med mina trekiloshantlar. Jag vet att jag inte ska tänka så men jag gör det ändå. Någon som känner igen sig och vet hur man vågar?

Omotiverad

Idag är ingen bra dag. Jag vill inte. Jag orkar inte. Motivationen är som bortblåst. Som alltid när jag försökt gå ner i vikt vill jag se snabba resultat. Jag skulle gärna vakna upp en dag och vara fem kilo mindre bara för att se att något hänt. Nu har jag tränat och ätit betydligt bättre än vad jag gjort på länge i två veckor och jag ser ingen skillnad. För att få snabba resultat borde jag ersätta alla mål med måltidsersättning men jag vill inte. Jag tror inte riktigt på det. Jag är alldeles för rädd för att gå upp allt igen och kanske lite till, även om jag äter nyttigt. Nu ska jag till gymmet och se om jag kan hitta motivationen där...

Dag 11

Frukost/lunch: En Naturdiet-shake, ett kokt ägg, två deciliter mellanmjölk, vatten
Mellanmål: En avocado, två skivor kycklingpålägg, en halv matsked lättmajonäs, gurka, körsbärstomater, vatten
Middag: "Omelett-pizza" med mozarella, rökt kalkon, rödlök, soltorkade tomater, oliver, burk-champinjoner och babyspenat, vatten
Kvällsfika: En halv burk Kesella Jordgubb/Lime, vatten

Omelett-pizza. Vad gör man inte när skräpmatssuget sätter in?!

Motion:
En timme promenad
2,5 km jogging 17 min 42 sek, cirka en halvtimme promenad till och från spåret

Bakfyllejogging

Efter promenad och mellanmål bestämde jag mig för att sticka ut på en kort joggingrunda ändå. Luften kändes så ren efter en kort regnskur så jag kunde inte hålla mig. Plus att jag tycker att bakfylla är en otroligt dålig ursäkt för att inte göra det man ska. Kan man supa kan man jobba och är huvudet dumt får kroppen lida och allt det där. Sagt och gjort. Tog 2,5 kilometersspåret idag med. Hade inte förväntat mig någon bra tid då det var allmänt asjobbigt så gissa om jag blev förvånad när jag stoppade klockan vid min målstolpe. 17 min 42 sek. Det är en minut bättre än i förgår! Och två minuter bättre än när jag sprang slingan första gången i förra veckan. Hejja mig!

Kryddträdgården

I flera år har jag drömt om att ha en egen kryddträdgård. Eller ja, i alla fall några olika örter. Det har ju aldrig varit möjligt eftersom jag varit till sjöss minst halva året och örter behöver massor med vatten. Men nu är jag landkrabba och har därmed odlat mina örter. Köpte ICAs ekologiska färska örter och tryckte ner i lite jord. Och här är resultatet!

Är numera stolt innehavare till basilika, timjan, gräslök och sambons chiliplanta. Ska vi slå vad om hur länge dom överlever? ;)

Höst?

Efter många om och men masade jag mig ut på en timmes promenad. Betydligt jobbigare idag än andra dagar av någon konstig anledning ;) Hade på mig min standardoutfit, trekvartsbyxor och linne och lade märke till en sak. Det var kallt! Jag frös i början av promenaden och även när jag stod utanför huset och stretchade lite lätt. Luften kändes annorlunda idag. Kan det vara så att hösten är på ingång?!

Hösten är min favoritårstid. Jag gillar alla årstider, alla har sin charm men hösten är överlägset bäst. Den kalla, klara luften. Soliga höstdagar när naturen skiftar i alla tänkbara färger. Höststormar som piskar upp havet på klipporna och gjorde att min mamma aldrig någonsin brytt sig om att putsa fönstren. Hummerfiske. Plocka bär och svamp. Levand ljus inne. Mys i soffan med en kopp te, en stor kofta och raggsockar. Det är underbart.

Känns dock lite trist att sommaren redan är på väg att ta slut. Jag spenderade största delen av sommaren på Nordatlanten där dimman låg tät och temperaturen sällan var över tolv grader. Även att jag älskar hösten hade jag hoppats på att få njuta av några soliga fina dagar i parken, ett och annat glas rosé på uteservering och lite grillning. Men men, det är väl bara att leta fram den stora koftan igen!

Bakis

Är inte alls så pigg som jag hade hoppats att vara idag. Vaknade halv tolv med huvudvärk och ett enormt sug efterr gyrosrulle. Det var inte lätt att hälla i sig Naturdieten men jag gjorde det! Blir en lugn dag idag. Har tvättid så det blir lite städning om en stund. Ska inta soffa-läge en stund och minnas tiderna när man var ung och farlig och kunde vara ute hela nätterna för att sen gå till skolan klockan åtta...

En kväll på stan

I ett tidigare inkägg skrev jag om min bästa vän M. Idag var det dags för ännu en träff. Middag hos henne, vin, Singstar och en spontan utekväll. Livet är härligt!

Nu får det bli vatten och sängen. Ska öppna sovrumsfönstret och lyssna på nattens ljud och Winnerbäck. Får se om jag orkar med en joggingrunda imorgon, just nu känns det långt bort...

So long sailors!

Dag 10

Frukost: En Naturdiet-shake, ett kokt ägg, en kopp grönt te med honung och mjölk
Mellanmål: En banan, vatten
Lunch: En burk makrill i tomatsås, en matsked Keso, vatten
Mellanmål: En skiva Wasa Delikatess Linfrö med Philadelphia Vitlök & Örter, två skivor kycklingpålägg, vatten
Middag: En halv bakad potatis med creme fraiche/örtsås, ugnsrostade rotsaker, avocadoröra, hummus, grönsallad med mozzarella, jordgubbsmilkshake (ignorerade orden gräddglass och grädde som var med bland ingredienserna ;) ), en Corona, ½ flaska rött vin, vatten
Spontankväll på stan: En öl, en Cosmopolitan, en liten näve jordnötter

Motion:
34 minuter Actic Cardio Express CrossTrainer (10 minuter uppvärmning, 20 minuter intervallträning i tvåminuters intervaller nivå 7/4, 4 minuter nedvarvning), styrketräning, 30 minuter promenad på löpbandet 6,0 km/h

Mina mål och delmål

Jag har funderat mycket på vad jag ska ha för mål med den här resan. Jag vill egentligen inte sätta upp ett viktmål utan jag vill känna efter när jag är nöjd. Det enda jag vet är att jag vill under 80 kilo. Mitt första delmål är 95 kilo och det är bara 3,5 kilo bort. Kan låta lite men jag vill inte vänta tillexempel 10 kilo för att få känna att jag är på rätt väg. Resten av delmålen är i fem-kilos-etapper. 95, 90, 85 och slutligen 80. Sen får jag se.

Ett annat mål är att kunna gå in i en klädaffär och veta att det finns kläder som passar. Skulle storlek 46 eller XL vara för litet idag (vilket det ofta är) så har jag inget val. Då kan jag inte köpa det plagget för det finns inga större storlekar. Jag har inget size zero-mål. Absolut inte. Jag är en ganska stor tjej i grunden. 174 cm, storlek 41 i skor, 80H i behå. Jag gillar mina kvinnliga former och vill ha lite bröst och rumpa kvar. Men tänk att kunna köpa ett par byxor i storlek 42! Eller en skjorta som inte glipar mellan knapparna!

Träningsmässigt är första målet att orka jogga fem kilometer. Har inte testat att springa så långt än då jag valt att mjukstarta, bygga upp kondition och självförtroende. Risken är att om jag försöker på fem-kilometersslingan idag så kommer jag bli besviken och känna mig ännu sämre än vad jag gör nu. I dagsläget är jag stolt över att jag orkar springa 2,5 kilometer och det utan att dö på mållinjen.

För några år sedan tränade jag en del styrketräning med fria vikter och skivstång vilket gjorde det lätt att sätta upp mål. Jag ska ta si och så mycket i bänk, si och så i knäböj och si och så i marklyft. Nu tränar jag bara i maskiner vilket jag tycker gör det svårare att sätta upp ett mål för hur mycket jag ska orka. Så länge jag ser att jag förbättras och blir starkare så är det bra. Kan ibland sakna styrketräningen med fria vikter då det kändes mer "på riktigt". Men maskinerna är ju lika verkliga dom!

Huvudmålet är ändå att lägga om min livsstil och bli en sundare och hälsosammare människa. Jag vill att träning ska vara lika självklart som att borsta tänderna och att suget efter skräpmat ska bytas ut mot ett sug efter hemlagad nyttig mat.

Ett svettigt pass

Kom nyss hem från ännu ett svettigt pass på crosstrainern. Vilken jävla apjobbig maskin det är! Men jag körde mina 34 minuter och svettade ner mig själv och maskinen, hoppas det inte stänkte allt för mycket på grannarna :) 5an visade ett gammalt avsnitt med Desperate Housewives så tiden gick fort. Hade tänkt simma en halvtimme efter gymmandet men som den förvirrade människa jag är så glömde jag att packa ner badkläderna så det fick bli en halvtimme lugn promenad istället. Alltid något!

Ikväll blir det middag och vin hemma hos M då vi ska planera inför helgens tjejmiddag. Är nöjd med mina resultat hittills och med min självkontroll så jag kommer definitivt inte skämmas över att vi kommer dela en flaska vin och äta god mat. Det jag i första hand vill få bukt med är mitt tröst- och hetsätande när ingen ser. Att jag äter och dricker gott i goda vänners lag må vara hänt för det gör man ju inte varje dag. I mitt fall tror jag att just den biten kommer göra stor skillnad.

När jag är ensam hemma är det så lätt att gå ner till pizzerian istället för att laga riktig mat. Det är så lätt att öppna en flaska vin. Det är så lätt att köpa en påse chips. När jag är ombord är det samma visa. Det är alldeles för lätt att ta en frukosttoast till. Det är så lätt att köpa godis och chips då vi har tillgång till det hela dygnet. Det är så lätt att äta kakor till kaffet då det alltid står en burk på bordet. Det är så lätt att ta ett par öl på kvällen.

Sen min sambo åkte i måndag har jag inte ätit något onyttigt vilket är en stor seger för mig. Jag har ätit exakt det jag redovisat. Det är ingen idé att ljuga för mig själv, för min sambo eller för er läsare. Jag har ljugit för mig själv länge nog. Ljugit så att jag trott mig själv och därför berättat en modifierad version av sanningen för sambon och vänner men det är slut på det nu. Så peppad och så stark som jag känner mig nu har jag aldrig känt mig innan när jag gjort ett tafatt försök att gå ner i vikt. Den här gången är det på riktigt!

Hur en dag såg ut för en månad sen

I två års tid har jag arbetat som andretsyrman på diverse fartyg. Tänkte skriva lite om hur en normal dag såg ut för mig då!

0330 Klockan ringer första gången och jag snoozar, snoozar och snoozar lite till
0354 Far upp ur kojen, hoppar i mina mjukisbyxor och tar dubbla steg i lejdaren (trappan) upp till bryggan
0400 Börjar jobba. Har vakt som det heter. Kör båt, navigerar, undviker att köra på land och andra fartyg :)
0415 Första kaffekoppen är urdrucken, påtår behövs
0600 Vaktmatrosen lämnar bryggan och börjar med sina sysslor på däck som i regel är underhåll och rengörning av olika former
0745 Kokar nytt kaffe till min avlösare, plockar ihop tidningar, tröjor och mp3-spelare som jag spridit ut
0800 Dagens första arbetspass är avklarat!


En fin morgon på USA-kusten

0800 Frukost och skvalller med vaktmatrosen, kocken och mässman
0830 Kolla mailen, bloggar, banken och annat på internet
0930 Sova!


Lagos redd, flera båtar att inte köra på :)

1300 Klockan ringer igen, betydligt lättare att gå upp nu än mitt i natten
1330 Gör lite övertid i form av inspektioner, kontroller, pappersarbete med mera
1430 Kaffe!
1500 Om tid, ork, lust och vädret tillåter blir det lite träning. Att springa på löpband eller köra bänkpress när det är sjögång är ingen höjdare...
1630 Middag


Barbeque utanför Afrika

1700 Dagens andra arbetspass börjar
1800 Vaktmatrosen kommer upp på bryggan igen. Fika och mer skvaller
2045 Kokar nytt kaffe till avlösaren igen och plockar ihop mina saker
2100 Dagens andra och sista arbetspass är avklarat!


En inte lika fin dag på Nordatlanten

2105 En öl eller två i baren/på akterdäck om vädret tillåter
2230 Kryper till kojs efter lite socialt umgänge och skvaller och ställer åter klockan på 0330


Frozen Strawberry Margerita, ett måste i New York

Så här rullar det på, dag ut och dag in. Dagarna ser lite annorlunda ut när vi är i hamn då jag istället springer runt i lastrummet och kontrollerar, inspekterar och skäller på stuvare som inte gör sitt jobb. Efter några veckor är den lyckligaste dagen i en sjömans liv där. Avmönstringsdagen. Inget går uppp emot känslan att få kliva av fartyget och se det blir mindre och mindre ju längre från hamnen man kommer!


Glada sjömän som lämnat fartyget

Inspiration

Innan jag började blogga hade jag ingen aning om hur många fantastiska bloggar om vikt och träning det finns! Hittar nya varje dag och det är så inspirerande och motiverande att läsa om er kamp, det får mig att vilja kämpa ännu mera! Det känns även stöttande och inte så ensamt när jag ser att jag trots allt inte är ensam. Jag har alltid, mer eller mindre, trott att jag är den enda feta tjejen i hela världen. Det är väl en sanning med modifikation men ibland har det kännts så. I min vänkrets så är alla tjejer mer eller mindre normalviktiga. Vissa kanske har ett par kilo extra kring midjan men jag har tänkt att banta bort mellan 20 och 30 kilo vilket är en stor skillnad.

Vännerna klagar ibland, så som tjejer oftast gör. Ser jag tjock ut i den här? Usch vilken stor rumpa jag har. Kolla hur min mage väller ut. För några år sedan ignorerade jag dessa kommentarer men nu har jag börjat ifrågasätta dom. Brukar fråga personen i fråga, som i regel väger mellan 55 och 65 kilo, vad hon då tycker om mig, en stor klump på 100 kilo. Reaktionen blir alltid den samma. Lätt generat svarar dom något i stil med men du är ju jättefin, du är så proportionelig. Yeah right. 100 kilo och knappt kunna ha kläder från dom "vanliga" avdelningarna är inte rätt proportioner!

Att läsa era underbara bloggar ger mig tips, råd och framförallt inspiration när det kommer till både mat, träning och viktminskning. Jag hoppas att min blogg kan ge er något! Tack alla er som läser och kommenterar, det värmer otroligt mycket och gör att jag vill fortsätta kämpa!

Godmorgon

Godmorgon gott folk!

Sovit som en stock i natt och vaknade utvilad när klockan ringde vid nio. Nu väntar frukost och sen ett pass på gymmet. Resten av dagen vet jag inte hur den ska spenderas. Kanske en sväng på stan, kanske fix här hemma. Får se hur det känns efter träningen. Värsta träningsvärken har lagt sig vilket känns grymt skönt. Jag hatar att ha sådan träningsvärk som man blir lätt handikappad av. Att känna i musklerna att man tränat är en sak, att inte kunna röra sig är en annan.

Minns första gången jag körde BodyPump. Körde me väldigt lätta vikter men jag var helt slut! Var ett under att jag tog mig upp för trapporna till omklädningsrummet! Men det var bara början. I flera dagar kunde jag knappt gå eller sätta mig ner. Värst var att gå på toa, för dit måste man ju gå ;) Funderade till och med på att sluta dricka för att inte behöva kissa så ofta, haha!

Dag 9

Frukost/lunch: En Naturdiet-shake, ett kokt ägg, en halv liter vatten
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: Stekt laxfilé, quinoasallad med gröna salladsskott, alfagroddar, körsbärstomater, rödlök samt toppad med lite fetaost, kall gräslökssås gjord på lättcreme fraiche, balsamico creme, vatten
Kvällsfika: En halv burk Kesella Jordgubb Lime, vatten



Motion:
En timme morgonpromenad
2,5 km jogging 18 min 43 sek, drygt en halvtimme promenad till och från spåret

Jogging

Kom nyss hem från en joggingrunda i 2,5 kilometers spåret. Förra veckan var första gången jag sprang den rundan på år och dag. Då tog det 19 min 50 sek. Idag tog det 18 min 43 sek! Jag har blivit en minut och sju sekunder bättre sen sist! Yeah! Känns otroligt bra och jag är riktigt nöjd över min prestation.

Mentalt kändes det tungt att komma igång när jag var på väg ut till naturområdet för andra gången idag. Benen kändes tunga och jag undrade om jag skulle kunna springa överhuvudtaget när jag skulle komma fram till den stolpe som är min start- och målstolpe. Efter några sekunders fipplande med pulsklockan för att få igång tidtagaruret utan att stoppa pulsmätningen satte jag igång och det gick riktigt lätt. Nåväl, så lätt som det nu kan gå för en heffaklump på 0,1 ton :)

Jag minns när jag började jogga. När jag joggade för första gången i vuxen ålder. Det var i augusti 2007 och jag var i Algeciras, nära Gibraltar, i södra Spanien. Jag var elev på ett fartyg och vi skulle ligga till kaj i nästan två veckor på grund av reparationer. In till stan tog det cirka en halvtimme att promenera vilket jag gladerligen gjorde. På väg in mötte jag flera joggare, både andra sjömän i hamnen och spanjorer som joggade längs med den palmkantande strandpromenaden. Kan dom kan jag tänkte jag och laddade mp3-spelaren med bra musik och snörade på mig ett par joggingskor.


Om ni har varit i södra Spanien i augusti så vet ni att det är varmt. Varmt, varmt, varmt. Efter middagen, när jag begav mig ut på mina första staplande steg, visade termometrarna runt 33 grader och solen stog fortfarande väldigt högt på himmelen. Jag var smart nog och fick med mig en vattenflaska och ett par euro ifall om att jag skulle bli mer törstig. Jag började springa och blev förvånad. Minns att jag tänkte jag kan ju springa! Jag sprang en låt sen tog det stopp. Värmen och mjölksyran blev för mycket. Jag gick tre låtar och sen testade jag igen. Lyckades även denna gång hålla ut en låt. Så fortsatte det. Dagen efter hade jag sådan träningsvärk att det var ett mirakel att jag kunde ta mig från min hytt och ner för lejdaren (trappa på icke sjömansspråk) till mässen (matsalen). Men ett par dagar senare stack jag ut igen, visserligen efter mörkrets inbrott då tempperaturen var aningen mer behaglig. Efter ytterligare några rundor på mer eller mindre konstiga platser i världen kunde jag springa en låt och sen gå två. Sen kunde jag springa en och gå en. Sen kunde jag springa två och gå en.

Idag kan jag då bevisligen springa 2,5 kilometer på 18 minuter och 43 sekunder och det är jag nöjd över. Jag har kunnat springa betydligt längre, och även fortare, än så innan men jag är på rätt väg nu och det är huvudsaken. Och jag hade nog kunnat pina mig själv några meter till idag, orken var inte helt slut. Nästa gång kanske jag ska testa 3,2 kilomtersspåret?!


Promenad med pulsklocka

Kom hemifrån lite senare än väntat då jag var så nyfiken på pulsklockan jag köpte igår. Det blev den billigaste varianten som fanns på Stadium, från deras egna märke SOC. Den visar tid, datum, har ett stoppur samt själva pulsgrejen då med slag per minut och procent av maxpuls. Mer behöver jag inte. Inte just nu. Finns en mängd andra finesser och funktioner men dom har jag inte tittat närmare på.

Pulsklockan visade under promenaden att min puls låg mellan 65 - 70% av maxpuls vilket jag antar är rätt normalt eller okej för en rask promenad i varmt väder. I upppförsbackarna ökade den lite till för att sen gå ner. En av finesserna på den är kalorimätning och där blev jag förvånad. Jag lyckades ställa in kön, längd, vikt och födelsedata så det är up to date. Under min 60 minuter långa promenad brände jag cirka 450 kcal enligt klockan (har glömt bort vad det stod). Är det verkligen möjligt? Låter väldigt mycket tycker jag.

Inser att jag verkligen bör läsa på mer om träning. Kost har jag hyfsat bra koll på. Eller jag vet i alla fall hur jag vill äta och det tänker jag testa. Jag vill inte äta någon diet, jag vill äta mat jag tycker om och mår bra av. Jag vill inte hoppa på LCHF för jag blir äcklad av allt fett. Jag vill äta enligt tallriksmodellen som människor gjort i alla tider men ersätta en del av kolhydraterna med grönsallad och bönor och annat gott från växtriket.

Sovmorgon

Efter mitt nattliga maraton med Grey tog jag en välförtjänt sovmorgon till elva. Har ju trots allt semester till på måndag! Mulet och blåsigt ute idag men det är dags att hoppa i träningskläderna och ta en promenad innan min delikata frukost som ni vet i veckorna består av en diet-shake och ett kokt ägg. Jaja, det gröna teet smakar bra i alla fall!

Köpte tre lådor med Naturdiets pulver här om dagen, ville ha lite att variera mig med och inte bara Nutrilett Forest Fruit. Blev pulver i smakerna ananas, smultron/vanilj och päron. Smakade ananasen igår och ja, den smakade som välling med en touch av ananas. Tyckte dock att den shaken var mycket sötare än Nutriletts även om näringsinnehållet var det samma...

Tom

Den känsla som bäst beskriver mig just nu är tom. Jag saknar min sambo så att det värker. Vet av erfarenhet att dom första dagarna är värst men det gör lika ont varje gång. Lägenheten är tom. Min mage är tom. Det är visserligen bra för det betyder att jag inte tryckt i mig allt onyttigt som finns :) Vågade mig aldrig ner till ICA, får ta tag i mitt kryddodlande imorgon istället!

Kvällen, och en del av natten uppenbarligen, har spenderats i soffan med datorn på magen och ett maraton med Greys Anatomy. Har inte tillgång till satellit-TV på båten jag jobbat på och internet är alldeles för slött för att kolla streamat på så jag har sett de sex sista avsnitten av säsong sex. Vilket jäkla slut då! En massaker på sjukhuset!

När Greys Anatomy började sändas för några år sedan så fastnade jag direkt och har följt serien slaviskt sedan dess. Har till och med sett den från början både en och två gånger (blir mycket dötid ombord ibland) men nu kändes det som om den ballat ur en aning. Serier som en gång varit vassa och lite mer nytänkande än serier i samma genre har en tendens att göra det. Se bara på Deserate Housewives. Visserligen följer jag den också och har ett gäng avsnitt att kolla in någon dag när andan faller på men det är långt ifrån den fantastiska serie det var när den kom. Får helt enkelt skaffa en ny favoritserie! Några tips?

Nu är det i alla fall dags för att bege sig mot sovrummet. Bävar inför det. Sängen är alldeles för stor för att sova ensam i... Godnatt alla!

Dag 8

Frukost/lunch: En Naturdiet-shake, ett kokt ägg, en kopp grönt te med honung och mjölk
Mellanmål: En banan, vatten
Middag: Underbar middag på White Guide-restaurang i stan. Getostsallad till förrätt och kokt torskrygg med palsternacka och morot på tomatspegel med tre små färskpotatisar till huvudrätt, två glas vitt vin, vatten, en kopp kaffe med mjök, en skiva After Eight
Kvällsfika: En kop grönt te med honung och mjölk

Motion:
En timme promenad

Vad jag brukar göra

Min sambo har som sagt åkt idag och jag sitter i en lägenhet som ekar, känns det som. Mitt normala beteende vid hans påmönstringsdagar är att gå ner till den lokala pizzerian och köpa en pizza eller gyrosrulle. Under tiden dom gör det brukar jag sen gå in på ICA och handla en påse chips, dip, en burk med Ben & Jerrys Cookie Dough samt hyra den mest patetiska film jag hittar så jag kan gråta riktigt mycket medan jag äter glassen direkt ur burken med den största slev som finns i huset och dricker dyrt vin i aningens för stora mängder. Efteråt mår jag illa, blir äcklad av mig själv och gråter ännu mera. Samt vaknar dagen efter med rödvins- och sockerbaksmälla.

Idag gör jag inte det. Idag sitter jag i soffan med en kopp te. Är visserligen mätt men det efter en underbar tvårätters middag på en otroligt fin restaurang i stan som vi inte hade testat innan. Jag funderar på att gå ner till ICA men inte för att köpa chips och glass utan för att köpa färska örter! Har i flera år drömt om en egen kryddträdgård men det har inte varit praktiskt genomförbart då även jag varit borta halva året. Är dock rädd för att gå ner till ICA. Rädd för att fastna framför B&J-frysen. Rädd för att fastna i mitt gamla beteende.

Mitt nya beteende, mitt nya liv, är bara en vecka gammalt och ligger därmed i sin linda. Jag har levt på ett visst sätt sen jag flyttade hemifrån som tonåring för tio år sedan. Det är alldeles för lätt att gå tillbaks till det än att fortsätta med det jag börjat. Å andra sidan, klarar jag att enbart handla färska örter så är det en stor seger för mig själv...

Det svåra är inte att börja leva nyttigt, äta bra och träna. Det svåra är att fortsätta leva så, att inte falla tillbaks i gamla destruktiva mönster. Det finns mycket jag kan skriva om hur jag levt innan men jag spar det till ett senare inlägg. Nu ska jag läsa era fina kommentarer några gånger till och läsa de bloggar som jag börjat följa och känna hur jag mentalt blir starkare samtidigt som träningsvärken i axlarna (som gjorde att jag knappt kunde tvätta håret, än mindre sminka mig snyggt) påminner mig om att jag blir fysiskt starkare också!

Gräsänka

Min sambo ska åka idag. Tåget går ikväll och det känns fruktansvärt redan nu. När vi träffades studerade vi bägge två på Sjöfartshögskolan och vissa kanske tycker att vi borde ha vant oss vid det här laget men det är omöjligt. Vi har haft två underbara veckor tillsammans och nu kommer vi endast att ha kontakt via mail och en knastrig satellittelefon lite då och då. Jaja, bättre än flaskpost i alla fall!

Dock känns det inte riktigt lika illa den här gången som det brukar. Om fyra veckor, när han kommer hem, är jag fortfarande hemma och kommer vara det ett tag framöver. Innan har vi gått om varandra väldigt mycket. När han har jobbat har jag varit hemma, när jag varit hemma har han jobbat. Vi har varit helt i ofas då vi jobbat på olika fartyg och dessutom jobbat olika långa pass. Att jobba på samma båt har aldrig ens fallit oss in.

Kommer sakna honom så. Han är min bästa vän och ett otroligt stort stöd för mig, oavsett vad det gäller. Fyra veckor ensam i den stora dubbelsängen. Fyra veckor ensam vid matbordet, fyra veckor ensam på promenader och gymmet. Fyra veckor ensam i soffan på kvällen. Det gör ont i hjärtat.

Dag 7

Brunch: Äggröra på ett och ett halv ägg, cirka 20 gram rökt skinka, en rågad matsked Keso, grönsallad, en halv choklad/ricottamuffin, en kopp kaffe med mjölk, vatten
Mellanmål: En banan, en skiva Wasa Delikatess Linfrö med två matskedar Keso och kaviar, vatten
Middag: Grillad ryggbiff, foliepaket med två små färskpotatisar, rödlök, vitlök, gräslök och olivolja, grönsallad med alfagroddar, oliver och fetaost, ½ flaska rött vin, vatten
Efterrätt: Två belgiska chokladtryfflar, lite mörk rom

Motion:
34 minuter Cardio Express Löpband. (10 minuter uppvärmning, 20 minuter intervallträning i tvåminuters intervaller 9,0 km/h / 6,6 km/h, 4 minuter nedvarvning), styrketräning

Mitt träningsprogram

I november skaffade jag gymkort på ett av gymmen i stan efter många om och men. Jag hade svårt att välja vilket jag skulle ta då det finns tre större. Innan tränade sambon och jag på ett mindre gym i en källarlokal med mycket fria vikter och muskelknuttar. Det var trevligt men ganska sunkigt samt att jag av någon anledning inte vågade gå dit ensam. Detta utgjorde ju ett visst problem då sambon är till sjöss och därmed borta halva året... Till slut valde jag Nautilus, eller Actic, som det heter nu och jag är riktigt nöjd! Trevlig och kunnig personal, bra stämning på gymmet, rent och snyggt, sällan någon väntetid till maskiner och det största pluset av alla är att det finns en simhall! Jag gillar att simma och vara med på vattengympapass, speciellt när jag inte tränat på länge.

I höstas fick jag följande träningsprogram av en av instruktörerna och det är det jag kör efter nu. Jag körde efter det en och en halv månad i höstas när jag tränade mycket då jag var på land en längre period och sen fick jag ett annat, lite mer utökat. Tänkte att jag skullle leta reda på det om några veckor, har för mig att det var asjobbigt...

Konditionsträning:

Actic Cardio Express
Ett 34 minuters konditionsprogram som jag normalt kör på löpband eller crosstrainer men cykel, roddmaskin och trappmaskin är också tillåtna maskiner. Det börjar med 10 minuters uppvärmning för att sen köra igång med intervallträning. 2 minuter träning med 80 - 90% av maxpuls, 2 minuter träning med 50 - 60% av maxpuls. När jag började med detta program körde jag ett intervall första veckan, två andra veckan, tre tredje veckan och så vidare. Idag kör jag fem intervaller, totalt 20 minuter intervallträning. Passet avslutas med fyra minuter, eller längre om man vill, nedvarvning.

Jag gillar intervallträning då jag inte hinner bli så uttråkad. Jag måste hela tiden ha koll på tiden och det är lättare att tänka att nu ska jag springa två minuter än nu ska jag springa en halvtimme. Intervallträning tycker jag även är skönt att börja med när jag inte tränat på ett tag då det bara är asjobbigt i två minuter för att sen bli lite lättare.

Styrketräning:

Jag har fem övningar i maskiner som tränar de stora muskelgrupperna. När man tränar enligt Nautilus-metoden (heter den Actic-metoden nu förresten?) kör man bara ett set i varje maskin. Man kör tills man inte orkar längre, vikten ska vara anpassad så att man orkar mellan åtta och tolv repetitioner. Med andra ord går styrketräning enligt Nautilus-metoden väldigt snabbt. Jag kör alltid ett konditionspass innan jag gör mina styrkeövningar.

Övningarna är följande:
Benpress - tränar hela benet samt rumpan
Pullover - en svingande rörelse från rakt ovanför huvudet ner till låren. Tränar övre delen av ryggen samt axlarna
Vertical chest press - sittande bänkpress. Tränar bröst och triceps
Ab cruncer - sittande situps. Tränar magen
Lower back - sittande marklyft. Tränar korsryggen

På eget bevåg brukar jag även köra några enkla biceps, triceps och axelövningar med hantlar samt några extra situps eller andra magövningar.

Det här programmet funkar väldigt bra för mig då det är relativt enkla övningar som ändå känns i hela kroppen. Det är ett program som gör det lätt för mig att komma igång då det går snabbt vilket passar en soffpotatis som mig :) Men nu har soffpotatisen kommit igång med träningen så om några veckor kommer en beksrivning på mitt andra träningsprogram.

Dag 6

Katasrofal dag ur mat- och träningssynpunkt men annars helt fantastisk då vi var på barndop med massor av trevliga och härliga människor!

Frukost: Omelett på två ägg med tomat, fetaost, ilver och rödlok, en kopp kaffe med mjölk, vatten
Lunch/middag: Buffé där jag åt pastasallad, grönsallad, kycklingfilé och brieost, tre små glas vin
Efterrätt: En bit kärleksmums, en ganska stor bit tårta, päronsaft

Motion:
Såvida inte en kort tipspromenad med högklackat på en gräsåker räknas så är det noll och inget

Dag 5

Frukost: En Nutriett-shake, ett kokt ägg, en kopp grönt te med honung och mjölk
Mellanmål: En halv banan, en liten näve saltade cashewnötter, vatten
Snabbt mellanmål efter träning: En halv banan
Lunch: En halv burk tonfisk, två matskdar Keso, två körsbärstomater, några gurkskivor, tre paprikabitar, ynkans lite Thousand Island-dressing, vatten
Mellanmål: En skiva Wasa Delikatess Linfrö med en matsked Keso och kaviar, vatten
Middag:Fantastisk skaldjursbuffé på restaurang i hamnen; olika sorters sill och lax, räkor, rökta räkor, musslor, rödbetor, potatissallad, bröd, desertbord... Listan kan göras lång men underbart gott var det! En halv flaska vin på det och kvällen var succé!

Motion:
En timme promenad.
34 minuter Actic Cardio Express Cross-Trainer (10 minuter uppvärmning, 20 minuter intervallträning i tvåminuters intervaller, nivå 7 / 4, 4 minuter nedvarvning), styrketräning

Komplimangen som gjorde min dag

Jag frågade min sambo här om dagen vilket kroppsdel han gillar mest på mig.

- Bortsett från din söta näsa? Jag gillar din rumpa. Den är så fin på morgonen när du ligger och sover i morgonljuset.

Enda energi jag lagt på min rumpa är att klaga på den. Den är för stor. För hängig. För gropig. Ja, ni vet. Men jag har en fin rumpa ändå. Den kommentaren gjorde mig så glad, jag log i flera timmar efteråt. Och nu när jag tittar på den så ser den kanske inte så tokig ut. Den ser ut som en rumpa antar jag? I ett par tighta jeans eller ett par svarta spets-hipsters är den rätt fin ändå.

Berätta eller inte?

Ska man berätta för sina vänner och familj att man försöker gå ner i vikt eller inte? En del av mig vill göra det så att dom förstår varför jag inte väljer efterrätt vid middagar, varför jag tar ett glas vin mindre, varför jag väljer att träna framför en fika på stan. En annan del vill dock inte. Jag tycker att det är min ensak. Kanske lever jag i en konstig villfarelse om att det man inte pratar om, det finns, syns och märks inte. Kanske tror jag att dom ser mig som normalviktig men om jag berättar att jag vill gå ner i vikt så kommer dom se mig som den hundrakilos klump jag är. Men mest rädd är jag för att misslyckas. Tänk om jag inte orkar? Tänk om jag tröttnar efter en vecka eller en månad? Dom kommer knappast påpeka det rakt till mig men hur kommer dom prata när jag inte är med? Hon som deklarerade så klart och tydligt att hon skulle gå ner i vikt, nu har det gått ett halvår och ser ni några resultat? Näe, inte jag heller... Det är svårt. Jag vill ha stödet och peppet men ändå inte.

Äntligen strandad

För två år sedan tog jag examen från en av sjöbefälsskolorna i Sverige. Jag minns gläjen och lättnaden när jag stod med mitt examensbevis i hand. Äntligen var det över. Fyra långa år i skolan var slut och en ny del av livet började. Den glädjen blev inte långvarig.

Jag har nog aldrig velat bli styrman. Det bara blev så. Kan man säga så om fyra års högskolestudier, att det bara blev så? Jag trivdes i staden, jag trivdes med mina vänner, jag trivdes med utbildningen och gillade det jag lärde mig men innerst inne var den salta fiskardottern redan då var en landkrabba. Under mitt sista år på sjökaptensutbildningen började jag spana på andra utbildningar och hittade flera intressanta och tittade avundsjukt på de andra studenterna i staden.

Hur som helst så fick jag ett styrmansjobb direkt efter examen och började segla andrestyrman på ett containerfartyg. Trivdes ombord men inte med jobbet. Det kändes så fel. Jag vantrivdes inte, absolut inte. Det finns delar med mitt jobb som jag verkligen älskar; titta på valar i soluppgången, sitta på bryggan och förundras över naturkrafterna när man är mitt i en storm och vågorna piskar över hela fartyget, hitta en tyst plats ombord och sitta där ensam med en kopp kaffe och njuta av tystnaden som infinner sig på Nordatlanten långt borta från all stress, njuta av de stjärnklara nätterna, andas den friska luften, se diverse storstäders sky-line... Ja, jag föll för sjömansromantiken. Men allt är inte så vackert och bra hela tiden. Vissa dagar är det. Vissa dagar tycker jag att det är kul att köra och lasta och lossa båt men dom allra flesta dagar så längtar jag hem. Hela tiden.



Jag testade några andra fartyg. Jag spanade in ställen från mörkaste Afrika till norra Finland mitt i vargavintern men inget kändes rätt och det var då jag tog beslutet. Att bli landkrabba. Att gå iland. Att göra något jag verkligen vill.

Om drygt en vecka är jag student igen. Denna gång vet jag att det kommer bli rätt. Ska läsa företagsekonomi, personalledning och organisationsutveckling på heltid i den stad min sambo och jag bor i. Det känns läskigt, skrämmande och nervöst men framförallt så känns det kul och motiverande. Och rätt!


Nära döden

Det är inte för inte jag har döpt cross-trainern till Helvetesmaskinen för det är vad den är! Fy satan vad jobbig den är! Plågade mig sjävl 34 minuter på åbäket idag med lite uppvärmning och sen intervallträning. Helt ofantligt jobbigt! Satsade ganska högt och körde i samma tempo och på samma nivåer som i vintras när jag hade tränat några månader men jag klarade hela passet och känner mig stolt och nöjd nu!

Ställde mig dessutom på vågen idag på gymmet, som dom bytt batteri i, och fick en positiv överraskning. Var helt övertygad om att jag vägde både ett och två och tre kilo över hundra men istället visade den ett hekto under! 99,9 kilo. I vintras när jag köpte mitt gymkort, som inte använts sen i april, vägde jag 100,7 kilo så jag har i alla fall inte gått upp. Man får glädjas åt det lilla! Ska i alla fall köpa en egen våg snart, helst innan måndag, så jaag kan väga mig på morgonen istället. Kanske lite mer uppmuntrande siffror då?!

Långlunch

M och jag träffades för sex år sedan. Utan att ens någonsin ha sett eller talat med människan blev vi infösta i en gammal militärförläggning och fick veta att vi skulle dela rum i tre veckor. Sagt och gjort. M med en tvättkorg full med smink och jag med cargopants och en prilla under läppen. Sen den dagen är vi bästa vänner.

M jobbar till sjöss hon med så trots att vi bor i samma stad ses vi inte så ofta som vi vill och önskar. Nu är hon dock hemma och jag med och det är något som ska firas. Detta brukar ske genom en härlig långlunch med diverse skvaller och uppdateringar om livet i allmänhet.

Långlunch för många är kanske ett par timmar. För oss innebär långlunch en lunch, lite vin, lite mer vin, en middag och sen en drink eller flera. Bästa lunchen var i julas, mitt under julruschen, då vi började med lunch och avslutade på en nattklubb i stan halv tre med våra tio shoppingkassar.

Långlunchen idag sträckte sig dock bara till strax efter nio, cirka åtta timmar alltså. En normal arbetsdag för vissa, en normal lunch för oss. Vi är inte som alla andra men vi har förbaskat trevligt och det är huvudsaken!

Livet på land är lyxigt!

Dag 4

Frukost: En Nutrilett-shake, ett kokt ägg, grönt te med honung och mjölk
Melllanmål: En banan, vatten
Lunch: Skaldjurssallad, kolsyrat vatten
Mellanmål: Glass, öl
Middag: Caesarsallad, två glas rosévin
Afterdinner: Passion mojito


Motion: Cirka 30 minuter stavgång och 30 minuter promenad (sambon ville så gärna testa stavarna, såg rätt kul ut i början... :) )

Godnatt

Efter ett par glas vin och ett par cider och en alldeles underbar utomhusmusikal är det dags att sova. På schemat imorgon står en sväng till gymmet och sen lunch med en av mina bästa vänner som jag inte sett på flera månader. Nu är det godnatt i alla fall!

Dag 3

Sen frukost vid elva: En Nutrilett-shake, ett kokt ägg, en kopp grönt te med honung och mjölk
Sen lunch vid tre: En burk makrill i tomatsås, cirka en decimeter gurka, vatten
Mellanmål: En näve saltade cashewnötter, vatten
Middag: Buffé med två bitar grillad kalkon, coleslaw, tomatsallad, bönsallad, oliver, avocadosås, fetaostsås, ett par nävar nachos, två glas rosévin
Musikalsnacks: Två äpplecider, en näve popcorn

Motion: Joggingrunda cirka 2,5 km 19 min 50 sek. Promenad till och från spåret 33 minuter.

Grease

Kommer bli en väldigt kul kväll idag, ska nämligen på en utomhusversion av musikalen Grease! Jag har alltid älskat Grease, enda sedan jag var liten flicka och såg den första gången. Musiken, karaktärerna, kläderna, frisyrerna, I just love it! Ser verkligen fram emot det! Ska dit med sambon och svärföräldrarna. Svärfar fyllde 60 år tidigare i våras och i present så gav vi honom en kväll på stan med middag, dryck och musikal då.

Middagen ska intagas på en väldigt trevlig restaurang här i stan. Dom har en grym grillbuffé med flera olika salladssorter, ännu fler såser, efterrätter, bröd, rubbet! Ska försöka att plocka av dom nyttigare delarna men det kommer bli svårt. Vin till maten kommer det också bli. Aj aj aj.

Nog för att jag verkligen ska försöka att gå ner i vikt den här gången men jag är inte villig att ge upp allt. Det vore antagligen det bästa, äta en pulverdiet i x antal veckor för att se snabba resultat men jag tycker att det verkar som om allt för många går upp allt dom gått ner och lite därtill... Jag vill kunna leva ett vanligt liv. Äta en god middag med vänner och familj, ta ett glas vin då och då och äta lite godis framför TVn på lördag. Om man äter nyttigt och tränar hyfsat så borde det väl inte vara några problem med ett par glas vin eller en påse lördagsgodis? Problemet borde väl ligga i när det blir godis, var och varannan dag och då inte bara ett hekto eller två. När det blir afterwork i solnedgången titt som tätt bara för att det är så vackert och det vore ju så gott med en öl. När det är mer regel än undantag att ta en omgång mat till och då speciellt av efterrätten som är helig på många handelsfartyg...

Jag ska testa på mitt sätt och hoppas att lite sunt förnuft, en nyttigare kost (med onyttiga inslag) och en hyfsad träningsdos ger de resultat jag önskar. Annars får det väl bli några veckor på pulver...

Joggingrunda

Har precis varit ute på första joggingrundan på väldigt länge! Trodde att jag skulle dö. Trodde att jag skullle falla ihop i en hög och inte orka resa mig igen. Trodde att mitt psyke med alla negativa tankar skulle bryta ner mig men icke!

Har ett naturområde inte långt från där vi bor med tre uppmätta löpspår. Jag satsade på 2,5 kilometers spåret. Ingen idé att vara allt för entusiastisk och satsa på de längre, hade jag inte klarat det så hade psyket och dom dåliga tankarna satt in. Men nu joggade jag hela slingan! Inte snabbt, absolut inte. Tiden från startstolpen och tillbaks till den belv 19 min 50 sek. Under 20 minuter i alla fall. Alltid något!

I vilket fall som helst så kändes det bra. Det kändes till och med riktigt bra. Har inget skoskav vilket jag annars brukar ha väldigt mycket problem med (tack vare mina nya strumpor? Killen i sportaffären sa att bomullsstrumpor ofta är upphov till skavsår...) Fick inte håll vilket är ett annat stort problem, känner av det flera timmar efter jag ätit. Fick inte ont i smalbenen. Min nya sportbehå är grym! Lyckas klämma fast boobisarna rätt bra. Visst dom hoppar lite men jag blir inte knockad av dom och dom känns inte ömma nu.

Lånade sambons pulsklocka. Fattar fortfarande inte riktigt vad jag ska med en sån till. Under joggingen lå pulsen runt 170 - 175 slag/minut men vad säger det mig? Att jag är grymt otränad antagligen... ;)

Men jag klarade det. Jag sprang 2,5 kilometer. Nu kan det bara bli bättre!

Pulsklocka?

Behöver en glad hobbymotionär en pulsklocka? Varför behöver man det i så falll? Eller varför behöver man det inte? Om man behöver en, räcker det med en hyfsat billig från t.ex SOC eller ska man köpa en dyr från Polar? Synpunkter mottages tacksamt!

Vardagslyx

Var på bio igår och såg Inception. Har hört mycket positivt om den men jag vet inte vad jag ska säga om den. Det omdöme som både sambon och jag gav om deen var Va?! Jag fattade verkligen ingenting. När drömde dom? När var dom vakna? Hur slutade det egentligen?

Jag gillar att gå på bio. Det är hundra gånger mysigare än att hyra film och sitta hemma i soffan. Jag är vare sig bild,- ljud,- eller effektfantast, ser ju knappt skillnad på en VHS från 1987 och en Blue Ray från 2010 ;) Men bio, det är bra grejer det! Gillar hela konceptet, sitta i en mjuk biofåtölj (igår överraskade sambon dessutom med "hångelsätena" längst bak!), äta popcorn (jag vet att det inte passar in i min nya nyttiga livsstil men man kan väl inte ge upp allt?), hålla handen... Mys på hög nivå!

För många låter det kanske som en självklarhet att kunna gå på bio när man vill men för mig är det inte det. Jag har, fram till för några veckor sedan, arbetet som styrman på ett fartyg i oceanfart. Jag har varit borta från Sverige, min familj, min sambo och vårt hem mer än halva året. Inte alltihop på rad, jobbat x antal veckor och sen varit ledig lika länge. Om man vill kan man säga att jag haft semester halva året också...

Jag har nu tagit beslutet att gå iland. Kanske för gott, kanske bara för ett tag. Det vet jag inte. Jag vill testa på ett normalt liv. Jag vill kunna gå på bio när jag vill. Jag vill kunna ha krukväxter som överlever hemma (sambon är också till sjöss så han kan inte vattna han heller). Jag vill kunna vara med på dop, bröllop, re-unions av olika slag och födelsedagskalas. Jag vill inte sitta på en båt och känna att jag slösar bort mitt liv genom att räkna dagar till avmönstring och hemfärd...

Dag 2

Frukost: En Nutrilett-shake, ett ägg, grönt te med honung och mjölk
Mellanmål: En banan, vatten
Lunch: En burk makrill i tomatsås, ett ägg, tre körsbärstomater, vatten
Mellanmål: En fruitie med äppeljuice, mango och jordgubbar
Middag: Stekt kycklingfilé, quinoa, hemmagjord paprika/tomatsalsa, grönsallad, vatten
Biosnacks: Popcorn, Loka Päron

Motion:
En timme promenad innan frukost.
34 minuter Actic Cardio Express Löpband (10 minuter uppvärmning, 20 minuter intervallträning i tvåminuters intervaller 8,5 km/h / 6,5 km/h, 4 minuter nedvarvning), styrketräning
Cirka 50 minuter kvällspromenad med sambon

Start utan våg?

Har sista tiden läst en hel del viktbloggar, vissa bättre än andra och många fantastiska och inspirerande. Blir glad av att läsa om tjejer som är där jag är nu eller som är där jag önskar att vara om säg ett år. Vad som dock verkar vara en röd tråd i viktbloggarna är just vikten!

Jag har ingen aning om vad jag väger. Jag har startat nu. Jag ska komma igång med träningen och jag ska äta nyttigare men jag har ingen våg! Hade tänkt att väga mg på gymmet idag men batterierna var slut och jag vågade inte säga till i receptionen. Hej, jag är jättetjock och skulle vilja veta exakt hur tjock jag är? Jag vet att jag väger över hundra. Antagligen mer än vad jag någonsin vägt. För fyra år sedan vägde jag 104 kilo. På något mirakulöst vis tappade jag 12 kilo, bara sådär. Jag gjorde inget. Tränade absolut ingenting, jag drack öl var och varannan dag, jag levde mer eller mindre på potatismos...

På något befängt sätt så går jag och hoppas att det ska ske igen. Att jag på några veckor ska tappa tio kilo. Bara sådär. Men det kommer inte ske. Jag vet det. Jag får ta tag i saken själv.

Och så var det den här biten med mål. Jag har ingen aning om vad jag ska sätta upp för mål. Att komma ner till 80 kilo vore ju bra. Det får vara ett mål. Att inte vara tjockast på gymmet är också en tanke som finns med. Storlek 42 i byxor. Medium i tröjor. Mindre bröst. Definitivt mindre bröst. 80H är inge kul.

Jag återkommer med vikt när vågen är införskaffad. Blir även en del mått då...

So long sailors!

Träningskläder

Blev en tur på stan med sambon. Skulle kolla på ett par nya joggingskor men kom hem med en helt ny träningsgarderob så nu har jag verkligen inget annat val än att börja träna... Blev två par trekvartsbyxor i olika modeller, ett par shorts, fyra linnen, ett par joggingskor, några par strumpor och en ny sportbehå.

Sportbehå är det värsta att köpa. Det, och skorna, är ju det viktigaste att ha vid träning. Flashiga kläder behöver man inte även om jag känner mig mer bekväm på gymmet om jag har något hyfsat snyggt på mig istället för ett par sletna mjukisbyxor och tröja med en rederi-logga på. Men sport-behå då. Finns det några som sitter riktigt bra för oss med stor, tung och hängig byst? Läste ett test någonstans på internet och memorerade de behåar som fick bäst betyg och som skulle passa oss med större byst. Inte en enda av dom passade! Slutade med att jag köpte "min" vanliga, en behå från Stay In Place som visserligen håller tuttarna hyfsat på plats men som skaver in i nacken. Att bära runt på två gigantiska bröst är påfrestande. I dagsläget har jag 80H. Om det är någon som vet om det finns sportbehåar i så stora storlekar mottager jag tacksamt tips!

Morgonpromenad

Klockan ringde alldeles för tidigt idag. 0645. Och jag har semester! Fanns inga tvättider på humana tider så jag fick snällt gå upp och stuva in tre maskiner. Fördelen med att komma uppp i tid är ju att man har hela dagen framför sig. Har redan hunnit med en morgonpromenad på en timme! Sambon ligger kvar i sängen och sover. Är lite avundsjuk och skulle gärna vilja gå in dit igen men icke! Nu ska jag fixa lite frukost och sen ska jag se om jag vågar mig iväg till gymmet. Har inte varit där sen innan sommaren...

Dag 1

Frukost: En Manna-Frutti, ett glas Godmorgon Apelsin Juice
Lunch: En Nutrilett-shake, vatten
Mellanmål: Ett äpple, en kopp grönt te
Middag: Fisksoppa, vatten
Mellanmål: En banan, vatten

Träning: En timme simning, en timme stavgång

Välkomna

Välkomna till ännu en ny blogg. Här kommer jag skriva om min vardag, min historia. Inläggen kommer variera om mitt liv, mitt beslut att gå iland och sadla om från styrman till landkrabba och min kamp mot vågen som börjar här och nu.

Jag har alltid varit överviktig, mer eller mindre. Jag har egentligen aldrig försökt att gå ner i vikt. Visst, jag har hoppat på en och annan diet men tröttnat efter ett par dagar men har i det stora hela alltid varit hyfsat nöjd med hur jag sett ut. Men nu har kilona smugit sig på ett efter ett och vågen visar idag tresiffrigt. Hur mycket över hundra vet jag inte. Jag är rädd för att väga mig. Finns flera anledningar till att vikten skjutit i höjden under dom sista åren. Skiftarbete ombord, ett par öl var och varannan dag och ett lite väl lyxigt liv under ledigheterna hemma är några anledningar.

Varför har jag nu tagit beslutet då? Ja, jag tittade mig själv i spegeln och gillade inte vad jag såg. Jag har läst ett par motiverande bloggar om människor som kämpar, på ett hälsosamt sätt, att gå ner i vikt. Men den största anledningen är att min sambo och jag bestämt oss för att skaffa barn och jag vill inte väga 120 kilo efter en graviditet.

Jag kommer återkomma med vikt (när jag köpt en våg) och mått. Kanske bilder om jag känner mig bekväm med det. Idag är jag inte det.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0